A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Czifray István szakács mester magyar nemzeti szakácskönyve

Magyar gazda aszszonyok szükségeihez alkalmaztatva

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Állami Könyvterjesztő Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 599 oldal
Sorozatcím: Reprint
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 13 cm
ISBN: 963-292-000-7
Megjegyzés: A Pesten 1840-ben Vasváry Gyula által kiadott könyv reprint kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Bodogúlt Czifray István, Szakács mester, több esztendők előtt, részint nagy Mesterének (a fenséges Nádor Ispány Úr udvari Szakácsának) alapos Oktatásait vévén vezérűl, részint Magyar Asszonyságoknak szakácsi próbatételeit s fogásait tartván szeme előtt, részint pedig idegen nyelvű munkákat is - a' mennyiben a' magyar konyhára alkalmaztathatók valának - használván, szerkesztette jelen Szakácskönyvét.
Milly édes örömet, milly szívesen fogadák Hazánk' Szépei e' könyvecskét, csalhatatlan jele annak az, hogy néhány év lefolyta alatt már az 5-ik kiadást érte.
E jelen kiadás Szerkesztője, a' szakácsi Utmutatásokat 1648-ra szaporította; ezek mind a' tiszta magyarság, a' rövid, s értelmes előadásra nézve, mind az Étkekhez, és Süteményekhez megkivántató szereknek és a' hozzávalóknak különös pontossággal kiszámított mértéke és mennyiségére nézve; mind pedig az elkészítésének bizonyos és csalhatatlan módja miatt minden értelmes Szakács és Szakácsnénak biztosan ajánlhatók. Az eddig megjelent... Tovább

Fülszöveg

Bodogúlt Czifray István, Szakács mester, több esztendők előtt, részint nagy Mesterének (a fenséges Nádor Ispány Úr udvari Szakácsának) alapos Oktatásait vévén vezérűl, részint Magyar Asszonyságoknak szakácsi próbatételeit s fogásait tartván szeme előtt, részint pedig idegen nyelvű munkákat is - a' mennyiben a' magyar konyhára alkalmaztathatók valának - használván, szerkesztette jelen Szakácskönyvét.
Milly édes örömet, milly szívesen fogadák Hazánk' Szépei e' könyvecskét, csalhatatlan jele annak az, hogy néhány év lefolyta alatt már az 5-ik kiadást érte.
E jelen kiadás Szerkesztője, a' szakácsi Utmutatásokat 1648-ra szaporította; ezek mind a' tiszta magyarság, a' rövid, s értelmes előadásra nézve, mind az Étkekhez, és Süteményekhez megkivántató szereknek és a' hozzávalóknak különös pontossággal kiszámított mértéke és mennyiségére nézve; mind pedig az elkészítésének bizonyos és csalhatatlan módja miatt minden értelmes Szakács és Szakácsnénak biztosan ajánlhatók. Az eddig megjelent e' nembeli Munkákban csak az ügyetlen kezekkel összfértzelt Zavarékok nyomait lehet észrevenni. Vissza

Tartalom

Húslevesek1
Böjti levesek28
Betegek és lábadozók számára való levesek46
Hús és böjti levesekbe valók52
A leves után feladatni szokott ételek hus evő és böjti napokon
Hus evő napi aszsziettek61
Böjti napi aszsziettek75
Marha húsok83
Mártások101
Főzelékek118
Különféle főzelékekre valók152
Becsinált szárnyas állatok162
Becsináltak, s vagdalt aprólékok192
Becsinált marha- és juh húsok, rostélyos pecsenyék, czombok és aszpikek231
Tojás ételek262
Hal-ételek277
Békák, rákok, szárcsák: tekenős békák, hódok, vidrák, buvárok, csigák, gombák, osztrigák312
Kolbászok, hurkák, májosok325
Külömbféle tésztás és gyümölts eledelek
Vajas tészta, porhanyó tészta, és pástétomok336
Pudding, Meridon, s más apróbb tésztás ételek borzsufával355
Külömbféle kásák368
Kalácsok, rétesek, és vegyes tésztás ételek386
Rétesek397
Különféle tésztás ételek406
Zsírban sült tésztás ételek422
Élesztő tésztás ételek433
Gyümölcs ételek446
Különféle pecsenyék, kompók és saláták
Mindennémű sültek vagy pecsenyék456
Külömbféle kompók469
Külömbféle saláták474
Külömbféle torták s apróbb sütemények
Torták480
Lepénykék és hajtások496
Öszvehajtott ostyák, és szeletek501
Külömbféle apróbb czukros sütemények504
A kenyérsütésről515
Aludt levek, krémek, habzó tejek, fagylaltak, jegek, marmeládok, befőtt és becsinált gyümölcsök
Aludt levek, krémek és habzó tejek521
Külömbféle fagylaltak
A fagylaltakról általában534
Conservék, Geléek, és Marmeládok541
Befőtt gyümölcsök és levek, becsinált gyümölcsök, s külömbféle növevények, becsinálásának és eltartásának módja545
Meleg Italok558
Hideg Italok561
Likőrek562
Bor565
Betegek italai569
Toldalék
A húsok, zöldségek kiszárítása, használása, páczolása, besózása és füstölése módja572
A trancsirozás módja586
Étel lajstromok588
A szakácsság körül előforduló néhány idegen szavak magyarázása593
Étel-szerek-kalendárioma, a mint tudniillik azok érettek, vagy megszerezhetők.595

Czifray István

Czifray István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Czifray István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv