1.035.083

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Édesvízi halak feldolgozása

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 218 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-486-2
Megjegyzés: 43 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
A haltermelés és halfogyasztás11
Nemzetközi helyzet11
A magyar halászat fejlődése12
A magyar halfeldolgozás fejlődése15
A hal és a halkészítmények szerepe az élemezésben16
A hal mint nyersanyag, fontosabb halfajok17
A halak testének felépítése17
A halak táplálkozása21
A halak szaporodása, életszakaszai és korosztályai22
Fontosabb halfajok25
A halfajok felosztása29
Ponty30
Fehér busa31
Pettyes busa32
Amur33
Compó34
Kecsege34
Márna35
Süllő (fogas)35
Harcsa36
Csuka36
Angolna37
Dévérkeszeg37
Garda38
Kárász38
A halhús általános jellemzői, összetétele és táplálkozás-élettani értéke39
Érzékszervi tulajdonságok39
A halhús összetétele, táplálkozás-élettani értéke40
A halhús romlása43
A halhús fogyasztásából eredő emberi megbetegedések44
Halak és halkészítmények tartósítása46
Hőkezelési tartósítás49
A hőkezelés-szükséglet meghatározása51
Számítási eljárás a hőkezelési egyenérték meghatározására54
Hővezetéssel kombinált konvekció56
Tartósítás sózással57
A sózás módszerei58
A halsózás berendezései60
A konyhasó diffúziójának sebességére ható tényezők61
A sózott halak tárolása62
A sós hal érlelése63
A fűszerezett sózott hal64
Tartósítás savanyítással, marinálással64
Tartósítás füstöléssel66
Füstölőberendezésekben lejátszódó folyamatok68
Tartósítás gyorsfagyasztással70
A hideg hatása a halhúsra71
A halhús hőtermelése72
A jégkristályok hatása a halhúsra72
A megfagyó víz mennyisége74
A megfagyott víz átkristályosodása74
A haltermékeknél a fagyasztás művelete alatt lejátszódó hőtechnikai folyamatok leírása és elemzése74
Gyártási technológia77
Édesvízi halak előkészítése és feldolgozása77
Hőkezeléssel tartósított haltermékek előállítása82
Krémszerű halkészítmények előállítása84
Savanyított halkészítmények előállítása86
Füstölt halkészítmények előállítása87
Gyorsfagyasztott halkészítmények előállítása90
Gépek és berendezések92
Halak tisztításának berendezései92
Szállítóberendezések93
Kockázás, szeletelés94
Passzírozógépek94
Főzés, sütés95
Darálás96
Vágó-keverő berendezések97
Keverés97
Finomaprítás99
Adagoló-, formázó- és panírozógépek99
Üvegek és dobozok előkészítése101
Töltés102
Dobozzárás105
Üvegzárás107
Hőkezelő berendezések109
Hőkezelt termékek csomagolása112
Füstölőberendezések114
Hűtő- és fagyasztóberendezések116
Fagyasztott áru csomagolása121
Kockakészítő berendezések122
A hal szeparálással történő feldolgozása 124
A szeparált halhús sajátosságai125
A szeparált halhús összetételének változásai126
Szeparált halhúsból előállítható készítmények127
A halszeparálás gépei127
A halfeldolgozás melléktermékei és hulladékai129
A keletkező halhulladék mennyisége129
A halfeldolgozás egyes melléktermékeinek hasznosítása humán célra131
Hőkezelés hatása a melléktermékben található fehérjékre132
Humán célú melléktermék hasznosítás technológiai műveletei133
Halhulladék hasznosítása takarmányozásra135
Halhulladék feldolgozása135
A halhulladék-feldolgozó gépek136
A halhulladékből gyártott termékek138
Halkészítmények140
Szegedi halászlé140
Halpaprikás, különleges halpaprikás, dorozsmai halpaprikás142
Halszeletek paradicsomos mártásban144
Tiszai lecsós hal146
Halszeletek kapormártásban147
Halszeletek currymártásban149
Halszeletek sajtmártásban150
Halszeletek flamand módra152
Halsaláta153
Norvég halászlé155
Hal saját lében156
Olajos hal156
Halpástétom158
Tízórai krém160
Halkrém161
Hal luncheon meat163
Főzelékpüré bébiételek halhússal164
Halpástétom műanyag fóliában166
Pácolt hal üvegben166
Halsaláta üvegben168
Rekord halászlé kocka171
Füstölt hal172
Gyorsfagyasztott tiszai lecsós halszelet173
Gyorsfagyasztott tiszai halászlé174
Gyorsfagyasztott tiszai halpaprikás175
Gyorsfagyasztott tiszai halszelet paradicsommártásban175
Gyorsfagyasztott tiszai halszeletek tormamártásban176
Gyorsfagyasztott tiszai halszeletek kapormártásban177
Gyorsfagyasztott tiszai káposztás hal177
Gyorsfagyasztott tiszai hal bakonyi módra178
Gyorsfagyasztott halászlé-alapanyag179
Gyorsfagyasztott kőrösi halászlé181
Gyorsfagyasztott halpogácsa182
Gyorsfagyasztott panírozott halszeletek182
Gyorsfagyasztott halfrikadella183
Gyorsfagyasztott halburg185
Gyorsfagyasztott halrúd186
Gyorsfagyasztott tiszított hal187
Gyorsfagyasztott halszeletek187
A halhús változása a különböző technológiák során188
A halhús mechanikai tulajdonságainak változása a főzéskor188
A pettyes busa aminosav-összetételének változása a különböző műveletek során189
A halhús emészthetőségének változása a hőkezelés alatt192
A halhús fagyasztva tárolása során bekövetkező változások193
A nedvességtartalom és a halfehérje denaturációjának összefüggései194
A lipideknek a fehérjékre kifejtett hatása196
A trimetilamin-oxidáz enzim aktivitásának összefüggése a fagyasztva tároláskor bekövetkező fehérjedenaturációval198
A fagyasztva tárolás során bekövetkező fehérjedenaturációra közvetve ható tényezők199
A fagyasztás hatása a hal hasznosítható lizin- és tirozintartalmára200
A gyorsfagyasztás hatása a fehér busa izomszöveteinek lipidtartalmára201
Kriogén fagyasztás hatása a halhús minőségére202
Minőség-ellenőrzés204
Halak minőség-ellenőrzése205
Érzékszervi vizsgálati módszerek205
Fizikai vizsgálati módszerek206
Kémiai vizsgálati módszerek207
Halak és haltermékek minőség-ellenőrzése szabványok alapján208
A halhús frissességének megállapítása kémiai vizsgálatokkal212
Felhasznált irodalom215
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv