1.031.314

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az orvosi szociológiába

Egyetemi jegyzet/Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar

Szerző

Kiadó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 700 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szociológia - a pszichológiával együtt - a 60-as évek végétől kap helyet az orvosképzésben a gazdaságilag és az egészségügyi kultúra tekintetében fejlett nyugati kapitalista országokban.... Tovább

Előszó

A szociológia - a pszichológiával együtt - a 60-as évek végétől kap helyet az orvosképzésben a gazdaságilag és az egészségügyi kultúra tekintetében fejlett nyugati kapitalista országokban. Bevezetését két "társadalmi kihívás" ösztönözte. Az egyik a modern gazdasági szerkezet kialakulása az indusztrializáció, az urbanizáció, a motorizáció, a fogyasztási javak bőségének talaján. E folyamatok felbomlasztották a hagyományos értékrendet és életformákat, nagy változásokat hoztak létre az életvitel minden területén. A másik, hogy a modern életformát kialakító társadalmakban a civilizációs betegségek, amelyek multikauzális eredetűek, dominálóvá váltak a morbiditási és mortalitási struktúrában. A modern társadalmi szerkezet és életformának, -a civilizációs betegségek bonyolult társadalmi hátterének megismerését egy új tudomány: a szaktudománnyá vált szociológia, az orvosi szociológia fogalomrendszerétől és módszereitől várták.
Magyarországon a modernizáció kibontakozása során, a 70-es évek végén, az oktatási reform elemeként vezették be a már szaktudományi szintet elért szociológia oktatását az orvosképzésbe. A SOTE-n az 1982-83-as tanévben került sor először a tárgy oktatására 30 órás kötelező kollégiumként. Rendeltetése, hogy társadalom tudományilag megalapozott, reális kép kialakítását segítse a sokirányú társadalmi változásról, a mai magyar társadalomról. Ezt az általános szociológia nyújtja a hallgatóságnak. Az általános szociológia oktatás beépült az orvosképzés rendszerébe, hogy a hallgatók a társadalmi folyamatokkal együtt megismerjék a megbetegedés társadalmi hátterét, az orvosi hivatás, a pszichoszociális orvosi szemléletmód szociológiai alapproblémáit is. Ez a szociológia oktatás bevezetésének szakmai indítéka.
Az általános szociológia alapkérdéseit a hallgatóság az országos tankönyvből (Kulcsár Kálmán: Szociológia. Kossuth 1984.) ismerheti meg. E jegyzet célja az orvosi szociológia alapfogalmainak bemutatása, az orvosi szociológiában szerepet játszó alapvető szociológiai fogalmak felvázolása. Az általános szociológiából csak azokat a fejezeteket tartalmazza dióhéjban, amelyek az orvosi hivatás szempontjából közvetlenül felhasználhatók. Ezekre építjük rá az orvosi szociológia alapfogalmait, az egészséget befolyásoló társadalmi faktoroktól a megbetegedéseken keresztül a kuratív és rehabilitációs folyamatokban felmerülő emberi problémákat.
Az orvosi szociológia részleteivel a hallgatók a fakultatíve választható társadalomtudományi kollégiumok keretében ismerkedhetnek meg, ahol az 1985-86-os tanévtől az orvosi szociológián belül, kiscsoportos foglalkozások keretében, az alábbi témaköröket oktatjuk: az orvosi szociológia története és alapvető szemléleti kérdései, az orvosi hivatás professzionális elemzése, a pszichiátriai szociológia, különös tekintettel a deviáns viselkedésekre, az egészség-szociológia története és alapvető szemléleti kérdései, a gyógyszerész hivatás szociológiája. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
AZ ORVOSI SZOCIOLÓGIA TUDOMÁNYA 7
1. A szociológia történetének orvosi szociológiai vonatkozásai 7
2. Az orvosi szociológia kialakulása és fő kutatási területei 13
3. Az orvosi szociológiában alkalmazott módszerek 25
A TÁRSAS KAPCSOLAT, A CSALÁD EGÉSZSÉGÜGYI SZEREPE 44
4. A társas kapcsolat jellemzői 44
5. A család fogalma és történeti formái 48
A modern kiscsalád demográfiai jellegzetességei 48
6. A családi életciklus és a családon belüli munkamegosztás 56
7. A nemzedékek kapcsolatai 67
A TÁRSADALMI STRUKTÚRA, AZ EGÉSZSÉG ÉS BETEGSÉG 76
8. A társadalmi rétegződés, az egészség és megbetegedés 76
9. A társadalmi mobilitás és megbetegedés 85
10. Az életmód makrostrukturális eredetű változásai 88
11. Az urbanizáció és egészségügyi következményei 96
12. A deviáns magatartásmódok 103
13. Az életvezetés és az egészség megőrzése 117
AZ EGÉSZSÉGGEL, A BETEGSÉGGEL ÉS A GYÓGYÍTÁSSAL KAPCSOLATOS
SZEREPEK 129
14. A beteg szerep és a beteg viselkedés 129
15. Az orvos szerep és az orvosi viselkedés 138
16. Az orvos-beteg kapcsolat szociológiai kérdései 144
AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZERVEZET ÉS HIVATÁSOK SZOCIOLÓGIÁJA 154
17. A kórház történeti típusai 154
18. A kórházszociológia területei és vizsgálati irányai 158
19. Az orvosok szakmai szocializációja 165
20. Az orvostársadalom strukturális jellegzetességei 172
Felhasznált irodalom 183
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv