1.035.438

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dietetika

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 328 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-242-705-x
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 1567.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó17
Táplálkozástani ismeretek19
A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése19
A diétás gyógykezelés fogalma és célja23
A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben24
Az individuális dietetika szempontjai24
A diéták elnevezése24
Élelmezési formák25
A dietetikában használatos alapfogalmak25
Táplálkozás-élettani alapismeretek28
Energiaszükséglet és energiaforgalom28
Táplálékfelvétel - energiafelvétel28
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők30
Az energiaforgalom zavarai32
A tápláltsági állapot meghatározása32
A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége34
Komplett és inkomplett fehérjék34
A komplettálás tudománya35
Fehérjeszükséglet35
Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe36
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban39
A szénhidrátok felosztása39
Az összetett szénhidrátok hasznosulása40
Szénhidrátszükséglet42
A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége45
A zsírsavak felosztása45
A zsírok élettani hatásai46
Lipoidok47
Zsírszükséglet52
Vitaminok54
Vízben oldódó vitaminok54
Zsírban oldódó vitaminok58
A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége61
Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége61
Makroelemek65
Mikroelemek68
Só- és vízháztartás73
Az emésztési folyamatok76
Élelmezési alapismeretek82
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe82
Gabonafélék82
Gyümölcsök87
Zöldség- és főzelékfélék90
Tej és tejtermékek93
Tojás95
Húsok és húsipari termékek96
Étkezési zsírok, olajok98
A táplálkozást kiegészítő italok101
Ivóvíz101
Gyümölcs- és zöldséglevek101
Üdítőitalok102
Turmixitalok103
Ásványvizek104
Gyógyvizek105
Élvezeti szerek106
Alkoholtartalmú italok111
Táplálkozás és életmód113
A hazai népesség táplálkozásának jellemzői113
A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés114
Az egészséges táplálkozás alapelvei115
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz117
Arányok a táplálkozásban118
Táplálkozás és mozgás121
A káros stresszhatások kivédése122
A várandós és a szoptató anyák táplálkozása123
A táplálkozás életkori sajátosságai128
Diétás konyhatechnika135
Az étrend összeállítása135
Diétás ételkészítési műveletek136
A diétás ételek ízesítése139
Az élvezeti értéket fokozó tálalás143
Betegétkeztetés144
Betegélelmezési rendszerek146
Az egységes diétás rendszer148
Az egységes diétás rendszer jellemzői148
Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok149
Ételkészítési eljárások szerinti változatok160
Betegségek diétái164
Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése164
A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája164
A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése166
A bélbetegségek étrendi kezelése170
Étrend a székrekedés esetén173
A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend174
A májbetegségek étrendi kezelése176
Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése180
A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése185
A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend186
A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése187
Az agyér-elmeszesedés diétája194
A magas vérnyomás étrendi kezelése195
A metabolikus szindróma étrendi kezelése198
A vérszegénység étrendi kezelése199
A vesebetegségek étrendi kezelése202
A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése203
A nephrosis-szindróma diétája205
A veseelégtelenség diétája206
A dializált betegek étrendje207
Veseátültetés utáni diéta207
A vesekőbetegség étrendi kezelése208
Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése209
A cukorbetegek étrendje209
Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése217
A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése224
A cysticus fibrosis étrendi kezelése226
A köszvény étrendi kezelése228
A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése230
Az endokrin betegségek étrendi kezelése236
Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek241
Diagnosztikai étrendek242
A patológiás terhesség diétája246
A sebészeti betegek étrendi kezelése250
A daganatos betegségek diétás kezelése260
A táplálkozás és a daganatos betegségek261
Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára263
A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése264
A csontlágyulás diétája264
A csontritkulás diétája265
A rheumatoid arthritis diétája267
A szemészeti betegségek étrendi kezelése269
A bőrbetegségek étrendi kezelése272
Az alkoholbetegek étrendje274
Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai278
Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében279
Egyéb étrendek281
A lázas betegek étrendje281
Elektrolitszabályozó étrend282
Savanyító és lúgosító étrend285
Cukor- és tejmentes diéta286
Nyersétrend286
Gyógyszer-diéta kölcsönhatások288
A gyógyszerek hatása az étvágyra288
Felszívódást gátló gyógyszerek289
A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra289
A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek291
Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek291
A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására292
Alternatív étrendek293
Vegetárius étrend294
Makrobiotikus étrend296
Hay-féle "elválasztó diéta"298
A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle "intenzív" étrend299
Az alternatív étrendek megítélése300
Vallási előírások a táplálkozásban300
Keresztény és keresztyén vallási előírások301
Zsidó vallási előírások301
Hindu vallási előírások302
Iszlám vallási előírások303
Irodalom305
Függelék308

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Dietetika Dietetika

Szép állapotú példány.

Állapot:
3.080 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv