1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar falu népies lakóháza szakszerü megvilágitásban

Szerző

Kiadó: Wodianer F. és Fiai Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A legnagyobb áldozat, amit a világháború hazánk népétől követelt, a nemzeti erő megfogyatkozása. A háborúban elesettek és megrokkantak nagy száma, a halálozási arányszám emelkedése és a jövő... Tovább

Előszó

A legnagyobb áldozat, amit a világháború hazánk népétől követelt, a nemzeti erő megfogyatkozása. A háborúban elesettek és megrokkantak nagy száma, a halálozási arányszám emelkedése és a jövő nemzedék születési számának nagymérvű apadása még sokáig fogja éreztetni káros hatását nemzeti életünkben.
Országunk megcsonkitva, nemzeti vagyonunkból kiforgatva, ellenségeink elviselhetetlen békefeltételei koldusbotra juttatták hazánkat. Ezt tetézi a vállainkra rótt súlyos jóvátételi terhek viselése, melyeknek törlesztéséhez évtizedük kemény munkája szükséges.
Rendkívül nagy feladatok megoldása vár reánk, mihez hazánk minden polgárának megkettőzött, ernyedetlen munkával kell hozzájárulnia, hogy az ezeréves nagy multu Magyarország őt megillető helyét a nagyvilágban ismét elfoglalhassa.
A népesség megfogyatkozása és a megoldásra váró súlyos feladatok a munkerővel való takarékoskodás szükségét állitják előtérbe. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha módot nyujtunk arra, hogy egészségünk megóvassék. Miként a gyümölcsfa, csak akkor fejlődik és hoz termést, ha megfelelő talajba plántáljuk, ha nem árnyékban áll, ha a körötte levő termőföldjét felássuk és ha azt rendszeresen trágyázzuk, úgy az ember munkabirását is azzal tudja fokozni és huzamosabb ideig megtartani, ha elsősorban egészséges és jó lakásban él, helyesen és kellőleg táplálkozik és szereti otthonát. Vissza

Tartalom

I. Bevezetés.
A helyi zárkózottság. - Néprajz és iparművészet. - A valóság. - A lassú fejlődés okai. - Az állam és a közhatóságok feladata. - A hiányok káros következményei. - A legfontosabb teendők.
II. A falusi lakóházépítés történelmi fejlődése.
Az őslakók. - Weube theoriája. - Az ókori népek. - Az egyiptomiak. - A görögök. - A rómaiak. - Az ó-szász parasztház. - A germánok. - A szláv parasztház. - A délszlávok. - A svájci parasztházak. - A frank-typusu lakóház és gazdasági udvar. - A styriai gyűrűs elrendezés. - Az északi olasz typus. - Az angol parasztház.
III. A frank-typusu magyar falusi lakóház.
A szláv kalibák. - A betelepített németek. - Az alaptypus leírása. - Eltérések. - A nemzetiségek lakóházai. |- A románok. - A szlávok. - A németajkuak. - A kivitel főhibái. - Szociális követelmények. - Régi lakóházak. - Hatósági intézkedések. - Cseléd-lakásviszonyok. - A szárazság, mint főkellék. - A helyes elhelyezés. - A helyiségek méretezése.
IV. A magyar népies építkezés szakszerűségi foka.
Alapozási viszonyok. - A falak. - Elszigetelések. - A falvakolások. - A födémek. - A fedélszerkezet és fedélhéj.- Padozatok. - Ajtók és ablakok. - Szennyvízelvezetés. - Vízellátás. - Tűzhelyek, kályhák és kemencék. - Szellőztetés.
V. Az emberi egészségre és az épületszerkezetekre káros élősdiek.
Koch R. tanár vizsgálatai. - A penészgomba. - A házigomba. - Óvintézkedések. - Károk.
VI. A fertőtlenítés.
Vizsgálatok. - A rothadási folyamat. - Fertőtlenítőszerek.
VII. Átalakítások és bővítések.
Alkalmassági fok. -Az igények kielégítése. - Hatósági ellenőrzés.
VIII. A karbantartás.
Károk és rongálások. - A fedélhéj. - Nedves falak. - A Knapen-féle eljárás. - Nedves foltok a falakon. - Glauber-só kivirágzások. - A fagy által okozott károk. - Repedések a falakon. - Repedések a boltozatokon. - Kémények és tűzhelyek, - Faszerkezetek.
IX. Befejező rész.

Dengler Lajos

Dengler Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dengler Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv