1.035.517

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukoripari zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 832 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható melléklettel. Tankönyvi szám: 30 352.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A cukorrépa termesztése, szállítása és tárolása
A cukorrépa-termesztés agrotechnikája17
Cukorrépafajták17
Talajigény, talajelőkészítés, trágyázás21
Vetés22
Növényápolás26
Növényvédelem26
A cukorrépa betakarítása. Ütemezés és átvétel31
Optimális kampánykezdés13
Betakarítás33
Szántóföldi kezelés és átvétel36
A cukorrépa mozgatása és szállítása37
A cukorrépa tárolása46
A tároló répa élettani folyamatai47
A tárolási hőmérséklet hatása a cukorveszteségre48
A répatárolás gyakorlata49
A termelési tényezők hatása a cukorrépa terméshozamára és technológiai tulajdonságaira53
A természeti adottságok hatása53
Az agrotechnikai tényezők hatása63
Cukoripari kémia
Alapfogalmak79
Sűrűség79
Fajsúly82
Koncentráció83
Szárazanyag-tartalom84
Forgatóképesség (polarizáció)88
Tisztasági hányados89
Szín90
Kémhatás91
Viszkozitás98
A cukor99
Cukoroldatok100
Szacharátok109
A gyártásban előforduló nemcukoranyagok110
Rosttartalom110
Szénhidrátok111
Nitrogénmentes savak112
Fehérjék113
Pektinek114
Szervetlen nemcukoranyagok116
A mész116
A répacukorgyártás technológiája
A cukorgyári technológia alapelvei119
A technológiai műveletekről általában119
A technológiai műveletek és a cukorrépa minőségének kölcsönhatása121
A répa előkészítése125
Úsztatás125
Gaz- és kőfogás. Mosás127
A répa lemérése128
Édesszelet készítése128
Az édesszelet128
A répavágókések kezelése128
A vágógépek kezelése132
A répaszelet technológiai minősége133
A répaminőség jelentősége a vágás során135
Lényerés136
Alapfogalmak136
A répa minőségének hatása a lényerésre137
A lényerés időtartama és a lé áramlási sebessége141
A lélehúzás143
A kilúgozás minőségi tényezőjét kialakító paraméterek144
Kémiai, enzimes és mikrobiológiai mellékfolyamatok146
A lényerő berendezés kezelése146
A lényerés üzemellenőrzése150
Létisztítás153
Általános tudnivalók153
A létisztítás folyamata154
Előderítés154
Főderítés158
Első szénsavazás161
Második szénsavazás163
Folytonos szűrés és ülepítés164
Szakaszos szűrés168
Kénezés és egyéb tisztítási módok171
Bepárlás173
Kristályosítás-Cukorfőzés176
A kristályosítás elmélete176
Cukorfőzés183
Vákuumállomás185
A pépek kezelése a kavaróban186
Centrifugálás193
Cukoroldali számítások200
Cukoroldali sémák206
A cukor szárítása és osztályozása210
A cukor raktározása212
Finomítás212
Oldalkészítés213
Színtelenítés213
Főzés218
Centrifugálás218
Alakítás218
Szeletszárítás221
Mészégetés223
Cukorgyári gép berendezések
Az előkészítő műveletek gépi berendezései229
Répaszállító és rakodó berendezések229
Répalerakó berendezések235
Úsztatók, úsztatócsatornák241
Gazfogó245
Kőfogók246
Átemelő berendezések246
Répamosógép253
Répázó256
Répafelvonó258
Répamérlegek262
A lényerés gépi berendezései263
Répavágógépek263
Édesszelet-szállító berendezések270
Diffúziós berendezések272
Nyerslemérő berendezések283
Szeletkefogó283
Lúgzottszelet-eltávolító és présgépek284
A létisztítás gépi berendezései290
Előderítők290
Mésztejadagolók294
Főderítők295
Az I. és II. szénsavazás gépi berendezései297
Ülepítők299
Iszaposlészűrő berendezések304
Utószűrők312
Léelőmelegítő és bepárló berendezések317
Gyors áramú léelőmelegítők317
Bepárlókészülékek323
A hőátbocsátás növelése327
Léállás-szabályozó berendezések329
Léfogó332
Kondenzvíz-elvezetők333
A bepárlótest méreteinek kiszámítása335
Több fokozatú, elvételes bepárlók számítása339
Hőszivattyús bepárló345
Cukorfőző készülékek és hűtőkavarók346
Cukorfőző készülékek346
Kondenzátorok352
Hűtőkavarók356
Centrifugák. Cukorszárítók, hűtők és osztályozók359
Függő, felső hajtású centrifugák359
Függő, felsőhajtású félautomata és automata centrifugák362
Folytonos működésű centrifugák370
Cukorszárító és -hűtő berendezések375
Cukorosztályozó berendezések382
A finomítványgyártás gépei385
Kockaprések385
Kockarúd-szárítók387
Kockavágógépek388
Csomagológépek388
Süvegcentrifuga391
Cukormalom391
Őrlőgépek392
Sziták393
Porszűrők395
Mészállomás397
Mészkemence397
Mészoltódob400
Mésztejtisztító berendezések401
Mésztejszivattyú-tartály404
Gázmosó404
A szeletszárítás gépi berendezései406
Szivattyúk413
Légszivattyúk413
Folyadékszivattyúk416
Örvényszivattyúk417
Fogaskerék-szivattyúk419
Pépszivattyúk420
Csővezetékek méretezése421
Lég- és gázsűrítők (kompresszorok)423
Hőszigetelés430
Cukorgyári szállítóberendezések431
Késztermék-raktározó berendezések438
Cukortárolás438
Száraz szelet tárolása442
Melasztárolás442
Üzemi mérés- és irányítástechnika
Az üzemi méréstechnika alapfogalmai és általános szempontjai445
Hőmérsékletmérés448
Egységek, felosztás448
Folyadéktöltésű hőmérők449
Gőznyomás-hőmérők450
Hőelemek450
Ellenálláshőmérők460
Sugárzásmérésen alapuló hőmérők465
Hőmérők beépítése465
Hőmérők ellenőrzése466
Mennyiség (súly) mérése mérlegeléssel467
Folyadék-, gáz- és gőzmennyiségek mérése469
Összmennyiségmérés469
Mennyiségi sebesség- (átfolyás-) mérés470
Szintmérés - folyadékmennyiség meghatározása tartályokban484
Nyomás- és nyomáskülönbség-mérés488
Alapfogalmak488
Folyadéktöltésű nyomásmérők. U-csöves nyomásmérők490
Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérők 493
Higanyúszós nyomáskülönbség-mérők494
Billenőgyűrűs nyomásmérők495
Egyéb nyomásmérő műszerek496
Nyomásmérő műszerek csatlakoztatása496
Nyomásmérő műszerek ellenőrzése497
Üzemi anyagösszetétel-mérések fizikai módszerekkel497
Törésmutató mérése498
Fajsúlymérés498
Gázelemzés499
Gázok (levegő) nedvességének mérése504
Elektrokémiai mérések507
pH-mérés507
Vezetőképesség mérése510
Egyéb mérések511
Villamos mérések511
Fordulatszám-mérés513
Indikálás514
Optikai kristálynagyság-ellenőrzés516
Irányítástechnikai alapfogalmak és általános szempontok516
Alapfogalmak516
A szabályozott szakasz518
A szabályozó520
Beavatkozó és végrehajtó szervek523
Vezérlések528
Alapfogalmak528
Állásos kézi vezérlések, reteszelések529
Folytonos fordulatszám-vezérlések530
Programvezérlések530
Mésztejadagolás531
Szabályozások531
Hőmérséklet-szabályozások531
Szintszabályozások533
Szintszabályozás segédenergiával535
Nyomásszabályozások536
pH-szabályozások537
Fajsúlyszabályozások538
Egyéb szabályozások539
Mikrobiológia
A mikroorganizmusokról általában654
A mikroorganizmusok tevékenysége a cukorrépa tárolása során546
A cukorgyári fertőzések eredete547
A mikroorganizmusok tevékenységének meggátlása549
A mikroorganizmusok tevékenységének vizsgálata549
Cukorgyári vízgazdálkodás
Ivóvízminőségű víz559
Ipari víz561
Szennyvíz566
Vízmérés572
Vízvizsgálat572
Erőtelep
Gőztermelő berendezések575
Hatósági felügyelet575
Gőzkazánrendszerek576
Kazánszerelvények582
Tüzelőberendezések586
Rostélytüzelés586
Szénportüzelés590
Olajtüzelés593
Póttüzelések596
Falazat598
Tűztér598
Huzamok és csatornák601
Kémények605
Füstgáz-hasznosító berendezések606
Túlhevítők606
Léghevítők608
Füstgáztápvíz-előmelegítők609
Kazánházi épületek609
Hőveszteségek610
Füstgázveszteség610
Salakveszteség610
Iszapolási veszteség611
Tüzelési kísérlet612
Kazánok tápvízellátása617
A tápvíz minősége618
Kazánellenőrző műszerek627
Hőtárolók631
A tüzelőberendezés ellátása632
Szénellátás632
Salakeltávolítás632
A kazántelep karbantartása634
A kazántelep gazdaságos üzemeltetése636
Erőgépek640
Gőzgépek640
Gőzturbinák642
Hőszigetelés647
Hőszigetelő anyagok651
A gazdaságos hőszigetelés vastagsága651
A hőmérséklet-csökkentés kiszámítása653
Elektrotechnika
Alapvető törvények657
Villamos műszerek és mérések659
Villamos anyagok ismerete664
Áramfejlesztő berendezések666
Egyenáramú dinamók666
Váltakozóáramú generátorok666
Generátorvédelem667
Generátorok párhuzamos kapcsolása671
Villamos motorok673
Egyenáramú motorok673
Váltakozóáramú motorok674
Motorvédelem és indítók682
Transzformátorok686
A transzformátorokról általában686
Különleges transzformátorok690
Fázisjavítás691
Kapcsolótábla, áramelosztás694
Gyűjtősínrendszerek694
Áramelosztás697
Vezetékek, villamos hálózatok és kábelek699
Vezetékek méretezése 699
Villamos világítás és elosztóhálózata704
Világítási elosztóhálózat710
Érintésvédelem711
Cukorgyári szabványok711
Cukor715
Melasz718
Préselt, kilúgozott cukorrépaszelet719
Szárított, kilúgozott cukorrépaszelet720
Mészkő cukoripari célra720
Talajjavító anyagok721
Higiénia - Munkavédelem és segélynyújtás
Higiénia723
Munkavédelem és segélynyújtás727
Építészet a cukoriparban
Építőanyagok733
Építési szerkezetek742
Ipartelepi utak754
Mélyépítés755
Iparvágány
Vasúti alapfogalmak757
Vasúti felépítmény760
Fenntartási munkák771
Iparvasutak777
Méréssorozatok és -kísérletek matematikai-statisztikai értékelése
Bevezetés777
Az egyes megfigyelések és számtani középértékek közepes hibája778
A "t"-próba781
A szórás (variancia-) elemzés783
Az "F"-próba785
Kísérleti elrendezések és értékelésük szóráselemzéssel790
Korrelációszámítások799
Üzemgazdaságok
Üzemszervezés807
Tervezés810
Tervezési alapfogalmak812
Vállalati tervezés817
Tárgymutató824
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv