A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok nem beazonosíthatók. Fekete-fehér illusztrációkkal.
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A jelen munka megírására főképen az ösztönzött, hogy, a mennyire csekély erőmtől telik, valamelyest hozzájáruljak a magyar technológiai irodalom gyarapításához. Hazánkban az utóbbi időben élénk...
Tovább
Előszó
A jelen munka megírására főképen az ösztönzött, hogy, a mennyire csekély erőmtől telik, valamelyest hozzájáruljak a magyar technológiai irodalom gyarapításához. Hazánkban az utóbbi időben élénk munkálkodást látunk ugyan a gyáriparfejlesztése körül, de nem mondhatjuk, hogy ezzel egyidejűleg a megfelelő irodalom is fejlődnék. Úgy gondoltam tehát, hogy talán nem végezek haszontalan munkát, ha értékesítem a gyári praxisban szerzett tapasztalataimat és megírom könyvemet, mely első sorban a czukorgyárak chemikusainak van szánva, de a melynek, azt hiszem, hasznát vehetik azok az intézetek is, melyek chemikusokat, gazdákat stb. nevelnek.
A szakember rögtön észre fogja venni, hogy könyvemben nem talált új dolgokat. Nem is volt a czélom, hogy olyat írjak, a mit még senki sem írt meg, hanem, hogy kikeressem az irodalomból a mi jó, és egy egésszé foglaljam össze, egyúttal követvén a leírásban és a beosztásban azt a módszert, melyet saját tapasztalásaim szerint a legjobbnak találtam. Könyvem megírásában azon voltam, hogy a legújabb irodalmat használjam és az olvasó mindenütt idézve is találja a forrásokat, melyekből merítettem. Külön meg kell említenem a következő munkákat, melyek irányadóul szolgáltak :
Frühling u. Schultz «Anleitung zur Untersuchung der für die Zuckerindustrie in Betracht kommenden Kohmaterialien» etc. Landolt «Das optische Dreliungsvermögen org. Substanzen». Lippmann «Die Zuckerarten u. ihre Derivate».
Vissza
Tartalom
I. CZUKROK
A) Nádczukor (Saccharóz) 2
B) Glikóz vagy dextróz (szőlőczukor) 11
C) Levulóz vagy fruktóz (gyümölcsczukor) 14
D) Invertczukor 15
E) Maltóz 17
F) Laktóz (tejczukor) 17
F) Raffinóz 18
II. A CZUKORRÉPA
A) Általános ismertetés 21
B) Nem-czukor anyagok 22
III. A CZUKORTARTALOM MEGHATAKOZÁSÁNAK MÓDSZEREI.
A) Meghatározás fajsúly segélyével 26
1. A fajsúly meghatározása areométerrel 39
2. A fajsúly meghatározása piknométerrel 43
3. A fajsúly meghatározása hidrosztatikai mérleggel 44
B) Czukormeghatározás optikai úton 46
1. Soleil-Ventzke-Scheibler-féle sacchariméter 51
2. Schmidt-Haensch-féle félárnyékos sacchariméter 58
3. Soleil-Dubosq-féle saccharimétej 60
4. Laurent-féle készülék 61
5. Wild-féle polaristrohométer 63
Általános megjegyzések a polározásról 66
C) Invertált czukrok meghatározása 72
1. A czukrok meghatározása redukálással 72
a) Fehline-féle oldattal 72
a) Térfogatos módszer 72
b) Súly szerinti módszer 74
b) Soldaini oldattal 83
c) higanyvegyületekkel 84
2. Az invertczukor meghatározása 84
IV. A CZUKOKGYÁRTÁS TERMÉKEINEK MEGVIZSGÁLÁSA.
A) A nyersczukor megvizsgálása 86
1. A czukor meghatározása 86
2. Az invertczukor meghatározása 88
3. A nedvesség meghatározása 90
4. A hamu meghatározása 90
5. A reakczió megállapítása 93
6. A rendement kiszámítása 93
7. Az org. nem-czukor kiszámítása 94
8. A raffinóz meghatározása 94
B) Czukrós folyadékok megvizsgálása 96
1. A lúgosság meghatározása 96
2. A fajsúly meghatározása 97
3. A czukor meghatározása 97
4. A tisztasági hányados kiszámítása 114
5. Az invertczukor meghatározása 114
6. A hamu meghatározása 115
C) A töltőanyag elemzése 115
1. A higosság meghatározása 115
2. A szilárd anyagok meghatározása 115
3. A czukor meghatározása 117
4. Az invertczukor meghatározása 118
5. A hamu meghatározása 118
D) A szirupok és melasz megvizsgálása 119
1. A fajsúly meghatározása 119
2. A polározás meghatározása 120
3. Az invertczukor meghatározása 120
4. A hamu meghatározása 120
V. A CZUKORRÉPA MEGVIZSGÁLÁSA.
1. A répa czukortartalmának meghatározása 121
a) Alkohollal való kilúgzás 122
b) Vízzel való kilúgzás 127
Megjegyzések a répában lévő czukor meghatározásáról 128
2. A lémennyiségnek meghatározása 130
3. A nedvesség meghatározása 130
4. A hamu meghatározása 130
VI. A RÉPALÉ MEGVIZSGÁLÁSA.
1. A fajsúly meghatározása 132
2. A polározás meghatározása 133
3. Az invertczukor meghatározása 133
4. A nem-czukor anyagok kiszámítása 133
VII. A CZUKORVESZTESÉGEK MEGHATÁROZÁSA.
1. Az iszap megvizsgálása 134
2. A kilúgzott szelelek megvizsgálása 135
3. A kondenzált vizel; ellenőrzése 136
VIII. A SACCHARÁTOK ELEMZÉSE.
IX. A CSONTSZÉN MEGVIZSGÁLÁSA.
1. A nedvesség meghatározása 141
2. A szén és a homok meghatározása 141
3. A szénsavas calcum meghatározása 141
4. A kénsavas calcium meghatározása 147
5. A kéncalcium meghatározása 149
6. Az organikus anyagok kimutatása 149
7. A phosphorsav meghatározása 149
8. A czukor meghatározása 151
9. A színtelenítő hatás meghatározása 151
X. MÉSZKŐELEMZÉS.
1. A nedvesség meghatározása 153
2. Az oldhatlan maradék meghatározása 153
3. A vasoxid és timföld meghatározása 154
4. A mész meghatározása 154
5. A magnézia meghatározása 155
6. Az alkaliák meghatározása 155
7. A kénsav meghatározása 156
XI. A SZATURÁLÓ GÁZ MEGVIZSGÁLÁSA.
XII. A VÍZ MEGVIZSGÁLÁSA.
1. A lúgosság meghatározása 162
2. Az összes mész meghatározása 162
3. A magnézia meghatározása 163
4. A kénsav meghatározása 163
5. Az összes maradék meghatározása 163
6. A keménység kiszámítása 164
7. A keménység meghatározása szappanoldattal 164
XIII. NEHÁNY KÉMSZER KÉSZÍTÉSE.
Függelék. Az osztrák és magyar czukorgyárak szolgálatában álló chemikusok megállapodásai a czukorgyári termékek elemzési módjait illetőleg 169
Dr. Szilasi Jakab műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szilasi Jakab könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
1
2
3
Regisztráció
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.