1.034.886

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A csicsóka

Termesztése és hasznosítása

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinát
Kiadás helye: Sükösd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-02-4635-X
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A közelmúltban hasonló címen jelent meg egy kiadvány, mely lényegében "belső használatra" készült, mivel az egy ún. kutatásfejlesztési (MÜFA) téma zárójelentése.
A kis példányszám, valamint a... Tovább

Előszó

A közelmúltban hasonló címen jelent meg egy kiadvány, mely lényegében "belső használatra" készült, mivel az egy ún. kutatásfejlesztési (MÜFA) téma zárójelentése.
A kis példányszám, valamint a sok-sok tudományos kísérleti munka egyes fázisait és eredményeit ismertető beszámoló nem egészen alkalmas arra, hogy széles körű elterjesztésre is megfelelő legyen. Viszont napjainkban igen nagy érdeklődés nyilvánul meg a csicsóka termesztése és hasznosítása iránt, mivel ez népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen kedvező. Ráadásul egy igénytelen, talajban és éghajlatban nem válogató, betegségekkel szemben igen ellenálló, s így vegyszerek alkalmazása nélkül termeszthető, ami nagyon is beillik a környezetkímélő, ún. biokultúrákba. Vissza

Tartalom

Előszó (dr. Mátyus Gábor)5
A csicsóka származása, elterjedése, népgazdasági jelentősége7
A csicsóka őshazája, elterjedése7
A csicsóka hazánkban11
A csicsóka-téma felújítása15
A csicsóka-téma célkitűzései, megoldásra váró feladatok16
A csicsókatermesztés népgazdasági jelentősége17
A csicsóka leírása, fajtái, a fajták jelentősége, a fajtakiválasztás feladatai21
A csicsóka rendszertani helye, elnevezései21
Botanikai leírása22
Élettani sajátosságok30
A csicsóka nemesítése32
A csicsóka termesztése41
Éghajlati igények41
A talaj42
A termesztés módjai, elhelyezés a vetésforgóban44
Csicsókatermesztés a kisüzemekben65
A csicsóka betegségei és kártevői72
A csicsóka, mint takarmánynövény75
A leveles szár takarmányértéke76
A csicsókagumó takarmányértéke és etetése79
A csicsóka, mint vadtakarmány82
A csicsókagumó tárolása, feldolgozása, a belőle készíthető termékek85
A csicsókagumó tárolása, beltartalmának változása85
A csicsókagumó ipari feldolgozása88
A csicsókagumó feldolgozásának gazdaságossági kérdései100
A csicsóka egészségmegtartó és gyógyító hatása az élelmezésben (dr. Angeli István)105
Megváltozott fogalmaink105
Az inzulin, mint járványkeltő107
A csicsóka reneszánsza108
Eddigi tapasztalataink111
Javaslatok a jövő lehetőségeivel116
Csicsóka ételreceptek (dr. Molnár Lászlóné)119
Zárószó125
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv