1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dramaturgia regénye

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 495 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-15-0596-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az író vallomása:
"Ezerkilencszáztizenháromban születtem Rákoscsabán (ma a főváros tizenhetedik kerületet). Iskoláimat is Budapesten végeztem, itt doktoráltam az egyetem bölcsészkarán. Pszichológusnak készültem, az egyetem Lélektani Intézetében kezdtem dolgozni. A háború után egy ideig nem jó idők jártak a lélektanra, újságírói megbízatást kaptam (ebben az illegalitás éveiben szereztem bizonyos gyakorlatot, Boldizsár Iván volt a mesterem.). Az újságíráson keresztül kapcsolatba jutottam a filmmel is. Ekkor - nem voltam vele egyedül - a sors nem egy nehéz próbának vetett alá. Akik - mint magam is - az ilyen viszontagságokból viszonylag épen kerülnek ki, hajlandók vagyunk azt hinni, hogy bölcsebbek, pedig csak - idősebbek lettünk. Így elvállaltam, mikor ezerkilencszázötvenegyben kineveztek fődramaturgnak az Ifjúsági Színházhoz, holott sem színházi, sem dramaturgiai képzettségem nem volt. Öt év múlva ugyanebben a munkakörben átkerültem a Vígszínházba. Ezerkilencszázhatvannyolcban... Tovább

Fülszöveg

Az író vallomása:
"Ezerkilencszáztizenháromban születtem Rákoscsabán (ma a főváros tizenhetedik kerületet). Iskoláimat is Budapesten végeztem, itt doktoráltam az egyetem bölcsészkarán. Pszichológusnak készültem, az egyetem Lélektani Intézetében kezdtem dolgozni. A háború után egy ideig nem jó idők jártak a lélektanra, újságírói megbízatást kaptam (ebben az illegalitás éveiben szereztem bizonyos gyakorlatot, Boldizsár Iván volt a mesterem.). Az újságíráson keresztül kapcsolatba jutottam a filmmel is. Ekkor - nem voltam vele egyedül - a sors nem egy nehéz próbának vetett alá. Akik - mint magam is - az ilyen viszontagságokból viszonylag épen kerülnek ki, hajlandók vagyunk azt hinni, hogy bölcsebbek, pedig csak - idősebbek lettünk. Így elvállaltam, mikor ezerkilencszázötvenegyben kineveztek fődramaturgnak az Ifjúsági Színházhoz, holott sem színházi, sem dramaturgiai képzettségem nem volt. Öt év múlva ugyanebben a munkakörben átkerültem a Vígszínházba. Ezerkilencszázhatvannyolcban kiléptem a Vígszínház kötelékéből, és a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtem dramaturgiai tanácsadónak, majd dramaturgnak."
"...Ennek a könyvnek tartalma válogatás azokból a színházi tárgyú írásaimból, amelyeket az utolsó két évtizedben tettem közzé, és itt is nem témák szerint, hanem - ez nem mellékes - megírásuk sorrendjében. A kor, amely természetes műfajjá tette az esszéregényt, talán az ellenkezőjét sem tartja természetellenesnek. Úgy is mondhatnám, hogy a dramaturg önéletrajza helyett a dramaturgia önéletrajza. Ez az oka annak, hogy ezekben az írásokban benne hagytam minden olyan utalást, amely a megírás időpontjára, a korra vonatkozik, amely életre hívta. A "nemrégen", az "éppen most" nem az olvasás, hanem az írások megszületésének idejéhez mérendő, akkor is, ha már ez a "nemrégen" és az "éppen most" már régen elmúlt és vele együtt sok minden, ami a megírás körülményeihez tartozott. Sohasem az örökkévalóságnak, mindig a pillanatnak írtam. És éppen az a célom, hogy odaidézzem az olvasót a pillanathoz, hogy velem vagy velünk együtt élje át a dramaturgia regényét, és aztán döntse el maga, melyik gondolat halt el a pillanattal és melyik vált vagy válik hasznos elemévé egy hasznosabb jövőnek."
Vissza

Tartalom

A szerző előszava5
Színikritikánk módszere13
A gyűlölet iskolája30
"Színpadi formabontás"60
A drámafordítás problémái83
A pozitív hős konfliktusa110
Az absztrakt gyümölcs138
A dramaturg és a rendező viszonya155
Bevezető a modern drámához179
A színház, a kritika - és a dramaturg205
A modern francia dráma218
Csizma a divat241
Házi kis enciklopédia
Bevezető264
A dokumentumdráma269
A) Közönség és286
B) ...és nép 300
Dramaturgia és korszerűség329
A napló naplója346
Színházi fehér foltok401
A testvérek vagy a gondolat dramaturgiája413
Művészet - nemiség - pornográfia437
Amatőrök, előre!464
Április lépcsőin486

Czímer József

Czímer József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Czímer József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv