kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 295 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-634-7 |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| A cukorrépa tulajdonságai és a cukorhozam | 5 |
| A cukorrépa fontos tulajdonságai | 5 |
| A cukorgyártás műveletei és a cukorrépa tulajdonságai | 6 |
| A tulajdonságok változatossága | 9 |
| Mintavétel a cukorrépából | 10 |
| A cukorrépa alakja, felépítése | 12 |
| A növény alakja | 12 |
| A répatest anatómiai felépítése és szövetei | 14 |
| A répatest sérülései | 15 |
| Az alak és a sérülés technológiai jelentősége | 16 |
| A cukorrépa mechanikai tulajdonságai | 19 |
| A szilárdság | 19 |
| Az ütésálló képesség | 20 |
| A vágási ellenállás | 21 |
| A rugalmasság és a képlékenység | 22 |
| A szövet permeabilitása | 26 |
| A mechanikai tulajdonságok hatása a vágásra és az extrakcióra | 31 |
| A cukorrépatest makroszkópos összetétele | 44 |
| A rost fogalma és összetétele | 44 |
| A létartalom | 46 |
| A szárazanyag- és a víztartalom | 47 |
| A cukorrépalé és a cukorrépaszövet sűrűsége | 47 |
| A cukorrépalé szárazanyagai és törésmutatója | 48 |
| A cukorrépalé szárazanyagai és viszkozitása | 49 |
| A cukorrépa szárazanyag-tartalma, ozmózisnyomása és hőtani tulajdonságai | 49 |
| A lé szárazanyag-tartalma és a répa cukortartalma | 50 |
| A cukorrépa hőtani tulajdonságai | 50 |
| A fajlagos hőkapacitás | 50 |
| A hőmérséklet-vezetési tényező | 51 |
| A hővezetési tényező | 52 |
| A cukorrépa makrofázisainak jelentősége a lényerésben | 52 |
| A cukorrépatest kémiai összetétele | 53 |
| A kémiai vizsgálat előkészítése | 53 |
| A cukortartalom | 53 |
| A nemcukor-tartalom | 58 |
| Az invertcukor-tartalom | 59 |
| Oligoszaharidok | 62 |
| Az elektrolitok és a hamutartalom | 62 |
| A nitrogénvegyületek | 67 |
| A levelek nagy molekulájú és kolloid oldott anyagai | 72 |
| A répa kémiai összetételének hatása a létisztításra | 78 |
| A nyerslé összetétele | 78 |
| A levek szűrhetősége és ülepíthetősége | 82 |
| A nemcukor anyagok eltávolítása | 89 |
| A tisztított levek termostabilitása | 91 |
| Az első szénsavazott lé színe | 92 |
| A lé invertcukor-tartalma és technológiai vonatkozásai | 93 |
| A csapadék szűrhetőségének műszaki-gazdasági hatásai | 96 |
| Változások a bepárlás során | 98 |
| A nemcukor anyagok hatása a cukorkristályosításra és a cukorhozamra | 108 |
| Hatás a szaharóz kristályosodásra | 108 |
| Hatás a cukorhozamra és a melaszra | 114 |
| A répatermesztés hatása a cukorrépa tulajdonságaira | 119 |
| A répa fizikai és kémiai állapotának meghatározói | 119 |
| A fajták hatásai a mérvadó tulajdonságokra | 121 |
| A fajták kialakulása | 121 |
| Az egyes répafajták vágási ellenállása | 122 |
| Az elaszticitási modulus függése | 123 |
| A szaharóz diffúziós állandójának függése | 123 |
| A répatermés és a cukortartalom függése | 124 |
| A nemcukor-tartalom függése | 130 |
| A hamutartalom függése | 130 |
| A nitrogéntartalmú vegyületek függése | 132 |
| Az invertcukor-tartalom függése | 132 |
| A nemesítés szerepe | 133 |
| Az éghajlat és a termőhely hatása | 135 |
| A legfontosabb környezeti tényezők | 135 |
| A vágási ellenálás függése | 152 |
| Az elaszticitási modulus függése | 153 |
| A cukor diffúziós állandójának függése | 154 |
| A gyökértermés és a cukortartalom függése | 155 |
| A nemcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől | 165 |
| A hamutartalom függése az ökológiai tényezőktől | 168 |
| A nitrogéntartalmú vegyületek függése az ökológiai tényezőktől | 170 |
| Az invertcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől | 173 |
| Az ökológiai tényezők hatásának összefoglalása | 175 |
| A vetési, az egyelési és a szedési időpont hatása a répa tulajdonságaira | 177 |
| Hatás a vágási ellenállásra | 178 |
| Hatás az elaszticitási modulusra | 178 |
| Hatás a diffúziós állandóra | 178 |
| Hatás a gyökértermésre és a cukortartalomra | 187 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 191 |
| Hatás a hamutartalomra és az elektrolitokra | 191 |
| Hatás a nitrogénvegyületekre | 192 |
| Hatás az invertcukor-tartalomra | 197 |
| A répabetegségek és kártevők hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra | 201 |
| Hatás a vágási ellenállásra | 201 |
| Hatás az elaszticitási modulusra | 201 |
| Hatás a diffúziós állandóra | 201 |
| Hatás a cukortartalomra és a répatömegre | 201 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 206 |
| Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 207 |
| Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 209 |
| Hatás az invertcukor-tartalomra | 211 |
| A növényállomány és a vízellátás hatása a répa tulajdonságaira | 213 |
| Hatás a vágási ellenállásra | 213 |
| Hatás az elaszticitási modulusra | 213 |
| Hatás a szaharóz diffúziós állandójára | 214 |
| Hatás a cukortartalomra és a gyökérsúlyra | 214 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 219 |
| Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 221 |
| Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 223 |
| Hatás az invertcukor-tartalomra | 225 |
| A cukorrépa trágyázásának hatása a répa tulajdonságaira | 227 |
| A tápanyagigény megállapítása | 227 |
| Hatás a répatermésre és a cukortartalomra | 227 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 235 |
| Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 236 |
| Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 239 |
| Hatás az invercukor-tartalomra | 252 |
| A cukorrépa szedésének hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra | 243 |
| Hatás a vágási ellenállásra | 243 |
| Hatás a diffúziós állandóra | 244 |
| Hatás a répa tömegére és a cukortartalmára | 245 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 248 |
| Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 250 |
| Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 253 |
| Hatás az invertcukor-tartalomra | 254 |
| A tárolás hatása a répa tulajdonságaira | 256 |
| Hatás a vágási ellenállásra | 256 |
| Hatás az elaszticitási modulusra | 257 |
| Hatás a szaharóz diffúziós állandójára | 258 |
| Hatás a répa tömegére és cukortartalmára | 258 |
| Hatás a répa hamutartalmára | 266 |
| Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 266 |
| Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 267 |
| Hatás az invertucukor mennyiségére | 268 |
| Irodalomjegyzék | 273 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.