1.034.812

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Emlékiratok a holtak házából I-II.

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Révai Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott gerincű kiadói vászonkötés
Oldalszám: 342 oldal
Sorozatcím: Dosztojevszkij összes munkái
Kötetszám: 5-6
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két kötet egybe kötve. A Révai Irodalmi Intézet Nyomdája nyomása, Budapest. Kárpáti Aurél bevezető tanulmányával. A gerincen a Dosztojevszkij összes művei sorozatcím szerepel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a műből:

"1849 deczember 22-én, a kora reggeli órákban, titokzatos kocsisor fordult ki a Péter-Pál erőd kapuján s lassan haladt előre a havas, néptelen utczákon, a Szemjonovszkij-tér... Tovább

Előszó

Részlet a műből:

"1849 deczember 22-én, a kora reggeli órákban, titokzatos kocsisor fordult ki a Péter-Pál erőd kapuján s lassan haladt előre a havas, néptelen utczákon, a Szemjonovszkij-tér irányában. A zárt kocsik, a melyeknek üveget a huszonegy-fokos hideg szürke jégfüggönnyel vonta be, a Petrasevszkij-féle összeesküvés részeseit vitték végzetes útjukra. Azokat a szerencsétlen, ifjú rajongókat, a kiket nyolcz hónappal azelőtt Antonelli egyetemi hallgató árult el és juttatott a fellegvárba.
Az egyik kocsiban egy huszonnyolczéves, sápadt, beteges kinézésű, társainak jellemzése szerint "inkább zárkózott, mint őszinte" fiatalember gubbasztott, "tipusa az összeesküvőnek." Komor hallgatásba sülyedve meredt maga elé s csak akkor rezzent föl letargiájából, ha a forduló kerék időnkint végighorzsolta a kocsi oldalát, jelezve, hogy másik utczába kanyarodtak. Ilyenkor felemelte csontos mutatóujját s mintegy véletlenül a befagyott ablak üvegéhez támasztotta. A test melegét sugárzó emberi ujj lassankint átlátszó foltot olvasztott a jégvirágok közt. A fiatalember visszahozta sovány kezét, azután észrevétlenül kilesett a kis, kerek lyukon, hogy legalább megsejtse: merre járnak? De a szemben ülő fegyveres őr figyelmét nem kerülte el a lopva vetett pillantás. Rászólt, mire a fiatalember újra lehorgasztotta fejét, azzal a tűrő, reménytelen megadással, amellyel csak az igába tört állatok szomorúsága rokon.
A fogoly - Dosztojevszkij Mihajlovics Fedor volt, tehetséges fiatal író, a Szegény emberek ismertnevű szerzője, a ki alig egy évvel előbb fejezte be Fehér éjszakák című hosszabb elbeszélését.
Hogy került ide, ebbe a tragikus menetbe, a mely a vastag hóban némán haladt bizonytalan sorsa elé, rettentő kétségektől gyötörten a ráváró ítélet felől?!... A mikor a felvetődő kérdésre próbálunk válaszolni, tulajdonképen prológusát mondjuk el annak a mémoireszerű, sötét és vigasztalan regénynek, a melynek homlokára tíz évvel később - a katorga után - Dosztojevszkij ezeket a megrázó szavakat irta: Emlékiratok a holtak házából. Ő maga ritkán és keveset beszélt erről a szó szoros értelmében átélt "bevezetésről". Tolla sem szivesen időzött a Petrasevszkij-dráma emlékeinél. Csak a Félkegyelmű egyik fejezetében s az Író naplójában rajzolt egyes mozzanatairól hamar elvillanó képet. Pedig az Emlékiratok jelentőségének teljes megértéséhez feltétlenül szükséges, hogy legalább nagy vonásaiban ismerjük azokat az eseményeket, a melyek nemcsak a szóbanforgó regényt hivták életre, hanem örökre kitörülhetetlen nyomokat hagytak Dosztojevszkij lelkében s egész irodalmi munkásságán."
Vissza

Tartalom

I. kötet1-191
II. kötet192-342

Dosztojevszkij

Dosztojevszkij műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dosztojevszkij könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II. Emlékiratok a holtak házából I-II.

A borító sarkai kopottak, néhány lapon aláhúzások találhatóak.

Állapot:
2.980 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv