1.031.431

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Huszonöt éves a Magyar Rádió Mikrofon- és Nyelvi Bizottsága

Ünnepi konferencia - 2001. december 03.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Rádió Részvénytársaság Oktatási Osztálya
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 50 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E két Bizottság megalakításakor a Magyar Rádió vezetői felismerték azt, hogy a magyar nyelvet óvni kell, s gyanítom, nyelvünk romlása miatt kellett meghozni a bizottságok megalakításáról szóló... Tovább

Előszó

E két Bizottság megalakításakor a Magyar Rádió vezetői felismerték azt, hogy a magyar nyelvet óvni kell, s gyanítom, nyelvünk romlása miatt kellett meghozni a bizottságok megalakításáról szóló döntést is. Igaz, a vájt fülűek mindig is panaszkodtak a köznyelv romlása miatt valahogy úgy, ahogy a szülők szoktak panaszkodni a mindenkori ifjúságra, saját gyermekük neveletlenségére. Magyarán, a nyelv éppoly rakoncátlan és éppoly öntörvényű, mint az ifjúság.
Van tehát dolga a nyelvészeknek a Magyar Rádióban is, hiszen az itt megszólaló munkatársaknak példát kell mutatniuk. Példát kell mutatniuk a magyar nyelv - féltett nemzeti kincsünk - helyes, szabatos és választékos használatával. A pontos és érthető kiejtéssel. Példát kell mutatniuk a kereskedelmi médiumok gyakorta pongyola, hadaró és semmitmondó beszédmodorával szemben, bizonyítván, hogy a közszolgálati rádió ebben a tekintetben is értékesebb, és hogy mércének számít.
A magyar nyelv imént említett példamutató használata folyamatos erőfeszítést, szakszerű és állandó képzést, továbbképzést igényel - igényelne - minden munkatársunktól. Felkészült beszédtanáraink az elmúlt negyed században minden segítséget megadtak ehhez. Jól tudják, hogy egy-egy, akárcsak parányi kiejtési hiba korrigálása is mennyi munkával jár. A Mikrofonbizottság és a Nyelvi Bizottság által kiadott, különböző szintű mikrofonengedélyek méltányolják a munkatársak kitartó munkáját, nyelvhasználatuk tökéletesedését.
A Magyar Rádió jelenlegi vezetősége következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy csakis megfelelően képzett emberek szólalhassanak meg az intézmény képviseletében, visszaszerezve határainkon belül és túl a magyar szó méltóságát. Minden mikrofonengedélyt felülvizsgálunk, és megköveteljük, hogy a rendszeresen megszólaló munkatársaink mindegyike szerezze meg az engedélyt, vegyen részt a beszédtechnikai képzésben, továbbképzéssel és önképzéssel is javítson beszédén. Vissza

Tartalom

Kondor Katalin: Köszöntő 5
Kiss Kálmán: Jobbító szándék 7
Sumonyi Papp Zoltán: Mit ismert fel a Rádió vezetése, amikor létrehozta a Nyelvi Bizottságot? 11
Deme László: A Magyar Rádió Nyelvi Bizottságának tevékenysége és hatása 14
Varsányi Anikó: Pallosjogú hatóság, vagy gittegylet? 22
HOZZÁSZÓLÁSOK
Győrffy Sándor: Életvegytan vagy biokémia? 30
Decsényi János: Akinek inge, az vegye magára! 32
Huszonöt év története 35
A Nyelvi és a Mikrofonbizottság tagjai 40
Az MR Rt. Oktatási Osztályának kiadványai 43
Pillanatképek a konferenciáról 44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv