kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 454 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| I. KÖTET | |
| A cukorgyártás története, helye a népgazdaságban, jövője | |
| A cukor mint tápanyag | 3 |
| A répacukorgyártás kezdete | 3 |
| A Szovjetunió cukoripara | 4 |
| A répacukorgyártás hazánkban az első világháborúig | 5 |
| A répacukorgyártás hazánkban az első világháború után | 6 |
| A cukorgyártás népgazdasági helye, fejlődése | 7 |
| A cukorrépatermelés kérdései | |
| Mit kívánunk népgazdasági szempontból a répától? | 10 |
| Fajtakiválasztás | 11 |
| A répaművelés kérdései | 13 |
| Csapadék- és talajigény | 13 |
| Vetésforgó, talajelőkészítés, vetés | 16 |
| A vetés ápolása | 17 |
| A répa betegségei, répakártevők | 18 |
| A répa fejlődési folyamata, érése | 19 |
| A cukorrépa szedése | 22 |
| A cukorrépa útja a termelőtől a gyárig (tárolás) | 23 |
| Nagyüzemű répatermelés | 27 |
| Összefoglaló kérdések és feladatok | 28 |
| A cukorrépa összetétele | |
| A cukorrépát felépítő elemek | 30 |
| A répát felépítő anyagcsoportok (vegyületek) | 31 |
| Víz | 31 |
| Oldhatatlan szárazanyag | 33 |
| A cukor | 38 |
| A cukor kémiai tulajdonságai | 38 |
| Az oldatok jellemző adatai | 39 |
| A hő hatása a szaharózra | 43 |
| A szaharóz invertálódása | 43 |
| A szaharóz erjedése | 47 |
| A szaharóz vegyületei | 48 |
| A szaharóz színreakciói | 49 |
| Nitrogénmentes szerves cukoranyagok | 49 |
| Invertcukor | 49 |
| A glükóz | 49 |
| A fruktóz, levulóz vagy gyümölcscukor | 51 |
| Raffinóz | 52 |
| Más cukrok | 52 |
| Szerves savak | 52 |
| Zsírok | 55 |
| Színező anyagok | 55 |
| Nitrogéntartalmú nem-cukoranyagok | 56 |
| Fehérjék | 56 |
| Aszparaginsav, aminó-borostyánkősav | 56 |
| Glutaminsav (aminoglutarsav), glutamin | 57 |
| Betain, allantoin, kolin | 58 |
| Más nitrogéntartalmú anyagok | 58 |
| Enzimek | 59 |
| Feladatok, összefoglaló kérdések | 60 |
| A répacukorgyártás menete, főbb gyártási szakaszok | |
| Előkészítő műveletek | 62 |
| Lényerés | 63 |
| Létisztítás | 63 |
| Bepárlás | 63 |
| Homokcukorgyártás | 64 |
| Finomítás | 64 |
| Előkészítő műveletek | |
| Úsztatómunka | 66 |
| Elfa vagonürítő berendezés | 69 |
| Gazfogó és kőfogó | 71 |
| A répa mosása | 72 |
| A répa felemelése a mosógéphez | 73 |
| A répa mérése | 75 |
| A répa felaprítása, a répavágás | 77 |
| A répavágás célja | 77 |
| A répavágógép | 78 |
| A répavágókés és késszekrény | 80 |
| A háztetőalakú szelet kialakulása | 81 |
| A szelet minősége | 81 |
| A vágógép elméleti teljesítménye | 83 |
| A répavágásnál dolgozók feladatai | 84 |
| A kés élesítése | 84 |
| Az előkészítő műveletek során előadódó nehézségek és megszüntetésük | 85 |
| Összefoglaló kérdések, feladatok | 87 |
| Lényerés (diffúzió) | |
| A lényerés célja | 88 |
| Az anyagok szerkezete a kinetikus hőelmélet alapján (ozmózis, diffúzió) | 88 |
| Az ellenáramú kilúgozás elmélete | 91 |
| A diffúzió általános elmélete | 94 |
| Folytonos diffúziós készülékek | 97 |
| A diffúziós egyenlet alkalmazása folytonos diffúzióra | 99 |
| A szakaszos (Róbert-féle) diffúzió | 105 |
| A Róbert-féle diffúzió jellemzése | 105 |
| A diffúzió rendes üzeme | 108 |
| A diffúzió üzembehelyezése | 109 |
| A lélehúzás | 110 |
| A szelethossz jelentősége | 113 |
| A töltés | 113 |
| Az áramlási sebesség | 114 |
| Melegítés | 115 |
| Nemcukoranyagok oldódása | 116 |
| A lúgzóvíz minősége | 119 |
| A diffúziós egyenlet alkalmazása szakaszos diffúzióra, a diffúziós veszteség | 119 |
| A diffúzió üzemében előforduló hibák és azok oka | 125 |
| A diffúziónál dolgozók munkaköre | 128 |
| Összefoglaló kérdések, feladatok | 129 |
| Létisztítás | |
| A létisztítás célja | 132 |
| A létisztítás folyamatai | 134 |
| A létisztításnál használt anyagok előállítása | 135 |
| A mészégetés | 136 |
| Mészkemence | 137 |
| A mészkemence üzembehelyezése | 139 |
| Hibák a mészkemence üzemében | 140 |
| Az égetett mész tulajdonságai | 141 |
| A mésztej üzemi előállítása | 143 |
| A CO2 előállítása, tulajdonságai | 145 |
| Gázmosó (lavőr) | 148 |
| Előderítés | 149 |
| A mészadagolásnál lejátszódó kémiai folyamatok | 150 |
| Mire kell ügyelni az előderítéskor? | 156 |
| Az előderítés gyakorlati megvalósítása | 157 |
| Előmelegítők | 160 |
| Számítások | 160 |
| Főderítés | 162 |
| Az I. szaturáció | 164 |
| Kálciumkarbonát keletkezése | 165 |
| Kalciumkarbonát összekapcsolása kolloidokkal | 168 |
| A kálciumkarbonát adszorbciós hatása | 169 |
| Mikor fejezzük be a szaturációt? | 170 |
| A szaturáció gyakorlati megvalósítása | 170 |
| A szakaszos működésű szaturáció kezelése | 171 |
| Folytonos szaturáció | 173 |
| Szűrés az I. szaturáció után | 173 |
| A szűrés fogalma, jelentősége | 173 |
| A szűrés gyakorlati megvalósítása | 176 |
| A szűrésnél előforduló hibák és ezek megszüntetése | 179 |
| Leédesítés | 180 |
| Iszapveszteség ellenőrzése | 183 |
| Az I. szaturációs lé mennyiségének számítása | 184 |
| Létisztítási hatásfok | 185 |
| Folytonos szűrés | 186 |
| II. szaturáció | 190 |
| A II. szaturáció folyamatai | 190 |
| A II. szaturáció gyakorlati megvalósítása | 193 |
| Szűrés a II. szaturáció után | 193 |
| Kifőzés | 195 |
| A létisztítás ellenőrzése, irányítása | 195 |
| A létisztítás legújabb módja | 197 |
| Összefoglaló kérdések, feladatok | 197 |
| Bepárlás | |
| A bepárlás célja, elpárologtatott vízmennyiség | 200 |
| Forráspont, forráspontemelkedés | 201 |
| A párologtatás (bepárlás) hőenergiaszükséglete | 204 |
| Vízgőz, gőztáblázat | 204 |
| A gőzzel való fűtés alapelve | 208 |
| Az elpárologtatás hőmérlege | 208 |
| A többfokozatú bepárlás elve, hőszükséglete | 209 |
| Hőátadás egy fűtőfelületen keresztül | 213 |
| A bepárlást kísérő kémiai jelenségek | 216 |
| Alkalitásváltozás | 216 |
| Bepárlólerakódás keletkezése | 217 |
| Színváltozás | 217 |
| Bepárlók kiviteli formája | 219 |
| Különféle bepárlórendszerek | 221 |
| A bepárló üzeme | 221 |
| A bepárló kifőzése | 222 |
| Összefogló kérdések, feladatok | 223 |
| II. KÖTET | |
| Homokcukorgyártás - A homokcukorgyártás menete | |
| Kristályosítás | |
| A kristály a szilárd halmazállapot jellemző megjelenési alakja | 5 |
| A kristályok külső alakjának jellmezése, kristályrendszerek | 7 |
| A répacukor (szaharóz) kristályalakja | 8 |
| A kristályok keletkezése | 9 |
| Túltelítettségi szám (túltelítettségi együttható) | 11 |
| Viszkozitás | 14 |
| A hőmérséklet | 15 |
| A tisztasági hányados | 16 |
| A kristályosítás időtartama | 17 |
| Egyszeri kristályosítással kinyerhető cukormennyiség | 18 |
| A melaszképződés okai | 19 |
| A melasz mennyisége | 23 |
| A kristályosítás során elpárologtatott vízmennyiség, gőzfogyasztás | 26 |
| Különböző tisztasági hányadosú oldatok keverése | 28 |
| Vákuumok | 30 |
| Kavarók | 35 |
| A kristályosítás gyakorlati megvalósítása: a cukorfőzés | 36 |
| Utőkristályosítás: a pép kezelése a kavarókban | 43 |
| A kristályosítás ellenőrzése | 48 |
| Folytonos főzés | 51 |
| A kristályos és folyékony fázis elválasztása: centrifugálás | |
| A centrifugálás (pörgetés) folyamatának ismretetése | 52 |
| A centrifugák szerkezete | 59 |
| A centrifugák kezelése, a centrifuga munkaszervezése | 63 |
| Oldás (olvasztás), kristályosítási veszteség, különböző gyártásmenetek (sémák) | |
| Oldás (olvasztás) | 67 |
| Kristályosítási cukorveszteségek | 68 |
| Különböző gyártásmenetek (sémák) | 69 |
| A homokcukor minőségi szabványai, cukorszárítás, osztályozás, raktározás | |
| A homokcukor minőségi előírásai | 75 |
| A homokcukor szárítása | 75 |
| A homokcukor osztályozása | 84 |
| A homokcukor raktározása | 85 |
| Finomítás | |
| A finomítás menete | 92 |
| Az aktív szén | |
| Az aktív szén tulajdonságai | 93 |
| Az aktív szén hatása a gyári levkben lévő különböző anyagokra | 97 |
| A szükséges aktív szénmennyiség meghatározása | 98 |
| A csontszén (spódium) | |
| A csontszén (spódium) összetétele, tulajdonságai | 101 |
| A csontszén regenerálása | 102 |
| Az aktív szén és csontszén üzemi alkalmazásának módja, a tisztított cukoroldatok (derítékek) tulajdonságai | |
| Az aktív szén üzemi alkalmazásának módszerei | 104 |
| A csontszén üzemi alkalmazásának módszerei | 106 |
| A csontszénszűrés és aktívszénszűrés összehasonlítása | 106 |
| A tisztított cukoroldatok (derítékek, klerek) tulajdonságai | 107 |
| A derítékek további feldolgozása | |
| Kockacukorgyártás | 107 |
| Finomított kristály gyártása | 111 |
| Kocka és finomított kristály színének javítására használatos segédanyagok | 112 |
| Jegeccukor gyártása | 113 |
| Finomítás közben előálló cukorveszteségek | 114 |
| A melléktermékek és hulladékok további feldolgozása, hasznosítása | |
| Lisztcukorgyártás | 114 |
| Lúgzott szelet feldolgozása | 116 |
| A melasz hasznosítása | 125 |
| Mésziszap | 130 |
| Diffúziós víz (savanyú víz) | 131 |
| Répafarok | 131 |
| Cukormérleg, gőz- és vízgazdálkodás | |
| Cukormérleg | |
| A hozam- és veszteségszámítás jelentősége | 133 |
| A fehérhozam és a melaszcukorhozam meghatározása | 134 |
| Az összes veszteség kiszámítása | 142 |
| Forgató anyagok befolyása az összes veszteség értékére | 144 |
| A csővezetékben úszó cukor hatása | 149 |
| A veszteség megoszlása üzemrészenként | 149 |
| A veszteség okainak felderítése | 151 |
| Vízgazdálkodás | |
| Vízfelhasználási helyek | 154 |
| Az úsztató vízszükséglete | 155 |
| A répamosó vízszükséglete | 157 |
| A diffúzió vízszükséglete | 158 |
| A gázmosó (lavőr) vízszükséglete | 159 |
| A mészoltó vízszükséglete | 159 |
| A mészkemence vízszükséglete | 160 |
| A szűrőprések vízszükséglete | 160 |
| A kendőmosó vízszükséglete | 160 |
| A centrifugák vízszükséglete | 160 |
| A kavarók vízszükséglete | 161 |
| A kondenzátor vízszükséglete | 161 |
| A kazánok vízszükséglete | 164 |
| A csapágyak hűtése | 164 |
| Az oldók vízszükséglete | 164 |
| A laboratórium vízszükséglete | 164 |
| A mosdók és a WC vízszükséglete | 164 |
| Egyéb kisebb felhasználási helyek | 164 |
| Az egyes vízfogyasztó (vízfelhasználó) helyek maximális és minimális vízszükséglete | 164 |
| A hűtőkamrákban keletkező meleg kondenzvíz elvezetése és felhasználása | 165 |
| A kondenzátor vizének felhasználása | 171 |
| A szennyvizek felhasználása nélkül elérhető vízmegtakarítás | 172 |
| A szennyvíz tisztítása újrafelhasználás céljából | 173 |
| A vízgazdálkodás ellenőrzésére szolgáló műszerek | 179 |
| Gőzgazdálkodás | |
| A cukorgyárak gőzfelhasználási vázlata (gőzséma) | 180 |
| Az egyes gőzfelhasználási helyek gőzfogyasztásának számítása | 182 |
| A gőztakarékosság kérdései | 190 |
| A hőmérleg elkészítésének gyors módszere Szilin szerint | 192 |
| Folyamatos üzemmenet biztosítása, üzemelőkészítés, higiéne | |
| Javítások, karbantartás | |
| A karbantartás jelentősége | 196 |
| A karbantartási munkák szervezése | 198 |
| A karbantartási munkák ellenőrzése, üzemi próbák | 200 |
| Tűzvédelem | |
| A cukorgyár tűzveszélyes üzem | 201 |
| A tűz keletkezésének okai | 201 |
| Tűzbiztonsági intézkedések a gyár tűzbiztos építésére | 202 |
| Tűzbiztonsági intézkedések üzem alatt, illetve a karbantartási időszakban | 203 |
| Üzemegészségtan (Uzemhigiéne) | |
| Az üzemegészségtan tárgya, feladata | 205 |
| Egyes cukoripari munkahelyek hatása a dolgozók egészségére | 205 |
| Balesetek, balesetelhárítás | 207 |
| A cukor védelme fertőzésektől | 208 |
| Az üzemi rendelő | 209 |
| A cukorgyárak műszaki vezetésének szervezési kérdései | |
| A gyárak műszaki vezetésének jelenlegi szervezete | 209 |
| Központi munkairányítás bevezetése | 210 |
| Összefoglaló kérdések, feladatok | 214 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.