1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Papír

Anyag, felület, tömeg

Szerző
Grafikus

Kiadó: Magyar Papírművészeti Társaság
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 12 cm
ISBN: 963-03-8347-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az első Országos Papírművészeti Kiállítás katalógusát kiegészítő antológia azzal a céllal jött létre, hogy minél több aspektusból bemutassa ezt az immár hazánkban is népszerűvé vált, önálló... Tovább

Előszó

Az első Országos Papírművészeti Kiállítás katalógusát kiegészítő antológia azzal a céllal jött létre, hogy minél több aspektusból bemutassa ezt az immár hazánkban is népszerűvé vált, önálló szervezettel is rendelkező művészeti nyelvet, összefoglalja előzményeit, történetét, sajátosságait.
A kiadványban szereplő írások a papír kultúrtörténeti szerepét, médiummá válását és a papírművészet sokféle értékelését vizsgálják történész és művész megközelítésében. Fontosnak tartottuk, hogy az elemző, leíró művészettörténész, történész munkáját kiegészítse a papírművészet területén aktívan tevékenykedő alkotók olykor szubjektívebb,, bensőségesebb, ám éppoly informatív megnyilatkozása. így minden bizonnyal átfogóbb, mélyebb és gazdagabb képet alkothatunk, - a teljesség igénye nélkül - erről a XX. századi művészeti formáról, amelynek egyik legizgalmasabb sajátossága a kultúra és a civilizáció, az anyag és a szellem folytonos párbeszéde. Mivel a papír számtalan átváltozásra képes, művészi megjelenítése szinte korlátlan lehetőségeket kínál. Ezt kiállításunk anyaga is bizonyítja.
Az elmúlt évtized nálunk is megnőtt az érdeklődés a papírművészeti alkotások iránt, ám ugyanakkor még ma is sok a félreértés a papírművészet tartalmával kapcsolatban. Érzékelhettük ezt a kiállításra beküldött munkák egy részéről is. Igyekeztünk hát a katalógusban és az antológiában részletesen foglalkozni a papír szerepével nyugaton és keleten, s megvilágítani azokat a történeti, gazdasági és kulturális mozgásokat, amelyek hozzájárultak a papír médiummá válásához. Emellett körvonalazni próbáltuk a papírművészet jelentését, tartalmát, s megragadni a különbséget a szép papír esztétikai tartalma és a papírművészeti alkotásban rejlő autonóm művészi jelentés között. Vissza

Tartalom

Bevezető / D. Udvary Ildikó 3
A papír világa / D. Udvary Ildikó 7
A papír a kínai kultúrkörben / Dobos László 23
Töredékek papírszobrokról / László Bandy 35
Papírfolyam, papírhidak, papírhajók / Mészáros Géza 45
A papír médiuma a kortárs magyar művészetben / Wehner Tibor 61
Válogatott kiállítások 85
Válogatott irodalom 86
A Papírművészeti Társaság kiadványai 87
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv