1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A borszőlő, must és bor értékesítésének fontosabb szabályai

Szerkesztő

Kiadó: Élelmezésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági termékek értékesítése
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: K-2126.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A borszőlő, must és bor értékesítésének fontosabb kérdéseit, szabályait a "Mezőgazdasági termékek értékesítése" című és az Élelmezésügyi Minisztérium által 1963-ban kiadott... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A borszőlő, must és bor értékesítésének fontosabb kérdéseit, szabályait a "Mezőgazdasági termékek értékesítése" című és az Élelmezésügyi Minisztérium által 1963-ban kiadott füzet foglalta össze első ízben a szövetkezeti gazdaságok számára. A szövetkezeti gazdaságok szívesen fogadták az ismertető füzetet, mert számos - az áruátadással, áruforgalommal kapcsolatos - kérdésben segítséget jelentett számukra.
A borszőlő, must és bor értékesítésének egyes feltételei az 1965/66. gazdasági évre vonatkozóan megváltoztak. Az 1965. évi termésű borszőlő, must és bor értékesítésének fontosabb szabályait újból összeállítottuk és ebben a füzetben a szövetkezeti gazdaságok rendelkezésére bocsátjuk. Ez a füzet, miként annak 1963-ban megjelent első kiadványa a szövetkezeti gazdaságok - mezőgazdasági termelőszövetkezetek, termelőszövetkezeti csoportok, egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezetek, hegyközségek - számára szól és azokat a kérdéseket tárgyalja, amelyeknek ismerete a szövetkezeti gazdaságok részére az áruértékesítéssel kapcsolatban szükségesek." Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. Az áruátadás általános feltételei 7
A) Árueladás a szerződéses értékesítés alapján (Szerződéses felvásárlás rendszere) 7
1. A szerződő felek, a szerződött mennyiség, az átadás helye 8
2. Művelési hitel, művelési előleg 8
3. Minőségi feltételek 8
4. Teljesítési határidő 9
5. Felvásárlási ár 9
6. Fizetés 9
7. Minőségi átadás, átvétel 9
8. Akadályközlés 10
9. A szerződés teljesítését megerősítő kötbér 11
10. Egyéb feltételek 12
Az értékesítési szerződések módosítása 13
B) A földadó fizetése borszőlővel, musttal és borral 13
C) Állami szabadfelvásárlás 14
II. A felvásárlási árak 14
I. Általános rendelkezések 15
II. Felvásárlási ár 16
III. Fajtafelár 17
IV. Egyéb rendelkezések 18
1-4. sz melléklet 20
III. Az áruátadás lebonyolítása 45
1. A szüret megválasztásának helyes időpontja 45
2. Az áruátadás időpontja, helye 45
3. Az áruátadás ütemezése 46
4. Az áru mennyiségi és minőségi átvétele 46
5. Fizetés 47
6. Az áruátadással kapcsolatban nyújtható esetleges pincegazdasági segítség 47
7. Az áruátadással kapcsolatos viták rendezése 48
-minőségi viták 48
-fajta felár 48
-egyéb minőségi viták 48
-a borszőlő és a szőlőcefre minősége 48
A viták eldöntésével kapcsolatos gyakorlat lefolytatása 48
-mintavétel módja 48
-a viták jegyzőkönyvezése 49
-a minták továbbítása az illetékes szervekhez 49
-vizsgálati költségek 50
8. Az értékesítési szerződések megszegése és annak következményei 50
IV. Egyéb intézkedések 50
1. Forgóeszközhitel biztosítása 51
2. A borszőlő, must és bor forgalmának szabályozása 52
3. Borforgalmi adó szabályozása 52
4. A bortörvény 53

Függelék
Borvidékek, borvidékbe nem sorolt jó bortermő helyek, bortermőhelyek és csemegeszőlő termesztési körzetek, jegyzék a termesztésre javasolt egyéb minőségi borszőlőfajtákról 55
A borszőlő, must és bor állami szabadfelvásárlási ára 64-68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv