1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Déry Tibor levelezése 1951-1955

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Balassi Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 504 oldal
Sorozatcím: Déry Archívum
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-506-812-8
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előző kötetünk zárófejezete pontot tett annak az útnak a végére, amely a szabadnak és függetlennek vélt népi demokráciától a Szovjetunió árnyékában létrejött egypárti diktatúráig vezetett.
E... Tovább

Előszó

Előző kötetünk zárófejezete pontot tett annak az útnak a végére, amely a szabadnak és függetlennek vélt népi demokráciától a Szovjetunió árnyékában létrejött egypárti diktatúráig vezetett.
E folyamat átrendezte az ország gazdasági rendjét, de magát a társadalmat is. Új „osztály" vette kezébe a hatalmat, s a nevében végrehajtott államosítások megteremtették egy központilag irányított tervgazdálkodás alapjait, amely a jólétnek a korábbinál magasabb fokát ígérte.
E cél elérését szolgálta az 1950 januárjában életbe léptetett ún. I. Ötéves Terv, amely le kívánta rakni a síneket e szocialistának nevezett társadalmi rend felé.
1951-be lépve úgy tetszhetett: a nagy megrázkódtatások lezárultak, megindulhat a tervezett és kiszámítható építkezés.
Nem így történt. Keleten és Nyugaton minden idők legnagyobb háborús konfliktusa kezdett kibontakozni. - Emlékeztetünk az 1950 közepén kirobbant koreai háborúra, amely ugyan az északi és déli megszállási övezetek között robbant ki, lényegében azonban a szovjet és az amerikai katonai erők egymásnak feszülése volt. Valami hasonló készülődött Európában is az Észak-atlanti Szövetség, a NATO létrejöttével, s ezen belül a Német Szövetségi Köztársaság felfegyverzésével.
E lépéseket a Szovjetunió nem hagyta válasz nélkül. Soha nem látott fegyverkezésbe kezdett: a hagyományos fegyverek új, tökéletesített családjai mellett lázas munkára késztette tudósait a hidrogénbomba és a rakétatechnika fejlesztése terén. Ezzel egyidejűleg teljes gazdaságát átállította a hadiipar kiszolgálására.
S természetesen ugyanezt várta el a hatalmi övezetébe tartozó kisebb országoktól is.
Egy újabb „fordulat" küszöbéhez értünk.
Történetét mondja el maga az MDP első embere:
„1951. január 8-án Sztálin a Kremlbe rendelte a népi demokratikus országok főtitkárait és honvédelmi minisztereit, s a »tábor« fokozott fenyegetettségére hivatkozva előírta gazdaságaik, hadiiparuk és hadseregeik 1956-ra tervezett fejlesztésének feszített, három évvel megrövidített teljesítését." (Lásd Rákosi Mátyás, Visszaemlékezések 1940-1956, Bp., Napvilág K., 1997, 2. köt., 860-868.)
Félelmetes „távlatok"! Mindenáron való teljesítésük a megszorítások és a terror új hullámait szabadította a társadalomra. Vissza

Déry Tibor

Déry Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Déry Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv