1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dinnyetermesztés

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 367 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-066-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"A Dinnye a Magyarnál nem nagy Újság, esméri még a gyermek is, tudják is temreszteni mindenütt, de enni is" (Weszelszky Antal, 1798).
Kertészeti szerepe egyedülálló: ZÖLDSÉG-ként termesztik, GYÜMÖLCS-ként fogyasztják. Termesztési hagyományai is igen sajátosak, s talán egyetlen olyan növényfaj sem ismert hazánkban, amelyhez annyi "megrögzött" - de jórészt még ma is élő - népi szokás, szólás kötődik, mint a dinnyéhez. Mindebből számos technológiai tisztázatlanság is következik, amelyre Lippai János is utal Posoni kert c. könyvében (1664):
"...Az, mint hogy a vetésben sem tartanak minnyájan egy üdőt, mert némellyek Húsvét előtt két héttel, némellyek Nagy héten vetik, ha az üdő és hidegek engedik. Némellyek Sz. György nap-tájban, legutolszor Sz. Gothárd napján... Az magot is különb-különb féle áztatással akarják némellyek ápolgatni, ki téjbe áztattya harmad napig... némellyek édes borba... vagy mézes vízben, némellyek a téglát porrá törik, s arra mézes vizet töltenek, abban átattyák,... Tovább

Fülszöveg

"A Dinnye a Magyarnál nem nagy Újság, esméri még a gyermek is, tudják is temreszteni mindenütt, de enni is" (Weszelszky Antal, 1798).
Kertészeti szerepe egyedülálló: ZÖLDSÉG-ként termesztik, GYÜMÖLCS-ként fogyasztják. Termesztési hagyományai is igen sajátosak, s talán egyetlen olyan növényfaj sem ismert hazánkban, amelyhez annyi "megrögzött" - de jórészt még ma is élő - népi szokás, szólás kötődik, mint a dinnyéhez. Mindebből számos technológiai tisztázatlanság is következik, amelyre Lippai János is utal Posoni kert c. könyvében (1664):
"...Az, mint hogy a vetésben sem tartanak minnyájan egy üdőt, mert némellyek Húsvét előtt két héttel, némellyek Nagy héten vetik, ha az üdő és hidegek engedik. Némellyek Sz. György nap-tájban, legutolszor Sz. Gothárd napján... Az magot is különb-különb féle áztatással akarják némellyek ápolgatni, ki téjbe áztattya harmad napig... némellyek édes borba... vagy mézes vízben, némellyek a téglát porrá törik, s arra mézes vizet töltenek, abban átattyák, hogy édesebb légyen a dinnye..."
Nagy elődöket idéztünk, igazolva a dinnye nagy múltját. Ahhoz azonban, hgoy Weszelszky kétszáz évvel ezelőtti megállapítása ma is érvényes lehessen, sajnos a hagyományoktól el kell szakadnunk, élnünk kell korunk termesztési lehetőségeivel, így a dinnye nemcsak alkalmi különlegesség, hanem mindennapi csemege lehet asztalunkon. Vissza

Tartalom

Előszó (Dr. Molnár Béla)5
A görög- és a sárgadinnye-termesztés helyzete és jelentősége7
Származásuk és elterjedésük (Dr. Velich István)7
Táplálkozási jelentőségük (Dr. Nagy József)8
A hazai dinnyetermesztés története (Dr. Nagy József)11
Dinnyetermesztésünkre még ma is a részes művelési forma a jellemző15
A dinnyetermesztés jelenlegi helyzete (Dr. Zatykó Lajosné)20
Fontosabb dinnyetermesztő körzeteink (Dr. Zatykó Lajosné)25
A görögdinnye fejlődése, felépítése29
Morfológiája (Dr. Velich István)29
Szöveti felépítése (Dr. Gracza Péter)31
Biológiai igénye (Dr. Zatykó Lajosné)38
Hőigény38
Fényigény39
Vízigény41
Tápanyagigény42
A görögdinnye nemesítése (Dr. Barna Béla - Dr. Mozsár Kálmán)44
Hazai és külföldi nemesítői munka áttekintése44
A nemesítés feladatai és lehetőségei46
A gazdaságilag fontosabb tulajdonságok öröklődése48
Nemesítési módszerek48
Fajtafenntartás (standard és F1 hibrid fajták fenttartása)49
A termesztett görögdinnyefajták értékelése (Dr. Nagy József - Dr. Barna Béla)51
A szabadföldi termesztés technológiája61
Területkijelölés, vetésforgó (Dr. Nagy József)61
Talaj-előkészítés (Dr. Nagy József)62
Trágyázás (Dr. Nagy József)65
Vegyszeres gyomirtás (Dr. Zatykó Lajosné)74
Szaporítás (Dr. Nagy József)76
Termesztőberendezések77
Magkezelési eljárások84
Palántanevelés88
Helyrevetés92
Oltás94
Kiültetés (Dr. Nagy József)95
Ápolási munkák (Dr. Nagy József)98
Ritkítás - tőszámbeállítás98
Talajápolás98
Öntözés100
Egyéb ápolási munkák103
Termésszedés (Dr. Nagy József)104
A görögdinnye vetőmagtermesztése107
Általános technológia (Dr. Mozsár Kálmán - Dr. Barna Béla)107
A görögdinnye F1 hibridek magtermesztése (Dr. Barna Béla - Dr. Mozsár Kálmán)112
Mag nélküli (triploid) fajták magtermesztése (Dr. Mozsár Kálmán)118
Vetőmagtisztítás, fémzárolás, minősítés (Ajtay Zsuzsa)118
A vetőmagtermesztés ellenőrzési rendszere (Ajtay Zsuzsa)121
A sárgadinnye fejlődése, felépítése123
Morfológiája (Dr. Velich István)123
Szöveti felépítése (Dr. Gracza Péter)128
Biológiai igénye (Dr. Zatykó Lajosné)136
Hőigény136
Fényigény136
Vízigény138
Tápanyagigény138
A sárgadinnye nemesítése140
A hazai és külföldi nemesítői munka áttekintése (Dr. Velich István)140
A gazdaságilag fontos tulajdonságok öröklődése (Dr. Velich István)141
Nemesítési módszerek (Dr. Velich István)144
A nemesítés feladata és lehetőségei (Dr. Velich István)147
A fajtafenntartás módszerei (standard, hibrid fajták fenntartása) (Dr. Mozsár Kálmán)148
A termesztett sárgadinnyefajták értékelése (Dr. Zatykó Lajosné)151
A szabadföldi termesztés technológiája162
Területkijelölés, vetésforgó (Dr. Nagy József)162
Talaj-előkészítés (Dr. Nagy József)162
Tápanyagellátás (Dr. Nagy József)163
Vegyszeres gyomirtás (Dr. Zatykó Lajosné)169
Szaporítás173
Magkezelési eljárások (Dr. Nagy József - Dr. Zatykó Lajosné)173
Palántanevelés (Dr. Nagy József)180
Helyrevetés (Dr. Nagy József)188
Vegetatív szaporítás (Dr. Nagy József)188
Kiültetés (Dr. Nagy József)189
Ápolási munkák193
Ritkítás (Dr. Nagy József)193
Talajápolás (Dr. Nagy József)194
Öntözés (Dr. Zatykó Lajosné)194
Speciális ápolási munkák (Dr. Nagy József)197
Termésszedés (Dr. Zatykó Lajosné)206
A sárgadinnye megtermesztése208
A magtermesztés biológiai alapjai (Dr. Mozsár Kálmán)208
Általános technológia (Dr. Mozsár Kálmán)210
F1 hibridmagtermesztés (Dr. Mozsár Kálmán)214
Új lehetőségek a hibridmagtermesztésben (Dr. Velich István - Dr. Zatykó Lajosné)216
A görög- és a sárgadinnye hajtatása (Dr. Nagy József)219
A termesztőberendezés típusának megválasztása220
A termesztés beillesztése a hasznosítási rendszerbe222
A hajtatólétesítmény előkészítése225
Fajtamegválasztás228
Szaporítás, palántanevelés229
Kiültetés231
Ápolási munkák233
Metszés238
Szedés243
Újabb eljárások a görög- és a sárgadinnye szabadföldi termesztésében245
Színes műanyagfóliás talajtakarás (Dr. Zatykó Lajosné)245
Váz nélküli fóliás takarás (Dr. Nagy József)251
Termesztés fólia alagút alatt (Dr. Nagy József)258
Támrendszer melletti termesztési eljárások (Dr. Nagy József)259
A téli dinnye termesztése (Dr. Velich István)261
A görög- és a sárgadinnye növényvédelme264
A dinnye kórokozói és kártevői264
Vírusos betegségek (Dr. Molnár Béláné)264
Gombás betegségek (Dr. Sz. Nagy Lászlóné)269
Kártevők (Dr. Farkas Károly)274
A görög- és sárgadinnye komplex védelme (Dr. Farkas Károly)288
A gépesítés jelenlegi helyzete és lehetőségei (Dr. Szepes László)303
A dinnyetermesztés üzemszervezési kérdései, gazdaságosság és jövedelmezőség317
Szabadföldi dinnyetermesztés (Dr. Víg Péterné - Erdész Ferencné)317
Korai termesztés (Dr. Víg Péterné - Erdész Ferencné)329
A dinnye vetőmagtermesztése (Tompos Lajos)331
Hajtatás (Dr. Zatykó Ferenc)333
A dinnyetermesztés modelltechnológiája (Erdész Ferencné)337
Dinnyeszabványok (Dr. Zatykó Lajosné)349
Ajánlott és felhasznált irodalom357
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv