| Kiadó: | Magyar Vöröskereszt |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 92 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-7400-13-6 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákal illusztrálva. |
| Bevezető | |
| A diéta mint gyógyélelmezés | 3 |
| A szervezet energiaigénye és tápanyagszükséglete | 5 |
| A fehérjék | 6 |
| Szénhidrátok | 9 |
| Zsírok | 11 |
| Viatminok | 13 |
| B-vitamincsoport | 13 |
| C-vitamin | 15 |
| A-vitamin | 17 |
| Egyéb zsírban oldódó vitaminok | 18 |
| Ásványi anyagok | 19 |
| Diétás konyhaművészet | 23 |
| A nyersanyagok kiválasztása, az étrend összeállítása | 23 |
| Diétás konyhatechnikai műveletek | 24 |
| Főzés | 24 |
| Párolás | 24 |
| Gőzölés | 25 |
| Korszerű főzési módszerek | 25 |
| Sütés | 26 |
| Korszerű sütési módszerek | 26 |
| Lazító eljárások | 26 |
| Sűrítés | 27 |
| Ízesítés | 27 |
| Tálalás | 29 |
| Az étkezés ideje | 30 |
| A diétát kiegészítő italok | 31 |
| Tej | 32 |
| Tea | 32 |
| Gyümölcslevek | 33 |
| Turmixitalok | 33 |
| Kávé | 35 |
| Gyógyétrendek | 37 |
| Kímélő étrend | 37 |
| Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend | 38 |
| Folyékony-pépes étrend | 41 |
| Fehérje- és energiagazdag (felerősítő) étrend | 41 |
| Kalóriaszegény (fogyasztó diéta) | 42 |
| Fehérje- és konyhasószegény étrend (vesebetegek részére) | 47 |
| Konyhasószegény étrend | 49 |
| Cukorbetegek étrendje | 51 |
| Diétás tanácsok betegségekben | 57 |
| Lázas betegek diétája | 57 |
| Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek étrendje | 58 |
| Idült gyomorhurutban, gyomor- vagy nyombélfekényben szenvedő betegek étrendje | 59 |
| Étrendi tanácsok székrekedésben szenvedőknek | 60 |
| Májbetegek diétája | 61 |
| Epebetegek étrendje | 63 |
| Szív- és érbetegek étrendje | 65 |
| Étrendi tanácsok terhes- és szoptatóanyáknak | 68 |
| Étrendi tanácsok időskorban | 70 |
| Függelék | |
| Tápanyagtáblázat | 75 |