kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó Zrt. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 328 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 978-963-226-428-8 |
| Megjegyzés: | 2. kiadás. |
| Előszó | 17 |
| Táplálkozástani ismeretek | 19 |
| A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése | 19 |
| A diétás gyógykezelés fogalma és célja | 23 |
| A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben | 24 |
| Az individuális dietetika szempontjai | 24 |
| A diéták elnevezése | 24 |
| Élelmezési formák | 25 |
| A dietetikában használatos alapfogalmak | 25 |
| Táplálkozás-élettani alapismeretek | 28 |
| Energiaszükséglet és energiaforgalom | 28 |
| Táplálékfelvétel - energiafelvétel | 28 |
| Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők | 30 |
| Az energiaforgalom zavarai | 32 |
| A tápláltsági állapot meghatározása | 32 |
| A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége | 34 |
| Komplett és inkomplett fehérjék | 34 |
| A komplettálás tudománya | 35 |
| Fehérjeszükséglet | 35 |
| Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe | 36 |
| A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban | 39 |
| A szénhidrátok felosztása | 39 |
| Az összetett szénhidrátok hasznosulása | 40 |
| Szénhidrátszükséglet | 42 |
| A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége | 45 |
| A zsírsavak felosztása | 45 |
| A zsírok élettani hatásai | 46 |
| Lipoidok | 47 |
| Zsírszükséglet | 52 |
| Vitaminok | 54 |
| Vízben oldódó vitaminok | 54 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 58 |
| A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége | 61 |
| Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége | 61 |
| Makroelemek | 65 |
| Mikroelemek | 68 |
| Só- és vízháztartás | 73 |
| Az emésztési folyamatok | 76 |
| Élelmezési alapismeretek | 82 |
| Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe | 82 |
| Gabonafélék | 82 |
| Gyümölcsök | 87 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 90 |
| Tej és tejtermékek | 93 |
| Tojás | 95 |
| Húsok és húsipari termékek | 96 |
| Étkezési zsírok, olajok | 98 |
| A táplálkozást kiegészítő italok | 101 |
| Ivóvíz | 101 |
| Gyümölcs- és zöldséglevek | 101 |
| Üdítőitalok | 102 |
| Turmixitalok | 103 |
| Ásványvizek | 104 |
| Gyógyvizek | 105 |
| Élvezeti szerek | 106 |
| Alkoholtartalmú italok | 111 |
| Táplálkozás és életmód | 113 |
| A hazai népesség táplálkozásának jellemzői | 113 |
| A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés | 114 |
| Az egészséges táplálkozás alapelvei | 115 |
| Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz | 117 |
| Arányok a táplálkozásban | 118 |
| Táplálkozás és mozgás | 121 |
| A káros stresszhatások kivédése | 122 |
| A várandós és a szoptató anyák táplálkozása | 123 |
| A táplálkozás életkori sajátosságai | 128 |
| Diétás konyhatechnika | 135 |
| Az étrend összeállítása | 135 |
| Diétás ételkészítési műveletek | 136 |
| A diétás ételek ízesítése | 139 |
| Az élvezeti értéket fokozó tálalás | 143 |
| Betegétkeztetés | 144 |
| Betegélelmezési rendszerek | 146 |
| Az egységes diétás rendszer | 148 |
| Az egységes diétás rendszer jellemzői | 148 |
| Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok | 149 |
| Ételkészítési eljárások szerinti változatok | 160 |
| Betegségek diétái | 164 |
| Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése | 164 |
| A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája | 164 |
| A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése | 166 |
| A bélbetegségek étrendi kezelése | 170 |
| Étrend a székrekedés esetén | 173 |
| A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend | 174 |
| A májbetegségek étrendi kezelése | 176 |
| Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése | 180 |
| A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése | 185 |
| A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend | 186 |
| A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése | 187 |
| Az agyér-elmeszesedés diétája | 194 |
| A magas vérnyomás étrendi kezelése | 195 |
| A metabolikus szindróma étrendi kezelése | 198 |
| A vérszegénység étrendi kezelése | 199 |
| A vesebetegségek étrendi kezelése | 202 |
| A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése | 203 |
| A nephrosis-szindróma diétája | 205 |
| A veseelégtelenség diétája | 206 |
| A dializált betegek étrendje | 207 |
| Veseátültetés utáni diéta | 207 |
| A vesekőbetegség étrendi kezelése | 208 |
| Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése | 209 |
| A cukorbetegek étrendje | 209 |
| Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése | 217 |
| A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése | 224 |
| A cysticus fibrosis étrendi kezelése | 226 |
| A köszvény étrendi kezelése | 228 |
| A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése | 230 |
| Az endokrin betegségek étrendi kezelése | 236 |
| Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek | 241 |
| Diagnosztikai étrendek | 242 |
| A patológiás terhesség diétája | 246 |
| A sebészeti betegek étrendi kezelése | 250 |
| A daganatos betegségek diétás kezelése | 260 |
| A táplálkozás és a daganatos betegségek | 261 |
| Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára | 263 |
| A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése | 264 |
| A csontlágyulás diétája | 264 |
| A csontritkulás diétája | 265 |
| A rheumatoid arthritis diétája | 267 |
| A szemészeti betegségek étrendi kezelése | 269 |
| A bőrbetegségek étrendi kezelése | 272 |
| Az alkoholbetegek étrendje | 274 |
| Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai | 278 |
| Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében | 279 |
| Egyéb étrendek | 281 |
| A lázas betegek étrendje | 281 |
| Elektrolitszabályozó étrend | 282 |
| Savanyító és lúgosító étrend | 285 |
| Cukor- és tejmentes diéta | 286 |
| Nyersétrend | 286 |
| Gyógyszer-diéta kölcsönhatások | 288 |
| A gyógyszerek hatása az étvágyra | 288 |
| Felszívódást gátló gyógyszerek | 289 |
| A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra | 289 |
| A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek | 291 |
| Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek | 291 |
| A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására | 292 |
| Alternatív étrendek | 293 |
| Vegetárius étrend | 294 |
| Makrobiotikus étrend | 296 |
| Hay-féle "elválasztó diéta" | 298 |
| A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle "intenzív" étrend | 299 |
| Az alternatív étrendek megítélése | 300 |
| Vallási előírások a táplálkozásban | 300 |
| Keresztény és keresztyén vallási előírások | 301 |
| Zsidó vallási előírások | 301 |
| Hindu vallási előírások | 302 |
| Iszlám vallási előírások | 303 |
| Irodalom | 305 |
| Függelék | 308-328 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.