A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános bakteriológia és járványtan

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A járványtan története 3
I. fejezet. A fertőző betegségek okozói 5
A) Baktériumok 5
1. A baktériumok alaktana 6
2. A baktériumok szaporodása 9
3. A baktériumok anyagcseréje 11
4. A környezet hatása a baktériumokra 16
B) A vírusok 18
1. Nagyságuk meghatározása, kémiai felépítés 18
2. Sejtzárványok 20
3. A vírusok szaporodása 21
II. fejezet. A fertőző betegségek kialakulása 22
1. A fertőzés forrásai 22
2. A fertőzés módjai 24
3. A fertőzés megeredése 27
4. A kórokozók támadókészsége 28
5. A szervezet ellenállóképessége 29
6. A fertőző betegségek kifejlődése 35
7. A szervezet áthangolódása (Allergia) 38
8. Immunitás . 42
9. A fertőző betegségek tömeges jelentkezése. (A járványok) 44
III. fejezet. A fertőző betegségek kórhatározása 47
1. Az antigének 48
2. Az ellenanyagok 49
3. Serodiagnostikai próbák 49
a) Precipitációs próba 50
b) Agglutinációs próba 51
c) Komplementumkötési próba 52
d) Vírusközömbösítési próbák 52
4. Allergiás diagnosztikai próbák 52
a) Thermikus próba 53
b) Helyi allergiás próbák 55
IV. fejezet. Fertőző betegségek orvoslása 57
1. Vérsavókezelés (Serotherápia) 57
2. Szérumbetegség (Anaphylaxia) 58
3. Vaccinotherápia 60
4. Chemotherápia 62
5. Antibiotikumok 64
6. Tüneti kezelés 67
V. fejezet A fertőző betegségek megelőzése és elfojtása 68
1. Általános rész 68
2. Fertőző betegségek elfojtása 71
3. Fertőtlenítés 72
a) Fertőtlenítés fizikai behatásokkal 72
b) Fertőtlenítés kémiai szerekkel 74
c) Szervetlen fertőtlenítők 75
d) Szerves fertőtlenítők 76
e) Gyakorlati fertőtlenítés 77
4. Aktív- immunizálás 78
5. Passzív immunizálás 85
6. Kombinált oltás - Szimultán oltás 86
VI. fejezet. Fontosabb kórokozók leírása 87
A) 1. Baktériumok 89
1. Streptococcusok 89
2. Staphylococcusok 90
3. Gázoedemát okozó baktériumok 90
a) A sercegő üszök okozója, Clostridium Chauvoei 90
b) A rosszindulatú vizenyő kórokozója 90
4. Tetanus bacillus. Clostridium tetani 91
5. Lépfene bacillus. Bacillus anthracis 91
6. A saválló baktériumok 92
7. Corynebaktériumok csoportja 93
8. A sertésorbánc baktériuma. Bacterium rhusiopathiae 93
9. Coli-paratyphus-disenteria csoport baktériumai 93
10. Pasteurella multiseptica 95
11. Takonykór baktériuma. Bacterium mailei 95
12. Actinobacillus Lignieresi 95
13. Bacterium pyocyaneum (Kék genny baktériuma) 96
14. A brucellák 96
15. Bacterium necroseos 96
16. A haemoglobinophil baktériumok csoportja 97
17. A ragadós tüdőlob okozója 97
18. A juhok és kecskék járványos elapasztásának okozója 97
19. Actinomyceták 97
20. Vibriók 98
B) A baktériumokhoz hasonló mikroorganizmusok 99
Spirochaeták 99
C) Gombák. Fungi 100
1. Penészgombák 100
2. Fonalas gombák 100
3. Sarjadzó gombák 101
D) A vírusok 101
1. Epitheliotrop vírusok 101
2. Neurotrop vírusok 104
3. Pneumotrop vírusok 105
4. Vérfertőzést okozó vírusok 105
5. Egyéb vírusok 107
VII. fejezet. Bakteriológiai vizsgálatok elemei 107
1. Mikroszkópos vizsgálat 107
2. A baktériumok tenyésztése 110
3. A tenyésztés technikája 112
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv