A diétás konyha a mindennapos gyakorlatban II.
A gyomor-, bél-, máj- és epehólyagbetegségek étrendi ellátása
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítási terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, úgyannyira,...
Tovább
Előszó
A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítási terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, úgyannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segitségével érhetjük csak el a kívánt gyógyitási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyitóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve Írásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkívül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimerítő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előírások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam károsító voltukat.
D.-né Mittag dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege számára rendelkezésre álló eszköz legyen. Az eszköz használatát természetesen mindenkor az orvos szabja meg és a beteg az orvos előirása szerint alkalmazza. Az egyes fejezetek rövid bevezetéseiben a beteg saját bajára nézve bizonyos felvilágosítást nyer; ezek szükségesek ahhoz, hogy a beteg megérthesse: nem az orvos mindenáron váló tiltó szavait, hanem az orvos célzatos rendelkezéseit követi, ha az étrendet megtartja.
Abban a reményben bocsátom tehát útjára D.-né Mittag M. dr. könyvét, hogy azt mi magunk, orvosok, szivesen fogjuk betegeink kezébe adni, benne velük együtt lapozgatni és ennek alapján a mindennapi étrendet megbeszélni. Abban az esetben, ha ez a reményem beteljesedik, érzem, hogy ugy az orvosok, mint pedig a betegek részéről nem egy levél fog e könyv szerzőjéhez érkezni. Bizonyos vagyok benne, hogy orvostársaink segitségünkre lesznek abban, hogy e kis segédeszközt tökéletesitsük. Betegeink vagy hozzátartozóik pedig, különösen a kitünő magyar háziasszonyok nem egyszer kedveskedni fognak olyan ételkészitési módok leirásával, amelyeket ők maguk vagy hozzátartozóik valamely hosszasabb betegség folyamán célszerüen felhasználhattak.
ÁNGYÁN JÁNOS DR.
egyetemi ny. r. tanár.
Vissza
Fülszöveg
A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítása terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, ugyanannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segítségével érhetjük csak el a kívánt gyógyítási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyítóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve irásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkivül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimeritő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előirások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam kárositó voltukat.
D.-né Mittay dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege...
Tovább
Fülszöveg
A táplálkozás módja mindig szerepet játszott a különböző betegségek gyógyítása terveiben. Ma azonban ismereteink gyarapodásával a diétás előirások mind határozottabb formát öltenek, ugyanannyira, hogy egyes esetekben egyedül diétás eljárások segítségével érhetjük csak el a kívánt gyógyítási eredményt. Az orvos ismeri azokat az akadályokat, amelyek ezen annyiszor életbevágóan fontos gyógyítóeszköz következetes alkalmazását a mindennapos gyakorlatban oly küzdelmessé teszik. A szóban adott tanácsokat betegeink gyakran elfelejtik. Magam is és amint látom, számos más orvostársam is ezért már eleve irásban adja át betegeinek a diétás előírást; ez azonban rendkivül időtrabló munka és ezenfelül talán nem is mindig elég kimeritő. Nyilvános rendeléseken szokásos diétás előirások sémáit osztogatni. Sok ilyen sémát ismerek, de klinikámon ezeket alkalmazni nem mertem, mert merevségük folytán sokszor láttam kárositó voltukat.
D.-né Mittay dr. könyvének az a feladata, hogy az orvos és a betege számára rendelkezésre álló eszköz legyen. Az eszköz használatát természetesen mindenkor az orvos szabja meg és a beteg az orvos előirása szerint alkalmazza. Az egyes fejezetek rövid bevezetéseiben a beteg saját bajára nézve bizonyos felvilágositást nyer, ezek szükségesek ahhoz, hogy a beteg megérthesse: nem az orvos mindenáron való tiltó szavait, hanem az orvos célzatos rendelkezéseit követi, ha az étrendet megtartja.
Abban a reményben bocsátom tehát utoljára D.-né Mittag M. dr. könyvét, hogy azt mi magunk, orvosok, szívesen fogjuk betegeink kezébe adni, benne velük együtt lapozgatni és ennek alapján a mindennapi étrendet megbeszélni. Abban az esetben, ha ez a reményen beteljesedik, érzem, hogy ugy az orvosok, mint pedig a betegek részéről nem egy levél fog e könyv szerzőjéhez érkezni. Bizonyos vagyok benne, hogy orvostársainak segítségünkre lesznek abban, hogy e kis segédeszközt tökéletesítsük. Betegeink vagy hozzátartozóik pedig, különösen a kitűnő magyar háziasszonyok nem egyszer kedveskedni fognak olyan ételkészítési módok leirásával, amelyek ők maguk vagy hozzátartozóik valamely hosszasabb betegség folyamán célszerűen felhasználhattak.
Ángyán János dr.
egyetemi ny. r. tanár
Vissza Tartalom
Általános tudnivalók | 3 |
A gyomorbetegségek diétás ellátása | 5 |
Tápcsöre | 10 |
Gyomorfekélybetegek étrendje | 10 |
Állandó fekélyétrend | 17 |
Gyomorfekélybetegek diétás ellátásának hetekre való szokásos beosztása | 22 |
Savtúltengés étrendje | 23 |
Gyomorsavhiány étrendje | 23 |
Achyila détrendje | 28 |
Gyomorsüllyedés étrendje | 28 |
Gyomorszájszűkület étrendje | 31 |
Vizsgálati diéták | 34 |
A bélhurut diétás ellátása | 35 |
A heveny gyomor- és bélhurut étrendje | 37 |
Rothadásos hasmenés étrendje | 40 |
Erjedéses hasmenés étrendje | 43 |
Fekélyes vastagbélhurut étrendje | 46 |
A máj- és epehólyag betegségeinek étrendi ellátása | 50 |
A hurutos sárgaság étrendje | 52 |
Epekőroham utáni diéta | 56 |
Májzsugorodás étrendje | 58 |
Az ételek elkészítése | |
Folyékony ételek | 61 |
Tejes ételek | 64 |
Tojásételek | 65 |
Főzelékfélék | 66 |
Levesek | 74 |
Mártások | 78 |
Húsételek | 79 |
Tészták | 84 |
Krémek, sodók és téli befőttek | 92 |
Kompótok, édességek, italok | 95 |
Levestészták | 96 |
Tárgymutató | 97 |