Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány)

Szerző

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 780 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN: 963-242-898-6
Megjegyzés: Két szerző, Csanády Miklós és Vécsei László által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 1407.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


A gyakorlati medicina a racionalitáson túl a kivételek és a szabálytalanságok tudománya is
Előszó
A tudományos-technikai fejlődés és az informatika térhódítása oly mértékű haladás lehetőségét hozta az orvostudomány számára, amelyhez fogható azelőtt jó, ha egy évszázad alatt következett be. Nemcsak korábban elképzelhetetlen elméleti felfedezések születtek-pl. az endogen opioidok, digitaloidok, mutatván a természet lenyűgöző egységét, és nyiladoznak már a molekuláris genetika, a humán genomika alkalmazási perspektívái hanem a betegellátást meghatározó körülmények is alapvetően megváltoztak, illetve változóban vannak. Amikor vitathatatlannak vélt elvek dőlnek meg, és sok területen merőben új diagnosztikus és terápiás lehetőségek nyílnak meg, s ráadásul mindezek gyorsuló ütemben követik egymást, a gyakorló orvos szinte naponta találkozik nehéz dilemmákkal. Ezek a körülmények -más, itt részletezni nem kívánt tényezőkkel, amilyen pl. a finanszírozás gondja - magukban hordozzák az... Tovább

Fülszöveg


A gyakorlati medicina a racionalitáson túl a kivételek és a szabálytalanságok tudománya is
Előszó
A tudományos-technikai fejlődés és az informatika térhódítása oly mértékű haladás lehetőségét hozta az orvostudomány számára, amelyhez fogható azelőtt jó, ha egy évszázad alatt következett be. Nemcsak korábban elképzelhetetlen elméleti felfedezések születtek-pl. az endogen opioidok, digitaloidok, mutatván a természet lenyűgöző egységét, és nyiladoznak már a molekuláris genetika, a humán genomika alkalmazási perspektívái hanem a betegellátást meghatározó körülmények is alapvetően megváltoztak, illetve változóban vannak. Amikor vitathatatlannak vélt elvek dőlnek meg, és sok területen merőben új diagnosztikus és terápiás lehetőségek nyílnak meg, s ráadásul mindezek gyorsuló ütemben követik egymást, a gyakorló orvos szinte naponta találkozik nehéz dilemmákkal. Ezek a körülmények -más, itt részletezni nem kívánt tényezőkkel, amilyen pl. a finanszírozás gondja - magukban hordozzák az elbizonytalanodás lehetőségét, s benne azt a veszélyt, hogy maradandó, ma is releváns értékeket is mellőzünk, csupán mert régiek, holott adott esetben a helyettük alkalmazott („elvárt") új - rendszerint nagyságrendekkel költségesebb - módszer sem ad klinikailag jobban hasznosítható választ, vagy ez csak túl későn realizálható. Utóbbira példa lehet sürgősségi kihívás során a beteg otthonában hagyományos fizikális vizsgálattal felismerhető, szívtomponáddal fenyegető pericardialis folya-dékgyülem.
A kiadvány diagnosztikai jellegének megfelelően a terápia nem képezi munkánk tárgyát, ilyen vonatkozások ugyanakkor természetszerűleg helyenként felmerülnek. Különösen így van ez pl. klinikai halál és újraélesztés esetén, ami az orvosi rendelők, ambulanciák és kórtermek legdrámaibb eseménye. Ezért is szenteltünk a témának külön fejezetet.
A magas színvonalú technika bevonulása a diagnosztika eszköztárába egyáltalán nem teszi feleslegessé a hagyományos betegvizsgálatot, ami változatlanul az orvos-beteg kapcsolat alapvető tényezője és más módon nem megszerezhető diagnosztikai információkat jelent.
A kórelőzményt illetően ez evidens, de lényegében a fizikális vizsgálatra is érvényes, bár kétségtelen, hogy ezen a téren tapasztalható hangsúly-eltolódás. Pl. a szívtompulat kopogtatása az echocardiographia birtokában akár el is hagyhatónak tűnhet, a szív feletti hallgatózás ugyanakkor ma is nélkülözhetetlen. Vagy: hasi rezisztencia számos tulajdonsága (lokalizáció, méret, folyadéktartalom stb.) pontosan leírható sonographiával, az étkezéssel összefüggő fájdalom vagy a sztenotikus perisztaltika azonban csak az anamnézisből és a has fizikális vizsgálatával derülhet ki.
Nyilvánvaló, hogy diagnosztikai tevékenységünk akkor lehet szakszemen gyors és egyben gazdaságos is, ha a körültekintő hagyományos betegvizsgálatot célzottan követik a költségesebb technikát igénylő eljárások. Őszinte köszönetünket fejezzük ki a Szerzőknek és a Lektoroknak, szakterületük kiváló, elismert hazai képviselőinek, hogy időt és fáradtságot ráfordítva, megosztják velünk értékes tapasztalataikat! Ez a könyv fogódzót keres a mindennapi betegellátás különböző területein és eltérő helyzeteiben tevékenykedő kollégák számára a minél eredményesebb eligazodáshoz a diagnosztikus lehetőségek mindegyre bővülő kínálatában (ezt a célt szolgálhatja néhány téma előfordulása több fejezetben is.) Reményeink szerint hasznosítható információkat talál a könyvben a beteget először ellátó orvos és az is, aki egy hosszabb kivizsgálás lépéseit koordinálja. Munkánkat mindenekelőtt háziorvosi, valamint kórházi-klinikai osztályos orvosi feladatot és ügyeleti szolgálatot ellátó kollegáinknak szánjuk. Az ő nevükben is köszönjük a Medicina Könyvkiadó Rt. vezérigazgatójának a kezdeményezését és türelmes gondoskodását, továbbá Vincze Judit felelős szerkesztőnek a lelkiismeretes fáradozását a könyv létrehozásáért.
Szeged, 2003. szeptember
Dr. Szarvas Ferenc
Dr. Csanády Miklós Dr. Vécsei László Vissza
Fülszöveg Kép
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány) Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál (dedikált példány)

Szép, tiszta példány.

Az előlapon két szerző, Csanády Miklós és Vécsei László névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
18.000 ,-Ft
90 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!