1.038.627

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági alapismeretek

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 315 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-047-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető11
NÖVÉNYTERMESZTÉS17
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak19
A növénytermesztés természeti erőforrásai24
A termőtalaj24
A szántóföldi hasznosítás szempontjából legfontosabb talajtípusok25
Mezőségi talajok25
Erdőtalajok26
Réti talajok26
Szikes talajok26
Homoktalajok26
Nap energiája26
A víz28
A levegő29
Legfontosabb termesztett növényeink30
A talajművelés35
A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka37
A talajművelési rendszerek és azok alapelvei42
Tápanyag-gazdálkodás45
A műtrágyázás45
A műtrágyaszükséglet46
A műtrágyázás ideje46
A kijuttatás módja47
A tárolás49
A szervestrágyázás49
A vetés53
A szaporítóanyag, a vetőmag53
A vetési munka54
A vetés módja55
A vetés mélysége56
A magtakarás56
A vetés ideje56
A vetőmag mennyisége (vetőmagtömeg)57
A vetőgépek beállítása58
A nyomjelző beállítása61
A vetés végrehajtása62
A vetés ellenőrzése64
Néhány fontosabb növény vetése64
A növényvédelem77
A kémiai növényvédelem80
Növényvédelmi munkák84
A gépek mozgásmódja86
A légi gépekkel végzett növényvédelmi munkák sajátosságai86
A termésbecslés88
A termésbecslés fogalma, módszerei88
Tapasztalai becslések89
Az állapotminősítés90
A számszerű becslés90
Az objektív termésbecslések91
A sűrű vetésű növények termésbecslése93
A kapásnövények termésbecslése94
A betakarítás94
A silózás94
Az erjesztéses takarmánytartósítás előnyei94
A silózásra alkalmas növények, a betakarítás időpontja95
A betakarítás és szilázskészítés folyamata95
A burgonya betakarítása97
A napraforgó betakarítása99
A cukorrépa betakarítása100
A kukorica betakarítása104
A lucerna betakarítása107
A lucernabetakarítása technológiai változatai108
Zölden (fonnyasztva) etetve108
Szálasz széna készítése108
Bálázott széna készítése111
Erjesztéses tartósítás112
Forrólevegős lucernaszárítás113
A borsó betakarítása114
A zöldborsó betakarítása114
A magborsó betakarítása115
A gabona betakarítása116
A repce betakarítása119
A dohány betakarítása119
A dohány szárítása120
A természetes vagy légszárítás120
A mesterséges szárítása (hőszárítás)120
KERTÉSZETI TERMESZTÉS123
Szőlőtermesztés125
Szőlőtermesztésünk helyzete125
A szőlőnövény általános jellemzése125
A szőlőtőke részei126
A rügy126
Telepítés126
A szőlő termesztése127
A tőke művelési módjai129
Gyümölcstermesztés132
A termesztett gyümölcsfajok132
A gyümölcsfa132
A korona133
Az éves fejlődési ciklus134
A hajtásnövekedés134
A rügy134
A terméshozás135
A gyümölcsfa életcilusa136
A művelésmód136
A gyümöcsfélék termesztése138
Metszésmód138
Műrágyázás és talajművelés138
Növényvédelem139
Gyümölcsritkítás139
Öntözés139
Gyümölcsszüret139
Zöldségtermesztés140
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége140
A zöldségnövények csoportosítása140
Fontosabb zöldségnövény-családok140
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása142
Szabadföldi zöldségtermesztés143
Korai szabadföldi zöldségtermesztés143
Váz nélküli és síkfóliás korai szabadföldi zöldségtermesztés143
Szabadföldi zöldségtermesztés friss fogyasztása143
Szabadföldi zöldségtermesztés konzervipari nyersanyagnak143
Zöldséghajtatás144
A zöldséghajtatás termesztőberendezései144
Üvegházak144
Műanyag borítású termesztőberendezések144
Dísznövények146
Szabadföldi dísznövények146
Egynyári dísznövények146
Kétnyári dísznövények148
Évelő dísznövények148
Díszfák és díszcserjék148
Kondicionált felületek dísznövényei150
Hajtatott dísznövények151
A terménytárolás152
A gabonafélék tárolása152
Gabonaraktárak 154
A burgonya tárolása155
A gyümölcs tárolása158
A határszemle160
A tavaszi határszemle161
A nyár eleji határszemle164
Az őszi határszemle164
ÁLLATTENYÉSZTÉS167
Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak169
Állattenyésztési alapfogalmak169
Takarmányozási alapfogalmak172
Törzskönyvezés174
Az állatok egyedi megjelölése175
A szarvasmarha jelölése175
A sertés jelölése178
A ló jelölése179
A juh jelölése180
A baromfi jelölése180
Szarvasmarha-tenyésztés182
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint182
A tehenészet182
A borjúnevelés191
Az üszőnevelés196
A szarvasmarha hizlalása197
A húshasznú tehéntartás199
Lótenyésztés201
A ló elnevezése kor és ivar szerint201
A ló tenyésztése202
A ló tartása203
Sertéstenyésztés206
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint206
A tenyésztés207
A tartás207
A termelés209
A tartástechnológia210
Juhtenyésztés213
A juh elnevezése ivar és kor szerint213
A juh tenyésztése214
A juh tartása214
A termelés216
Baromfitenyésztés219
A tyúkfélék tenyésztése219
A tyúkfélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint219
A tartásmódokkal kapcsolatos alapfogalmak219
A tenyésztés220
A tojástermelés222
A brojler (pecsenyecsirke)-termelés224
A keltetés226
Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok229
A kacsatartás229
A kacsa elnevezése kor és ivar szerint230
A kacsa értékmérő tulajdonságai230
A pecsenyekacsa-tartás230
A tenyésznövendék-állomány tartása231
A pézsmarécetartás232
A lúdtartás232
A lúd elnevezése kor és ivar szerint232
A lúd értékmérő tulajdonságai233
A pecsenyeliba-tartás234
A tenyésznövendékek nevelése235
A törzslúdtartás235
A pulykatartás236
A pulyka elnevezése kor és ivar szerint236
A pulyka értékmérő tulajdonságai236
A házinyúltenyésztés238
A házinyúl elnevezése ivar és életkor szerint238
A tenyésztés238
Tartás, takarmányozás240
Méhészet241
A méhcsalád és egyedei241
A méhcsalád népességének éves változása244
A méhészet fontosabb termékei246
A méhész éves tevékenysége247
GÉPESÍTÉS249
A mezőgazdaság géprendszere251
A géptárolás255
A gépudvar255
A géptárolás szervezése256
A korrózió elleni védekezés257
ÖKONÓMIAI ALAPISMERETEK259
A leltározás261
Alapfogalmak261
A leltározás előkészítése, megszervezése és lebonyolítása262
Számviteli alapismeretek265
A mezőgazdasági vállalkozások vagyonának csoportosítása265
A mezőgazdasági vállalkozás vagyonának (eszközeinek és forrásainak) számbavétele266
A könyvviteli mérleg267
A kettős könyvvitel rendszerében alkalmazott főkönyvi számlák267
A számviteli bizonylatok rendszere268
A könyvek vezetésének módjai (könyvviteli technikák)169
Az éves beszámolók rendszere, típusai272
Pénzügyi alapismeretek274
Átutalás275
Beszedési megbízás (inkasszó)275
Terv szerinti fizetés276
Csekk277
Elszámolási utalvány277
Váltó277
A vállalkozások és a pénzintézetek kapcsolata278
A vállalkozások pénzbefektetési lehetőségei278
A mezőgazdasági vállakozások és az adóhatóság kepcsolatrendszere279
Társasági adó280
Személyi jövedelemadó280
Általános forgalmi adó280
Földadó280
Társadalombiztosítási kapcsolatok281
A vállalkozások és az önkormányzatok pénzügyi kapcsolata281
A vállalkozások készpénzforgalma282
Vállalatgazdasági alapismeretek284
A vállalkozás mint tőkebefektetés284
A gazdasági rendszerek alapfogalmai285
A vállalkozás típusai a gazdasági tevékenység jellege szerint286
A vállalkozások típusai a tulajdonosi és az irányítási viszonyok alapján286
Az egyszemélyes vállalkozás286
A társas vállalkozás287
A gazdasági társaságok287
A szövetkezeti vállalkozások287
A gazdasági döntések lényege, elemeik288
A döntéshozatali folyamat289
A vállalkozások célja290
Vagyon, vagyonérdekeltség291
A gazdasági döntések megoldásának alapelvei292
A legfontosabb gazdasági döntések és megoldásuk elve292
A gazdasági tevékenység létesítésére vonatkozó döntés292
A ráfordítás (erőforrás) nagyságának optimalizálása293
A ráfordítások helyettesítésével kapcsolatos döntési problémák294
A tevékenységek szerkezetének kialakítására vonatkozó döntés295
Az időtényezővel kapcsolatos döntések296
A vállalkozások irányításának feladatai297
MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS TEENDŐINEK MEGOSZLÁSA AZ ÉV FOLYAMÁN299
A növénytermesztési munkák az év folyamán301
Egy növény termelési ciklusa301
A munkacsúcsok időbeli elhelyezkedése és tartalma303
Az állattenyésztés munkái az év folyamán305
Az állattenyésztés munkái állatfajonként305
Szarvasmarha-tenyésztés305
Juhtenyésztés305
Sertés- és baromfitenyésztés306
Egyéb állatfajok tenyésztése306
Naptári időszakok jellemző munkái307
Őszi időszak307
Téli időszak308
A tavaszi időszak309
A nyári időszak311
IRODALOM313
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv