1.034.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági üzemtan IV.

Vezetési ismeretek

Szerző
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Kar
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 300 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A termelőerők fejlődésének mai fokán a bonyolult technikai és technológiai viszonyok, a legmodernebb szervezési elvek alkalmazása esetén is csak akkor tud a vezetés megfelelően funkcionálni, ha... Tovább

Előszó

A termelőerők fejlődésének mai fokán a bonyolult technikai és technológiai viszonyok, a legmodernebb szervezési elvek alkalmazása esetén is csak akkor tud a vezetés megfelelően funkcionálni, ha figyelembe veszi a termelés és minden szervezet legfontosabb tényezőjét: az embert. Az emberrel kapcsolatos problémák, a szubjektív tényezők figyelembevétele a vállalati gazdálkodásban a legnagyobb hangsúllyal a vezetés területén jelentkezik. Ennek kettős oka van. Egyrészt a vezetés elsősorban az emberekre, emberi közösségekre való ráhatásban nyilvánul meg. A vezető céljait, elképzeléseit az emberen keresztül valósítja meg. Másrészt pedig maga a vezetési tevékenység is emberek /vezetők/ munkájában jelenik meg, és eredményességét nagy mértékben befolyásolják a vezetők személyes tulajdonságaival Összefüggő tényezők. Olyan vezetőkre van szükség, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, de ugyanakkor tisztában vannak a vezetés törvényszerűségével és gyakorlatával is. Ez különösen a decentralizált gazdaságirányítási rendszer egyik gyakorlati követelménye - a döntések decentralizálása, a vállalatok felelősségteljes, önálló vezetésének a biztosítása. Az egyes emberek vezetési adottságai különböznek, vannak rátermettebb és kevésbé rátermett vezetők. A vezetés színvonala, eredményessége megfelelő vezetési ismeretek megszerzésével növelhető. Először a vezetés törvényszerűségének elméletét kell megismerni, ennek a gyakorlatban való hasznosításán keresztül tesz szert a fiatal szakember vezetési rutinra. A szakmai ismeretek elsajátítása, annak szakszerű gyakorlati alkalmazása a kezdő szakembereknél is bizonyos biztonságot eredményez. A szakmai ismeretek alapos ismerete még nem jelenti azt, hogy jó vezető is. Az agrárfelsőoktatási intézményekben - de más felsőfokú intézményekben is - előtérbe került a szervezési, valamint a vezetési ismeretek oktatása. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 1-3-ig
2. 1. A vezetés fogalma és területei
1.1. A vezetés 4-5-ig
3.1.2. Az irányítás, szervezés, vezetés kapcsolata és a gazdaságok állami felügyelete 5-6-ig
4. 2. A vezetés sajátosságai a szocialista mezőgazdasági vállalatokban 6-8-ig
2.1. Az állami gazdaságok vezetése és sajátosságai 8- 11-ig
2.2. A termelőszövetkezetek vezetése és sajátosságai 13-23-ig
2.2.2. A termelőszövetkezet tisztségviselői, üzemi vezetői, szakemberei 23-25-ig
5.3. Az üzemi szervezet tagozódása, a vezetés szervezete és formái 27
3.1. Az üzemi szervezet tagozódása 27-29-ig
3.2. A vezetési szintek és feladatuk 29-31-ig
6.4. A vezetés szervezete és formái 31-32-ig
4.1. Lineáris vezetés-szervezet 32-33-ig
4.2. Funkcionális vezetés szervezet 33
4.3. Kombinatív vezetés szervezet 33-38-ig
7. Vállalati ügyrend-igazgatás szervezés
5.1. A vállalati ügyrend 38
5.2. Szervezeti szabályzat 38-39-ig
5.2.1. Munkakörök rögzítése decimális számozással 39-40-ig
5.3. II.Működési szabályzat 41-42-ig
5.4. Munkaköri leírások /tevékenységi jegyzékek/ 42-
5.5.1. Sertéstelepvezető munkaköri leírása 42-45-ig
8.6. A vezetés funkciói
6.1. Vezetési funkciók a mezőgazdasági vállalatok irányításában 45-46-ig
6.1.1. Információ-tájékozódás 46-47-ig
6.1.1. Az üzem információs rendszere és csoportosítása 47-48-ig
6.1.1.2. Az információ keletkezése, formái és áramlása 48-50-ig
6.1.1.3. Az üzem belső információs rendszere 50-55-ig
6.1.2. A döntés 55-56-ig
6.1.2.1. A döntési folyamat mozzanatai 56 -
6.1.2.2. Döntés a nagyüzemi gazdálkodásban 57- 60-ig
6.1.2.3. A döntés fajai és tipusai 60- 63-ig
6.1.2.4. Döntési hatáskörök 63- 64-ig
6.1.2.5. A tervezés mint programozott döntés 64- 65-ig
6.1.3. Rendelkezés-utasitás 66- 68-ig
6.1.3.1. Munkahelyi rendelkezések 68-
6.1.3.2.Az értekezletek tartásának rendje 69- 70-ig
6.1.4. Ellenőrzés 70-
6.1.4.1. Az ellenőrzés szervezeti formái és jellege 71-73-ig
6.1.4.3. Az ellenőrzés területei 73-74- ig
6.1.4.3/2. Ökonómiai ellenőrzés 74-75-ig
6.1.4.3/3. Az emberi és társadalmi viszonyok 75-
9.7. Az emberi tényezők szerepe a vállalati vezetésben
7.1. A vezetés személyi feltételei 76-77-ig
7.2. A jó vezető személyi tulajdonságai 77 - 78-ig
7.2.1. A vezető személyi tulajdonságai 78 - 82-ig
7.3. Az ember és a munka kapcsolata 82 - 84-ig
7.4. A csoportkapcsolatok és a vezetés 84 - 86-ig
7.4.1. A szocialista brigádmozgalom és a vezetés 86 - 88-ig
7.5. A vezető munkastílusa és munkájának megszervezése 88 - 90-ig
7.5.1. Demokratikus vezetési stílus 90 - 91-ig
7.5.2. Az autokratikus vezetési stílus 91 - 93-ig
7.5.3. A laissez-faire vezetési stílus 93 - 94-ig
7.5.4. A vezetői munka szervezése 94 - 96-ig

Czuprák László

Czuprák László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Czuprák László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mezőgazdasági üzemtan IV. Mezőgazdasági üzemtan IV.

A borító kissé elszíneződött, gerince enyhén sérült.

Állapot:
1.880 Ft
940 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
konyv