680.365

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A gyógyító csicsóka

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Mezőgazda Kiadó (Budapest) ,
Ragasztott papírkötés , 160 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9239-85-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.

Fülszöveg

A csicsóka az éghajlattal, talajjal szemben igénytelen, jól tűri a szárazságot, ellenálló, gumói átvészelik a telet a talajban, és ezzel szinte „gondoskodik" a következő évi termésről. Beltartalmi értékei miatt „gyógyító szer" elhízásra, cukorbajra, érrendszeri betegségre, egészségmegtartó hatása bizonyított.
E méltánytalanul háttérbe szorult, értékes növény érdemeit ismertetik a szerzők: egy dietetikus orvos, egy agrármérnök és egy élelmiszerkutató. Az első fejezet kiemeli a csicsóka kedvező tulajdonságait, gyógyító hatását, humán alkalmazási módjait. A második részből a termesztéstechnológia, a talaj-előkészítés, az ültetés, a talajápolás, a betakarítás, a tárolás ismerhető meg. A harmadik fejezet tartalmazza a gumók beltartalmi összetevőinek vizsgálatát, a csicsókasűrítmény felhasználási lehetőségeit, jótékony élettani, egészségőrző hatásának értékelését.

Tartalom

Ajánlás 7
I. rész
A gyógyító csicsóka (Dr. Angeli István) 9
Bevezetés 9
Epidemiológia 10
A csicsókagumó 12
A csicsókasűrítmény 17
A gyümölcscukorról 22
Konyhatechnikai előnyei 24
Egészségügyi, orvosbiológiai előnyei 24
A vitaminokról, ásványi anyagokról, nyomelemekről 26
Vitaminok 26
Ásványi anyagok 27
Nyomelemek 28
Saját tapasztalataink 32
Betegségmegelőző és gyógyító hatása 34
Adottságok és újabb lehetőségek 35
A rákellenes küzdelemben 35
Az alkoholizmus ellen 36
A környezeti ártalmak kiküszöbölésére 36
Sportdoppingként és fizikai állóképesség növelésére 37
Epilógus 37
Irodalom 38
II. rész
A csicsóka termesztése és hasznosítása
(Dr. Molnár László) 40
Mit érdemes tudni a csicsókáról? 40
A csicsóka származása, elterjedése, gazdasági jelentősége 40
A csicsóka leírása, fajtái, termesztésének lehetőségei 45
Csicsóka a kisüzemekben és a hobbikertekben 56
Hogyan termesszük a csicsókát? 56
Csicsóka a nagyüzemekben, nagyüzemi integrációban 63
A termesztés módjai, elhelyezés a vetésforgóban 63
A csicsókatermesztés technológiája 67
A csicsóka mint takarmánynövény 71
A leveles szár takarmányértéke 71
A csicsókagumó takarmányértéke és etetése 72
A csicsóka mint vadtakarmány 74
Irodalom 74
III. rész
A csicsókagumó összetevői, tárolása, feldolgozása (Dr. Barta József) 77
A csicsókagumó általános jellemzése 77
A csicsókagumó gépi betakarítása 86
Újabb magyarországi fajtakísérletek eredményei a béltartalom szerint 90
A fajták technológiai értékére vonatkozó következtetések 98
Az inulin 100
Az inulin képződése, felhalmozódása és lebomlása a csicsókagumóban 104
A csicsóka feldolgozása, technológiája és hasznosítása 115
A fruktózdús csicsókasűrítmény felhasználási területei 126
A fruktózgyártás technológiája 129
Szárítmány előállítása csicsókából 131
Technológia 136
Irodalom 145
Függelék 147
Csicsóka ételreceptek 147
Levelek, kedvező tapasztalatok 155
Zárószó 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem