A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házmán Ferenc, Buda utolsó polgármestere

(1810-1894)

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Budapest Főváros Levéltára
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím: Várostörténeti Tanulmányok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1894. március 20-án Torinóban meghalt Kossuth Lajos. A nemzet mély gyászban készült az évszázad temetésére. A koporsót szállító vonatszerelvény útját síró, imádkozó tömegek kísérték, amerre... Tovább

Előszó

1894. március 20-án Torinóban meghalt Kossuth Lajos. A nemzet mély gyászban készült az évszázad temetésére. A koporsót szállító vonatszerelvény útját síró, imádkozó tömegek kísérték, amerre elhaladt. A magyar állam azonban nem osztozott a nemzet gyászában: a kormány, a királyi utasításnak megfelelően, tartózkodott minden nyilvános részvéttől, így a főváros, Budapest vállalta, hogy díszpolgárát, Kossuth Lajost ünnepélyes külsőségek közepette eltemeti.
1894. április 7-én, az Andrássy út 95. szám alatti lakásán elhunyt Házmán Ferenc, Buda utolsó polgármestere. Temetése jóval szerényebb körülmények között ment végbe, de a főváros vezetése itt is képviseltette magát Gerlóczy Károly alpolgármester és öt törvényhatósági bizottsági tag által. A régi, az egyesítés előtti Budára Országh Sándor és Balásy Antal jelenléte emlékeztetett.
Kossuth és Házmán kortársai, azaz a negyvennyolcas nemzedék tagjai közül ekkor már kevesen voltak életben.
Ők ketten ismerték, s becsülték is egymást. Volt idő, amikor vállvetve harcoltak a közös célért, a független polgári Magyarország megteremtéséért, s volt, amikor már nem találták a közös hangot, mert - Kossuth szavaival élve - a politika az egzigenciák tudománya, s ez, 1867-ben Házmán számára a kiegyezés elfogadását jelentette.
Kossuth igen nehéz időszakban, az emigráció kezdetének zavart és zűrzavaros ideje alatt sem kételkedett Házmán hazaszeretetében és becsületességében, s Házmán, bár nem értett egyet Kossuth emigrációban tett minden lépésével, nem fordult nyíltan ellene, inkább háttérbe húzódott. Az elsők között ismerte fel ugyanis, hogy otthon a nemzet, Kossuth nevében a „forradalom történetét bírja... becsmérlésével a forradalmat kárhoztatnók, nevével a reményt szakítanók ki a nép szívéből".
Nemcsak Kossuth, hanem Házmán számára is meghatározó jelentőségű volt részvételük az 1832-36-os országgyűlésen. Kossuth - egy távollévő mágnás követeként - addig hallatlan dologra vetemedett: szót kért az országgyűlésen; Házmán pedig már akkor is szenvedett attól a megalázó és jogfosztott helyzettől, amelyben a szabad királyi városok követei voltak a feudális Magyarország országgyűlésén. Politikusi pályájuk kiteljesedésének színtere Pest és Buda testvérvárosok, majd az 1849-ben sietve egyesített főváros, Budapest lett. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
I. rész
Az ősök 11
A család 14
A szülőváros 17
Tanulóévek és pályakezdés 20
Az első városi hivatal 23
Készülődés az országgyűlésre, az első választás 26
Házmán az 1843-44. évi országgyűlésen 30
Két országgyűlés között 43
A budai védegyleti mozgalom 45
Házmán az utolsó rendi országgyűlésen 52
II. rész
Házmán Szemere Bertalan belügyminisztériumában 61
Menekülés 66
Emigrációban - Törökország 74
Emigrációban - Amerika 83
Az első hazahívó szó 92
III. rész
A hazatérés 97
Az utolsó budai polgármester 107
Házmán szerepe a három város egyesítésében 112
A Deák-párti képviselő 116
Hivatkozott források és irodalom 133
Képjegyzék 149

Czaga Viktória

Czaga Viktória műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Czaga Viktória könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv