1.029.874

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hűtőipari kézikönyv

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 780 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-342-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás kialakulása
Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás története9
Hűtőipar Magyarországon11
A hűtés elméleti alapjai és technikája
A hőtan főtételei21
A hőtan első főtétele21
A hőtan második főtétele22
A hőtan harmadik főtétele23
Hőátszármaztatás23
Hővezetés23
Hőátadás29
Halmazállapot-változás nélküli - konvektív - hőátadás31
Hőátadás a közeg párolgása esetén44
Hősugárzás52
Hőátbocsátás58
Nyitott hűtési folyamatok63
Természetes előfordulású hűtőközegekkel63
Mesterséges beavatkozással64
Zárt hűtési folyamatok66
Zárt hűtő körfolyamatok mechanikai energia felhasználásával67
Zárt hűtési folyamat hőenergia felhasználásával102
A hűtés technikája110
Kompresszorok110
Elpárologtatók139
Folyadékadagolási rendszerek145
Déreltávolítási eljárások150
Méretezés151
Folyadékleválasztók157
Kondenzátorok164
Egyéb hűtéstechnikai berendezések169
Jéggyártás200
A jéggel való hűtés alkalmazása és fejlődése200
Gyártás201
A jégfagyasztás hűtőszükséglete201
Tömbjéggyártás203
Sólevek205
Közvetlen elpárologtatású jéggyártó berendezések206
Törmelékjéggyártó berendezések209
Eutektikus jég212
Szárazjég213
Gyorsfagyasztott élelmiszerek jelentősége a táplálkozásban
A korszerű táplálkozás219
Energiaszükséglet220
Fehérje- és aminosav-szükséglet221
Ásványianyag-szükséglet222
Makroelem-szükséglet223
Mikro- és ultramikroelemek szükséglete224
Vízháztartás és sav-bázis egyensúly224
Ballasztanyag-szükséglet224
A helyes étrend-összeállítás alapelvei225
A komplettálás élettani alapjai225
A gyorsfagyasztott élelmiszerek tápértéke226
Az élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel
Az élelmiszerek tulajdonságai237
Kémiai, fizikai, érzékszervi tulajdonságok237
Biológiai tulajdonságok239
Hőfizikai tulajdonságok240
Az élelmiszerek romlékonysága247
Élelmiszer-tartósító eljárások248
A hűtőkezeléses élelmiszer-tartósítás250
A hideg hatása250
A hideg hatása az enzimtevékenységre251
A hideg hatása a mikroorganizmusokra252
A hideg hatása a magasabb rendű élő növényi szervezetekre253
A hideg hatása az állati származású élelmiszerekre254
A hideg hatása az élő állati szervezetekre256
Hűtés (hűtőkezelés a fagyáspont felett)257
Az élelmiszerekkel kapcsolatos hidegszükséglet262
A berendezéssel kapcsolatos hidegszükséglet262
A hűtőberendezések hőterhelése263
A hűtőtárolás hidegszükséglete263
Fagyasztás (hűtőkezelés a fagyáspont alatt)264
A víz fagyása264
A víz fagyása oldatokból267
Állati és növényi sejtek fagyása269
A fagyasztási reverzibilitás269
A jégkristályok képződésének módja és hatása270
A megfagyó víz mennyisége272
Átkristályosodás275
A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra275
Élelmiszerek fagyasztása és gyorsfagyasztása278
A fagyasztás hidegszükséglete283
A fagyasztás időtartama284
Az előhűtés és utánhűtés időtartama288
Fagyasztási sebesség289
Gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártása
Előkészítő műveletek295
Mosás 295
Szártépés299
Csumázás301
Héjeltávolítás301
Magozás303
Szállítóberendezések304
Válogatás306
Osztályozás313
Aprítás316
Húsaprítás321
Keverés, homogenizálás326
Adagolás, formázás328
Előfőzés, sütés333
A termékek fagyasztás előtti hűtése340
Vízleválasztás341
A gyorsfagyasztott termékek gyártástechnológiája342
Gyorsfagyasztott zöldségek342
Gyorsfagyasztott gyümölcsök356
Gyorsfagyasztott kész- és félkész ételek, tésztás készítmények368
Komponens ételek370
A gyorsfagyasztott termékek segédanyagai381
Adalék töltő- és kötőanyagok381
Ízesítőanyagok385
Tartósítószerek, antioxidánsok387
A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken388
Liofilezés388
Fagylaltgyártás392
Kriokoncentrálás394
Csomagolás
A csomagolás célja és alapfogalmai403
Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök404
Papír alapú csomagolóanyagok és -eszközök404
Fa alapú csomagolóanyagok és -eszközök409
Üveg alapú csomagolóanyagok és -eszközök409
Fém alapú csomagolóanyagok és -eszközök410
Műanyag alapú csomagolóanyagok és -eszközök411
Csomagolási segédanyagok417
Csomagológépek419
Kézi csomagolás426
A gépi csomagolás kiegészítő berendezései426
Gyűjtőcsomagolás430
Szállítási csomagolás432
Modulrendszer433
Élelmiszerek hűtőtárolása
A hűtőtárolás feltételei439
A hőmérsékletre ható tényezők szabályozása és ellenőrzése440
A levegő relatív páratartalmának szabályozása és ellenőrzése442
A légmozgás és szabályozása445
A légtér összetételének szabályozása és ellenőrzése445
Állati eredetű élelmiszerek hűtőtárolása452
A hús hűtőtárolása 452
Vágási melléktermékek és húsipari készítmények hűtése456
A zsír hűtőtárolása456
A baromfi hűtőtárolása457
A tojás hűtőházi tárolása457
A vad hűtőtárolása458
A hal hűtőtárolása458
A tej és tejtermékek hűtőtárolása460
Növényi eredetű élelmiszerek hűtőtárolása461
A tárolhatóságot befolyásoló tényezők461
A gyümölcsfélék hűtőtárolása464
Az almatermésűek469
A zöldségfélék hűtőtárolása485
Zöldségfélék rövid idejű hűtőtárolása498
Egyéb növényanyagok tartósítása hűtéssel501
Élelmiszerek hűtőtárolás alatti elváltozásai503
Az állati eredetű élelmiszerek elváltozásai503
Gyümölcs- és zöldségfélék fizikai és biokémiai változásai506
A légtér-összetétel változásának hatása a terményekre509
Gyümölcsök élettani tárolási betegségei511
Zöldségfélék élettani tárolási betegségei514
Gyümölcsök mikrobák okozta tárolási betegségei515
Zöldségfélék mikrobák okozta tárolási betegségei518
Fagyasztott élelmiszerek tárolása
A fagyasztva tárolás feladata525
Tárolási körülmények525
A tárolás időtartama527
Mennyiségi változások528
Minőségi változások528
Fizikai változások529
Kémiai-biokémiai változások530
Érzékszervi tulajdonságok változásai531
Mikrobiológiai változások533
A tárolhatósági időtartam-tárolási hőmérséklet összefüggése536
A hőmérséklet-változás hatása536
A hőmérséklet-időtartam történet ellenőrzése539
A gyorsfagyasztott készítmények tárolása és tárolás alatti minőségi változásai539
Gyorsfagyasztott élelmiszerek fölengedtetése553
Hűtőházak
A fogalom meghatározása és funkció szerinti csoportosítás565
Technológiai hűtőházak565
Gyümölcs-zöldség hűtőházak566
Tároló hűtőházak568
Univerzális hűtőházak568
A hűtőházak technikai kialakítása570
Hűtőhelyiségek hűtőtechnikai berendezései572
Légcirkulációs hűtés574
Hűtőberendezések575
Hőszigetelés577
A hőszigetelő képességet meghatározó tényezők578
A vízgőz diffúziója586
Szigetelőanyagok590
Hőszigetelések méretezése597
Szigetelt konstrukciók610
Hűtőajtók619
Talajfűtés633
Fagyasztóberendezések639
Levegővel működő fagyasztóberendezések640
Cseppfolyós közvetítőközeggel működő fagyasztóberendezések653
Hűtőközeg közvetlen érintkeztetésével működő fagyasztóberendezések536
A fagyasztóberendezések összehasonlító értékelése659
Hűtőházi anyagmozgatás és -tárolás666
Árumozgatás666
Hűtőházi árutárolás679
Hűtőlánc, átmeneti hűtőtárolás
A hűtőlánc feladatának meghatározása689
A hűtőszállítás689
A hűtőszállítás tárgyai és technológiája692
A hűtőszállítás eszközei697
A hűtőjárművek szerkezeti megoldása702
Az átmeneti hűtőtárolás szerepe, jelentősége713
Az átmeneti hűtőtárolás változatai, területei, eszközei715
Hűtés a háztartásban724
Minőségellenőrzés, szabványok
Minőségellenőrzés733
Iparági minőségellenőrzés734
Szabványosítási tevékenység, szabványok742
A Magyar Hűtőiparban előírt fontosabb szabványok jegyzéke743
Higiéniai feladatok752
Gyártási és üzemi higiénia753
Személyi higiénia754
Mikrobiológiai vizsgálatok754
Szermaradványok, peszticidmaradványok vizsgálata756
Hatályos jogszabályok761
Minőségellenőrzési és higiéniai előírások761
Baleset- és tűzvédelmi előírások763
A hűtőtechnika mértékrendszere és mértékegységei765
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv

A védőborító kissé kopott, szakadozott. A borító és a lapélek foltosak. A címlapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
7.480 Ft
5.230 ,-Ft 30
47 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv

Könyvtári könyv volt. A gerinc elszíneződött.

Védőborító nélküli példány.

Állapot: Közepes
7.480 Ft
5.980 ,-Ft 20
54 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv Hűtőipari kézikönyv

A védőborító szakadt, kopott. A borító belső oldala sérült.

Állapot:
7.480 ,-Ft
67 pont kapható
Kosárba
konyv