1.035.050

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-gazdasági erőforrások hatékonyságának javítása

Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-05-6221-9
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Élelmiszer-gazdaságunk lehetőségeit és kilátásait a legnagyobb mértékben befolyásolja a versenyképesség. A termelési érték növelése, a termelési költségek csökkentése, vagyis a versenyképesség feltételeinek érvényesítése egyet jelent az erőforrások hatékonyságának javításával.
A könyv erre vonatkozó útbaigazítást ad részint az elméleti alapok feltárásával, részint a gyakorlati megoldások ismertetésével. A vizsgálati módszerek közül röviden bemutatja az értékelemzést mindenekelőtt az agrártermékek szempontjából.
A szerzők szemléletére általában jellemző a minőségi követelmények kiemelése. Ilyen értelemben foglalkoznak a vegyszertakarékos gazdálkodás eljárásaival, a termelési és környezetvédelmi érdekek összehangolásával.
Külön fejezetek szólnak az energiagazdálkodás tartalékainak kiaknázásáról, a melléktermékek hasznosításáról, a természetes erőforrások ésszerű igénybevételéről.
A kutatási eredmények és termelési tapasztalatok szintézisében leszűrt megállapítások egyaránt... Tovább

Fülszöveg

Élelmiszer-gazdaságunk lehetőségeit és kilátásait a legnagyobb mértékben befolyásolja a versenyképesség. A termelési érték növelése, a termelési költségek csökkentése, vagyis a versenyképesség feltételeinek érvényesítése egyet jelent az erőforrások hatékonyságának javításával.
A könyv erre vonatkozó útbaigazítást ad részint az elméleti alapok feltárásával, részint a gyakorlati megoldások ismertetésével. A vizsgálati módszerek közül röviden bemutatja az értékelemzést mindenekelőtt az agrártermékek szempontjából.
A szerzők szemléletére általában jellemző a minőségi követelmények kiemelése. Ilyen értelemben foglalkoznak a vegyszertakarékos gazdálkodás eljárásaival, a termelési és környezetvédelmi érdekek összehangolásával.
Külön fejezetek szólnak az energiagazdálkodás tartalékainak kiaknázásáról, a melléktermékek hasznosításáról, a természetes erőforrások ésszerű igénybevételéről.
A kutatási eredmények és termelési tapasztalatok szintézisében leszűrt megállapítások egyaránt segítséget adhatnak a tárgykör tudományos megközelítéséhez és az irányelvek közvetlen alkalmazásához. Vissza

Tartalom

Előszó1
Energetikai áttekintés5
Általános helyzetkép5
Erőműépítési stratégia9
Az Egyesült Államok energiagazdálkodási kilátásai11
Az értékelemzés mint vizsgálati módszer19
Az értékelemzés (ÉE) meghatározása19
Példák az értékelemzés felhasználási területéről20
Az értékelemzés "menetrendje"21
Tény és terv21
Az értékelemzés sajátosságai24
Mezőgazdaság27
Hazai fejlődéskép27
Energetikai kölcsönhatások33
Napenergia33
Ipari energia37
Az energiafelhasználás változása39
Lehetőségek az energiamegtakarításra42
Általános takarékosság42
Munkaszervezés43
Földhasználat45
A talaj mint természetes rendszer45
Trágyázás48
Növényi sorrend57
Oxigén-etilén-forgalom a talajban58
A termőhely megválasztása60
Talajművelés61
Gyomirtás63
Gépesítés66
A természetszerű gazdálkodás71
Egy svájci kísérlet81
Biomassza-hasznosítás85
Kertészet89
A zöldségtermesztés energiafelhasználása89
Takarékos zöldségtárolás95
A tároló kiválasztása95
Üzemeltetés103
Energiatakarékosság a gyümölcstermesztésben113
Általános jellemzők113
Az anyagköltség csökkentése115
A gépi munka csökkentése118
Élőmunka-ráfordítások121
Az áruvá készítés költsége124
Energiamegtakarítás műanyag tartályládával127
A kertészeti melléktermékek hasznosítása135
Fogalmi értelmezések135
A melléktermékek tömegének megállapítása136
A hasznosítás lehetőségei154
A nyesedék és a venyige újrahasznosítása155
A nyesedék és a venyige eltüzelése159
Hasznosítási javaslat160
Melléktermékek mint biobeton adalékanyagok163
Takarmány és cukor melléktermékekből164
Zöldséghulladék hasznosítása164
Élelmiszeripar167
Energiatakarékosség értékelemzéssel167
Az energiagazdálkodás elemzése170
Irodalom179
Függelék181
A pezsgőgyártás költségcélú értékelemzése. (A Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinát pályázati anyaga)181
Pályázat világbanki hitel igénybevételére191
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv