1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola jubileumi évkönyve

1923-1973

Szerkesztő

Kiadó: Madách Imre Gimnázium
Kiadás helye: Salgótarján
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben az esztendőben adóztunk tisztelettel a tragédia költőjének, iskolánk névadójának, Madách Imrének születése másfélszázados évfordulóján, mint ahogyan igyekeztünk méltó módon emlékezni iskolánk... Tovább

Előszó

Ebben az esztendőben adóztunk tisztelettel a tragédia költőjének, iskolánk névadójának, Madách Imrének születése másfélszázados évfordulóján, mint ahogyan igyekeztünk méltó módon emlékezni iskolánk - városunk legidősebb Alma Matere - fennállásának 50. évfordulójára is.
A 150 év már történelem, a félévszázad igencsak emberi mértékkel mérhető idő. De ez is történelem! Mert kemény félévszázad volt ez!
Az első felében, mikor megbújva élt a nép, zsebben szorított ököllel - olykor passzívan tűrve el minden bántást, olykor, s egyre többször forrongva is: a helyék és dologtalanok hada gyáva hunyorgásra, vak horizontú, meddő taktikázásra kívánta nyomorítani a dolgosok millióit, s belesodorta népünket egy minden eddiginél szörnyűbb, szenvedést szenvedésre halmozó gyilkos háborúba. Ebben a negyedszázadban kellett megtanulnunk újra és újra - és igazán: az élet nemcsak táplálással és jóságokkal élteti a szervezetet, hanem veszélyekkel, durvaságokkal és bántásokkal is. S azt is megtanultuk, hogy a veszélyek, bántások és szükségek a védekezés új módjaira, az erők sajátos központosítására, s győzelmes ellenállásokra mozdítják a szervezetet: a megújhodás diadalára, mely több egészséget, több erőt, életet, a fejlődés több lehetőségét rejti magában. Vissza

Tartalom

Beköszöntő3
Iskolánk ötven éve7
Névadónk Madách Imre27
Elhunyt tanáraink emlékezete32
Volt tanáraink emlékeznek43
Iskolánk jelene49
A jubileumi tanév57
Mozgalmi munka, pártélet, KISZ-élet75
Szakköri élet84
Műhelymunka119
Tanulmányi eredményeink a jubileumi tanévben161
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv