kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete |
|---|---|
| Kiadás helye: | |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 303 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Kézirat. |
| Táplálkozáséletten (Dr. Angeli István) | 13 |
| A táplálkozás lényege, célja és szabályozója | 15 |
| A tápcsatorna működése, a táplálék útja | 16 |
| A száj és szájüreg | 16 |
| A gart és nyelőcső, a nyelés és a gyomor | 17 |
| A gyomoremésztés | 18 |
| A máj, epe, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél működése és emésztő szerepe | 19 |
| Az emésztést befolyásoló tényezők | 20 |
| Tápanyagok, víz, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok | 21 |
| Szénhidrátok | 21 |
| Zsírok | 22 |
| Fehérjék | 22 |
| Víz- és folyadékszükséglet | 23 |
| Ásványi anyagok, sók | 24 |
| Vitaminok | 26 |
| A táplálék felszívódása | 36 |
| A tápanyagok anyagforgalma és hasznosulása | 38 |
| A korszerű és egészséges táplálkozás igénye | 40 |
| A szója és csicsóka (cukorburgonya) újjászületése | 41 |
| A szója | 41 |
| A csicsóka (cukorburgonya) | 42 |
| A táplálkozás és életmód kölcsönhatás | 43 |
| Táplálkozás és fizikai aktivitás | 43 |
| Táplálkozás és szeszesital-fogyasztás | 44 |
| A kávé- és teafogyasztás kérdéséről | 43 |
| Táplálkozás és gyógyszerfogyasztás | 45 |
| Élelmiszerkémia (Bangáné Gelencsér Mária) | 47 |
| Élelmiszerkémia | 49 |
| Alaptápanyagok | 49 |
| Járulékos anyagok | 56 |
| Salakanyagok | 56 |
| Víz | 57 |
| Élelmiszer-áruismeret | 58 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 58 |
| Állati eredetű élelmiszerek | 68 |
| Italok | 76 |
| Fűszerek és ízesítőszerek | 78 |
| Koffeintartalmú élvezeti szerek | 81 |
| Az élelmiszerek higiénéje, tartósítása, tárolása | 84 |
| Az élelmiszerek higiénéje | 84 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 87 |
| Az élelmiszerek tárolása | 89 |
| Élelmezés - egészségügyi ismeretek (Király Istvánné) | 93 |
| Mikrobiológiai alapismeretek | 95 |
| Baktériumok | 95 |
| Egyéb élelmiszer-károsítók | 100 |
| Állati eredetű paraziták | 100 |
| Élelmiszerkártevő és látogató ízeltlábúak és rágcsálók élelmezésegészségügyi jelentősége | 100 |
| Ételmérgezés és ételfertőzés | 103 |
| Ételfertőzést okozó mikróbák | 103 |
| Ételmérgezést okozó (toxint-méreganyagot termelő) mikróbák | 103 |
| Feltételes kórokozók | 103 |
| Ételmérgezések felosztása, teendők ételmérgezés esetén | 104 |
| Az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok | 105 |
| Adatlékanyagok | 105 |
| Növényekben, állatokban előforduló idegen anyagok | 105 |
| Peszticidek | 106 |
| Technológiai eredetű szennyeződések | 106 |
| A közétkeztetés higiénéje | 108 |
| A konyhaüzem létesítésével kapcsolatos előírások | 108 |
| A konyhaüzem helyiségei | 108 |
| A tálalóhelyiségek és tálalás higiénéje | 113 |
| A mosogatás higiénéje | 114 |
| A szociális helyiségek higiénéje | 115 |
| Az ügyviteli helyiségek higiénéje | 115 |
| Az ételszállítás higiénéje | 115 |
| A takarítás higiénéje | 116 |
| A dolgozók személyi higiénéje és egészségi állapota | 116 |
| Konyhatechnikai alapismeretek (Káli József) | 119 |
| Ételkészítési technológiai műveletek | 121 |
| Előkészítő műveletek | 121 |
| Előkészítő műveletek | 122 |
| Befejező műveletek | 125 |
| Ételismeret | 128 |
| Dietetikai alapismeretek (Dr. Angeli István) | 133 |
| A diétás szolgálat | 135 |
| A diéta fontossága és szolgálatának megszervezése | 135 |
| A diétás szolgálat szervezete és a dietetikusok feladata | 136 |
| Dietetikai alapfogalmak | 188 |
| Az Egységes Diétás Rendszer | 139 |
| Tápanyagváltozást kifejező étrendek | 140 |
| Ételkészítéssel, konyhatechnikailag módosított diéták | 144 |
| Különleges diéták | 145 |
| Diagnosztikus diéták | 146 |
| Belgyógyászat - dietetika (Dr. Angeli István - Dr. Tóth Tibor) | 147 |
| Endokrinológia | 149 |
| A hipofízis és hipotalamusz betegségei | 149 |
| Pajzsmirigy betegségek | 150 |
| Mellékpajzsmirigy betegségek | 151 |
| Mellékvese betegségek | 152 |
| Anyagcserebetegségek | 153 |
| Elhízás | 153 |
| Kóros soványság | 155 |
| Diabetes mellitus (cukorbetegség) | 155 |
| Köszvény | 158 |
| A porfiriák | 159 |
| Enzimopátiák | 160 |
| Hiánybetegségek | 161 |
| Szív- és keringési betegségek | 162 |
| Fizikai ártalmak, mérgezések | 162 |
| Fertőzések | 163 |
| Szívelégtelenség | 163 |
| Mellkasi fájdalom (Angina pectoris, Infarctus myocardii) | 164 |
| Magas vérnyomás betegség | 164 |
| Érelmeszesedés (arteriosclerosis) | 165 |
| Vénás trombózis, viszérbetegség | 165 |
| Légzőszervek betegségei | 167 |
| Az orr betegségei | 167 |
| A garat betegségei | 167 |
| A gége betegségei | 168 |
| A légcső-légutak betegségei | 169 |
| Tüdőbetegségek | 170 |
| A mellhártya betegségei | 170 |
| A gátor (a mediastinum) betegségei | 171 |
| A rekesz betegségei | 171 |
| A vizeletkiválasztás szerveinek betegségei | 172 |
| Veseelégtelenség | 172 |
| A vér- és vérképzőszervi betegségek | 178 |
| Vérszegénység (anaemia) | 178 |
| Fehérvérűség (leukaemia) | 179 |
| Gyomor- és bélbetegségek diétája | 180 |
| A szájüreg betegségei | 180 |
| Nyálmirigyek betegségei | 180 |
| A nyelőcső betegségei | 181 |
| A gyomor betegségei | 181 |
| A belek betegségei | 185 |
| A máj- és epebetegségek diétája | 187 |
| Májgyulladások (hepatitisek) | 187 |
| Májzsugorodás (cirrhosis hepatis) | 188 |
| Epehólyag és epeút-betegségek | 188 |
| A hasnyálmirigy betegségeinek diétája | 190 |
| A hashártya betegségei és diétája | 191 |
| Mozgásszervi betegségek diétája | 192 |
| Fizikai-kémiai ártalmak | 192 |
| Fertőzések | 192 |
| Anyagcserebetegségek | 192 |
| Izületi betegségek | 193 |
| Az izmok betegségei | 193 |
| Autoimmun betegségek diétája | 195 |
| A fertőző betegségek diétája | 196 |
| Az égés diétája | 198 |
| Szemészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati és bőrgyógyászati betegségek diétája | 199 |
| Szemészeti betegségek diétája | 199 |
| Fül-orr-gégészeti betegségek diétája | 199 |
| Ideggyógyászati betegségek diétája | 200 |
| Bőrbetegségek diétája | 200 |
| Mesterséges táplálás | 201 |
| Szondatáplálás | 201 |
| Parenterális táplálás | 201 |
| Táplálkozás különböző életkorban és állapotokban | 202 |
| A kórházi élelmezési üzem gazdálkodása elszámolási rendszere (Tarján György) | 207 |
| Költségvetési gazdálkodás | 209 |
| Költségvetés fogalma | 209 |
| Az állami költségvetés | 209 |
| A nemzeti jövedelem fogalma | 211 |
| A nemzeti jövedelem elosztása | 211 |
| Egészségügyi intézmények költségvetése | 212 |
| A költségvetési tervezés első üteme | 212 |
| Tervezési rendszerek | 212 |
| A költségvetési beszámoló | 212 |
| A költségvetési intézmények beszámolási kötelezettsége | 212 |
| A társadalmi tulajdon védelme, leltárkezelés | 213 |
| A leltározás szervezése | 213 |
| A leltározás és a leltár fogalma | 213 |
| Anyagi felelősség | 215 |
| Az anyagi felelősség fogalma | 215 |
| Gondatlan károkozó | 215 |
| Szándékos károkozó | 215 |
| Leltárkezelők felelőssége vétkességük miatt | 215 |
| A raktári dolgozók anyagi felelőssége | 216 |
| A kártérítési megállapítása | 216 |
| A kártérítési határozat elleni jogorvoslat | 216 |
| Az élelmezési nyersanyagszükséglet költségvetési fedezetének tervezése | 217 |
| Az ellátottak élelmezési forintszükségletének tervezése | 217 |
| Az alkalmazottak élelmezési forintszükségletének tervezése | 218 |
| Az alkalmazotti élelmezés igénybevétele és az élelmezésért fizetendő térítési díjak | 219 |
| Az élelmezési feladat ellátásához szükséges nyersanyagok biztosítása és elszámolási rendje | 220 |
| Megrendelés | 220 |
| Átvétel | 220 |
| Termelés, feldolgozás, tartósítás | 220 |
| Az élelmezési nyersanyagkészlet nyilvántartása | 221 |
| Az élelmezési nyersanyagok raktári nyilvántartása | 222 |
| A kórházi élelmezés ügyvitele, elszámolása és bizonylati rendje | 224 |
| A napi élelmezési létszám megállapításának információs rendszere | 227 |
| A nyersanyagkiszabás | 230 |
| Az ételkészítő üzemek nyersanyagellátása | 231 |
| Az ételek elkészítése, a készételek ellenőrzése | 232 |
| Az elkészült ételek kiosztása | 233 |
| Munkavédelem (Káli József) | 235 |
| A munkavédelem jogi szabályozása | 237 |
| A balesetek bejelentése | 239 |
| Az ártalmak elleni védekezés | 240 |
| A villamosság biztonságtechnikája | 246 |
| Általános tűzrendészeti előírások | 248 |
| Az elsősegélynyújtás szabályai, elsősegély munkahelyi balesetek esetén | 249 |
| A leggyakrabban előforduló sérülések | 250 |
| Munkahelyi ártalmak, foglalkozási betegségek | 253 |
| Függelékek | 255 |
| Az SI mértékegység-rendszer | 257 |
| Fontosabb élelmiszereink energia-kalória és tápanyag táblázata | 261 |
| Az élelmi anyagok rosttartalma | 267 |
| Az Egységes Diétás Rendszer kódolása | 269 |
| Az élelmezési üzemi higénés szabályai. Az idevonatkozó hatályos jogszabályok felsorolása | 271 |
| Fertőtlenítő szerek és alkalmazásuk | 271 |
| A munkavédelmi szabályozás felépítésének vázlata | 297 |
| Fontosabb munkavédelmi jogszabályok | 298 |
| Üzemi baleseti jegyzőkönyv | 299 |
| Közérdekű címek, telefonszámok | 303 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.