| Előkészítő műveletek | 11 |
| A cukorrépa | 11 |
| A cukorrépa termesztése | 11 |
| A cukorrépa begyűjtése és tárolása | 12 |
| A cukorrépa összetétele | 14 |
| A cukorrépa technikai értéke | 16 |
| A répa beadása gyárba | 17 |
| Répakirakás | 17 |
| Úsztatás | 19 |
| Gazfogás és kőfogás | 25 |
| A répa átemelése | 29 |
| A répa mosása | 31 |
| A répa felemelése | 33 |
| A répa mérése | 34 |
| Összefüggés az előkészítő műveletek között | 36 |
| Lényerés | 37 |
| A répa szeletelése | 37 |
| A jó szelet | 37 |
| A jó szelet előállítása | 38 |
| Késköszörülés | 39 |
| A répavágógép | 44 |
| A késszekrény és a répavágó kés | 44 |
| A répavágógép karbantartása | 46 |
| A szeletelés fontossága a további folyamatokra | 47 |
| Diffúzió | 47 |
| A diffúzió elve | 47 |
| A Róbert-diffúzió | 48 |
| A Róbert-diffúzió üzeme | 52 |
| A helyes diffúzió feltételei | 55 |
| Folytonos diffúzió | 61 |
| A J-diffúzió | 62 |
| A J-diffúzió üzeme | 66 |
| Szeletkefogás | 71 |
| Nyerslémérés | 73 |
| A diffúzió jelentősége a gyártástechnológiában | 73 |
| A lúgözött szelet eltávolítása | 74 |
| A lúgözött szelet préselése | 76 |
| Létisztítás | 78 |
| A létisztítás alapfogalmai | 78 |
| A tisztasági hányados | 78 |
| A létisztítás hatásfoka | 79 |
| Az alkalitás fogalma | 79 |
| Létisztítási módszerek | 80 |
| A létisztítás műveletei és berendezései | 80 |
| Előderítés | 80 |
| Az ellenáramú előderítés | 81 |
| Előderítő készülékek | 82 |
| Főderítés | 84 |
| A mésztej adagolása | 85 |
| Az I. szénsavazás | 87 |
| Az I. iszaposlé szűrése | 91 |
| Utószűrés | 96 |
| A II. szénsavazás | 98 |
| A hidrociklon | 100 |
| A híglé | 101 |
| Az egységes létisztítási eljárás | 101 |
| A jó létisztítás | 102 |
| A létisztítás hatása a további műveletekre | 103 |
| A mészállomás | 104 |
| A mészkemence | 105 |
| A mészkemence üzembe helyezése | 106 |
| A mészkemence üzeme | 107 |
| A mésztej előállítása | 109 |
| Gázmosás | 111 |
| Szénsavszivattyúk | 112 |
| Bepárlás | 114 |
| Alapfogalmak | 114 |
| A vízgőz | 114 |
| A hőátbocsátás | 116 |
| A bepárlórendszer | 118 |
| A vákuumbepárló | 120 |
| Nyomás alatti bepárló | 120 |
| Bepárlókészülékek | 123 |
| A keringtető bepárló | 123 |
| A kényszeráramlású bepárló | 123 |
| A félig kényszeráramlású bepárló | 124 |
| A Zsigmond-féle bepárló | 125 |
| A cseppfogó | 127 |
| A páravíz eltávolítása | 129 |
| A bepárló üzeme | 131 |
| A bepárló indulása | 131 |
| A bepárló üzeme | 131 |
| A bepárló mint a gyár gőzelosztója | 134 |
| A páraelvétel helyének hatása a gazdaságosságra | 136 |
| A lésűrűség hatása a gazdaságosságra | 137 |
| A gőzfogyasztást befolyásoló tényezők | 138 |
| A bepárló kifőzése | 139 |
| A híglé mésztelenítése | 141 |
| A sűrűlé szűrése | 141 |
| Nyersoldali előmelegítők és lészivattyúk | 142 |
| Előmelegítők | 142 |
| Az előmelegítők felépítése | 143 |
| Az előmelegítők fűtése | 144 |
| Az előmelegítők ellenállása | 146 |
| Az előmelegítők tisztítása | 147 |
| Lészivattyúk | 148 |
| A turbinaszivattyú működésének elve | 148 |
| A turbinaszivattyú emelőmagassága | 150 |
| A turbinaszivattyú üzembe helyezése | 151 |
| A turbinaszivattyú üzeme | 151 |
| Csővezetékek és létartályok | 152 |
| A cukoroldal | 153 |
| Alapvető tudnivalók a cukoroldallal kapcsolatban | 153 |
| Oldhatóság | 153 |
| Forráspontemelkedés | 155 |
| Viszkozitás | 156 |
| Tisztasági hányaados és alkalitás | 157 |
| Kristályformák | 157 |
| A cukoroldal műveletei és termékei | 158 |
| A cukoroldali műveletek alapanyagai | 158 |
| A cukorfőzés | 160 |
| Cukorfőző készülékek | 160 |
| A kondenzátor és a légszivattyú | 168 |
| A főzés műszeres ellenőrzése | 173 |
| A főzéshez használt segédanyagok | 174 |
| Előkészítő műveletek | 175 |
| Behúzás | 175 |
| Besűrítés | 176 |
| A szemzés előkészítése | 176 |
| Szemképzés | 177 |
| A szemek növelése | 178 |
| A készrefőzés | 179 |
| Az I. termék főzése | 180 |
| A középtermék főzése | 181 |
| Az utótermék főzése | 182 |
| A cukorfőzés során előforduló hibák és megszüntetésük | 184 |
| A főzőállomás szerepe a gyár napi répafeldolgozásában és az energiagazdálkodásban | 188 |
| A fontosabb cukoroldali sémák | 192 |
| Pépkezelés | 197 |
| Az utótermékpép érlelése | 198 |
| Hűtőkavarók | 201 |
| Szörp- és pépszivattyúk | 207 |
| A centrifugálás | 209 |
| Az utótermékpép centrifugálása | 210 |
| A fedés | 211 |
| A centrifuga | 213 |
| A félautomata centrifugák | 216 |
| A programvezérlésű centrifuga | 218 |
| A cukor szárítása és hűtése | 223 |
| A cukor osztályozása | 228 |
| A cukor raktározása | 230 |
| A kristálycukor fogyasztói csomagolása | 236 |
| A cukorraktár gépesítése | 237 |
| A nyerscukor finomítása | 239 |
| A nyerscukor oldása | 239 |
| A klerek színtelenítése és szűrése | 240 |
| A csontszén | 240 |
| Az aktív szenek | 240 |
| Szintelenítés és szűrés aktív szénnel | 241 |
| A klerek szűrése | 243 |
| A szűrőprés | 243 |
| Utószűrés | 245 |
| A cukoroldatok színe | 245 |
| Finomított kristálycukor gyártása | 246 |
| Kockacukor gyártása | 246 |
| A kockapép hűtése | 247 |
| A kockapép centrifugálása és fedése | 247 |
| A kockaliszt préselése | 249 |
| A kockarudak szárítása | 251 |
| A kockavágás | 253 |
| Jegescukor gyártása | 254 |
| Az exportcukor minősége | 255 |
| Lisztcukor gyártása | 256 |
| Minőségi előírások | 259 |
| A cukoroldali munka gazdaságossága, a cukormérleg | 261 |
| Az egyenletes munka jelentősége | 261 |
| A cukormérleg | 262 |
| Energiatermelés | 264 |
| Tüzelőanyagok | 264 |
| A hazai szénfajták és jellemzők | 264 |
| Széntárolás | 264 |
| Folyékony tüzelőanyagok | 266 |
| Tüzelőanyagok szállítása | 267 |
| Tüzelőanyagok mérése | 269 |
| Tápvíz | 271 |
| Cukorgyári páravíz felhasználása tápvíznek | 272 |
| A kemény (nyers) víz használatának hátrányai | 273 |
| Vízlágító berendezések | 274 |
| A tápvíz minőségének ellenőrzése | 275 |
| Kazánok és szárítók | 276 |
| Cukorgyáraink kazántípusai | 276 |
| Tüzelőberendezések | 279 |
| Kazánok kiegészítő fűtőfelületei | 282 |
| Előkészületek üzemeltetésre | 284 |
| A kazánok előkészítése üzemre | 285 |
| A kazánfűtő feladatai üzem közben | 286 |
| Gazdaságos gőztermelés | 293 |
| Teendők üzemzavar esetén | 294 |
| A kazán leállítása | 295 |
| A leállított kazán konzerválása | 296 |
| A karbantartók fontosabb feladatai | 297 |
| A kazánházi műszerek üzeme és karbantartása | 298 |
| A kazánház és az erőtelep szerelvényei | 314 |
| Szeletszárítás | 314 |
| Erőgépek | 319 |
| Dugattyús gőzgépek | 319 |
| Gőzturbinák | 322 |
| Váltakozó áramú generátorok | 325 |
| Transzformátorok | 328 |
| Villamos motorok | 330 |
| Elosztóhálózat | 332 |
| Villamos menetrend | 337 |
| A cukorgyár segédüzemei | 339 |
| A vízmű | 339 |
| Víznyerőhelyek | 339 |
| A cukorgyár vízforgalmi sémája | 342 |
| Szennyvízülepítő berendezések | 344 |
| Hidrociklonozás | 345 |
| Szivattyúállomás | 346 |
| Tömegáru-mozgatás | 351 |
| Ömlesztett áru folyamatos szállítása | 351 |
| Ömlesztett áru szakaszos szállítása | 358 |
| Normál nyomtávú iparvágány | 362 |
| Keskeny nyomtávú iparvasút | 365 |
| Közúti járművek gyártelepi úthálózata | 371 |