1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szántóföldi növények vetőmagtermesztése és fajtahasználata

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 712 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-231-025-x
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (dr. Szabó József)21
A fajtaminősítés és az állami fajtapolitika (dr. Kapás Sándor)23
Az állami fajtaminősítés kialakulása23
A fajtaminősítési eljárás26
A fajtaválaszték kialakítása31
A kísérleti adatok feldogozása és matematikai értékelése33
Az állami fajtapolitika37
Vetőmagvizsgálat és -minősítés (Brokés József, dr. Rosta Károly)40
A nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése40
A szántóföld ellenőrzés gyakorlata41
Próbaterek kijelölése42
Fejlettség, kiegyenlítettség42
Faj- és fajtatisztaság42
Nehezen tisztítható magvú idegen növények43
Betegségek, károsítók43
A vetőmag-szaporítások minősítése43
A kukorica szántóföldi ellenőrzése44
A burgonya-vetőgumó szántóföldi ellenrőrzése45
A vetőmagvak faj- és fajmegállapító termesztése47
A vetőmagvak értékmeghatározó tulajdonságainak laboratoriumi vizsgálata48
A vetőmagtételek mintázása49
A laboratóriumi minták51
A mintavétel eszközei51
A vetőmagvak fémzárolása51
A fémzárolás általános elvei52
A fémzárolás előkészítése és végrehajtása53
Fémzároláskori helyszíni vetőmagvizsgálat53
A fémzárolt vetőmagtétel megújító átzárása53
Az exportra kerülő vetőmagvak fémzárolása54
A hazai felhasználásra fémzárolt vetőmagtételek átzárása exportra54
Az exportra fémzárolt tételek átzárása hazai felhasználásra54
Import vetőmagtételek átzárása (belföldiesítés)54
Egyéb fémzárolások55
A vetőmagtételek részletezése (megosztás, kiszerelés)55
A vetőmagvak tisztasági vizsgálata55
A tisztaságvizsgálat célja és általános elvei56
A vizsgálati minta elkészítése57
A vizsgálati anyag alkotórészei58
A tisztasági vizsgálat módja60
A vetőmagvak faj- és fajtaazonosságának laboratóriumi vizsgálata60
A vetőmagvak csírázóképességének vizsgálata61
Csírázás, csírázóképesség63
A csíráztatás gyakorlata65
A magvak életképessége és meghatározásának módszere65
A vetőmagvak nedvességtartalmának meghatározása66
Közvetlen módszerek66
Közvetett módszerek66
A vetőmagvak egészségi állapotának vizsgálata68
A magminták egészségi állapotának vizsgálata71
A fémzárolt vetőmag minősítése72
A tisztítatlan, nyers vetőmagvak vizsgálata72
A szabványosítás jelentősége és a szabványok érvényesülése a vetőmag-előállításban74
Vetőmagvizsgálati szabványok74
Vetőmagtermelés és -forgalmazás (dr. Szabó József)76
A vetőmagtermelés és -forgalmazás rendszere76
A vetőmagtermelés és -forgalmazás helyzete80
Vetőmagexport, -import (Tormai Károly)83
Export83
Import84
Kalászos gabonák (dr. Szabó Miklós)86
Általános rész86
A vetőmagtermesztés szántóföldi ellenőrzése, a vetőmag minőségi követelményei86
A vetőmagtermesztés elvi szempontjai87
A fajtafenntartás87
Fajtafenntartás és vetőmag-felújítás92
Fajtaleromlás95
Őszi búza (dr. Szabó Miklós)96
Elterjedése, jelentősége96
Hazánk búzatermesztése98
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája101
A búza rendszertana101
Biológiája103
Morfológiája103
Fejlődési szakaszok104
A vetőmag minőségét és mennyiségét befolyásoló biológiai tényezők106
A búza virágzása106
Állománysűrűség108
A vetőmagtermesztés sajtásosságai és agrotechnikája109
Talajigény109
Csapadékigény110
Hőmérsékleti tényezők110
Területkiválasztás111
Izoláció112
Elővetemény112
Talaj-előkészítés112
Tápanyagellátás114
Csávázás115
A vetés ideje, a vetőmagmennyiség, a vetés módja116
Ápolás és gyomirtás119
A búza legfontosabb betegségei, kártevői és a védekezés lehetőségei120
A kórokozó gombák120
Az állati kártevők124
Megdőlés elleni védelem135
A betakarítás ideje és módja136
A vetőmag kezelése, tisztítása138
Szárítás138
Osztályozás139
A fajtamegválasztás szempontjai142
Koraiság143
Télállóság143
Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság144
Állóképesség (szárszilárdság)145
Malom- és sütőipari minőség146
Irodalom147
Rozs (dr. Szabó Miklós)151
Elterjedése, jelentősége151
Rendszertani helye, biológiája153
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája155
Éghajlat- és talajigény155
Területkiválasztás155
Izoláció155
Elővetemény156
Talaj-előkészítés156
Tápanyagellátás156
Vetőmag-előkészítés157
Vetésidő157
Vetőmagmennyiség157
Ápolás157
Betakarítás, tisztítás, tárolás158
Fajtamegválasztás, fajták158
Minősített fajták159
Irodalom160
Triticale (dr. Szabó Miklós)161
Elterjedése, jelentősége161
Származása162
Biológiai sajátosságai163
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája165
Talaj- és éghajlati igény165
Talaj-előkészítés, elővetemény165
Tápanyagellátás166
Vetésidő166
Vetőmagmennyiség167
Betakarítás, tisztítás167
Irodalom168
Árpa (Mikes György - dr. Tomcsányi András)169
Elterjedése, jelentősége169
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája171
A fajtafenntartás és vetőmag-szaporítás szempontjai172
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése174
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája176
Őszi árpa176
Talaj- és éghajlat igény177
Elővetemény177
Talaj-előkészítés177
Műtrágyázás177
A vetőmag előkészítése178
Vetés178
Növényvédelem178
Gyomirtás és ápolás179
Betakarítás179
Tavaszi árpa179
Talaj- és éghajlat igény179
Elővetemény180
Talaj-előkészítés180
Műtrágyázás181
Vetés181
Ápolás, növényvédelem182
Betakarítás182
A vetőmaggal szemben támasztott követelmények182
Fajtamegválasztás, fajták183
Zab (Mikes György - dr. Tomcsányi András)185
Elterjedése, jelentősége185
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája188
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája190
Éghajlatigény190
Talajigény190
Elővetemény190
Talaj-előkészítés191
Trágyázás191
A vetőmag előkészítése191
Vetés191
Ápolás, gyomirtás192
Betakarítás, szárítás, tisztítás192
Az őszi zab192
Fajtamegválasztás, fajták193
Irodalom194
Rizs (dr. Lajta János - dr. Szakáll György)195
Elterjedése, jelentősége195
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája196
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája197
Talajigény197
Éghajlatigény198
Területmegválasztás198
Elővetemény199
Talaj-előkészítés200
Műtrágyázás200
A vetőmag előkészítése201
Vetés202
Ápolás, gyomirtás202
Vízellátás204
Betakarítás, tárolás205
Szárítás, tisztítás, osztályozás206
Tárolás, előkészítés, fémzárolás208
Fajtamegválasztás, fajták208
Irodalom212
Kukorica (dr. Váczi Dániel)213
Elterjedése, jelentősége213
Származása, rendszertani helye, biológiája, morfológiája217
Származása217
Rendszertana217
Biológiája, és morfológiája217
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája217
A beltenyésztéses hibridek típusai, a vetőmagtermesztés összefüggése a nemesítéssel218
A beltenyésztéses vonalak fenntartása221
Hímsteril vonalak előállítása222
Ökológiai és technikai tényezők223
Éghajlatigény227
Talajigény229
Tápanyagiégény, trágyázás229
Vetésforgó, növényi sorrend229
Talaj-előkészítés229
Szigetelési távolság, izoláció230
Növényvédelem, kultúrállapot230
Vetés231
Növényszám, előszelekció231
Idegenelés, fattyazás232
Előcímerezés, címerezés233
Betakarítás, feldolgozás238
Termékenyülés, apasorok eltávolítása, betakarítás239
A csöves termés szántóföldi válogatása, szállítása és hibridüzemi előtárolása239
A vetőmag hibridüzemi feldolgozása240
A vetőmagtermesztés és -forgalmazás rendszere240
A fajtamegválasztás főbb szempontjai242
A tenyészidő és a termőképesség közötti kölcsönhatás243
Az időjárási tényezők tenyészidőt és terméseredményt befolyásoló hatása249
A vonalszám szerinti összetétel és a termőképesség közötti kölcsönhatás251
A genetikai összetétel szerinti fajtamegválasztás251
Irodalom255
Cirok (Horváth Antal - Mikes György)259
Elterjedése, jelentősége259
Rendszertana, biológiája, és agrotechnikája260
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája262
Éghajlatigény262
Táblamegválasztás263
Talaj-előkészítés265
Vetés265
Növényápolás, növényvédelem, idegenelés267
Az apasorok eltávolítása270
A vetőmagtermés védelme271
Betakarítás, szárítás, tárolás271
Fajtamegválasztás, fajták272
Irodalom274
Lucerna (Horváth Antal - dr. Kiss Imre László)275
Elterjedése, jelentősége275
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája275
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája277
Talajigény278
Éghajlatigény278
Elővetemény278
Talajművelés279
Táplálóanyag-visszapótlás279
Vetőmagoltás280
A lucerna telepítése281
A kaszálási időpontok meghatározása281
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése282
Kémiai gyomirtás284
Tiszta telepítésű lucerna284
Több éves (álló) lucerna286
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen287
A betakarítás ideje, módja288
Defóliálás292
Aratás292
A vetőmag kezelése és tiszítása294
A vetőmag minőségi követelményei294
Fajtamegválasztás, fajták295
A fajtaellátottság helyzete295
Irodalom297
Vöröshere (dr. Gimesi Antal - dr. Kiss Imre László)299
Jelentősége, elterjedése299
Rendszertani helye, morfolgóiája, biológiája300
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája304
Talajigény304
Éghajlatigény304
Tápanyagellátás304
Táblakiválasztás306
Talajmunkák307
Telepítés307
Vetőmagoltás307
Vetőmagmennyiség és vetés308
Öntözés308
Vegyszeres gyomirtás310
Védekezés a növényi és állati kártevők ellen311
A kaszálási időpontok meghatározása312
A betakarítás ideje, módja313
A vetőmag minőségi követelményei314
Fajtamegválasztás, fajták314
A fajtaellátottság helyzete315
Irodalom315
Bíborhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal)316
Elterjedése, jelentősége316
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája316
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája317
Talajigény317
Talaj-előkészítés318
Vetés318
Növényápolás318
A betakarítás ideje, módja319
A vetőmag kezelése, tisztítása319
A vetőmag minőségi követelményei320
Fajtamegválasztás, fajták320
Irodalom320
Fehérhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal)321
Elterjedése321
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája321
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája323
Éghajlat- és talajigény323
A telepítés előkészítése323
Vetés323
Kémiai gyomirtás324
Másodéves, magtermő fehérhere ápolása325
Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen325
A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése328
A betakarítás ideje, módja329
A vetőmag minőségi követelményei330
Fajtamegválasztás, fajta330
Irodalom330
Szarvaskerep (dr. É. Kiss Imre- dr. Gimesi Antal)331
Elterjedése, jelentősége331
Rendszertani helye, morfológiája331
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája332
Éghajlat, és talajigény332
Telepítési módok332
Elővetemény332
Tápanyagigény, trágyázás333
Talaj-előkészítés334
Vetés334
A vetőmagfogásra szánt terület kijelölése334
A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése335
Növényápolás335
Kémiai gyomirtás335
Tiszta telepítés336
Beállt állomány338
Állati kártevők és az ellenük való védekezés338
A betakarítás ideje, módja338
A vetőmag kezelése, tisztítása339
A vetőmag minőségi követelményei339
Fajtamegválasztás, fajták340
Irodalom340
Baltacim (dr. Kiss Imre László - dr. Gimesi Antal)341
Elterjedése, jelentősége341
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája341
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája343
Éghajlat- és talajigény343
Elővetemény343
Talaj-előkészítés, trágyázás343
Vetés343
Növényápolás343
A betakarítás ideje, módja344
A vetőmag minőségi követelményei345
Irodalom346
Somkóró (Horváth Antal)347
Elterjedése, jelentősége, morfológiája347
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája348
Betakarítás, tisztítás, tárolás349
Fajtamegválasztás, fajták349
Borsó (Iványi Sándorné dr.)350
Elterjedése, jelentősége350
Rendszertani helye, morfológiája352
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája355
Talaj- és éghajlati igény355
Területkiválasztás, talaj-előkészítés356
A vetőmag előkészítése357
A vetés módja, ideje, a vetőmag mennyisége357
Növényápolás, komplex növényvédelem359
Szelekció362
A betakarítás ideje, módja363
Szárítás, tisztítás366
Zsizsiktelenítés, fémzárolás367
Tárolás368
A borsótermelés alakulása és a fajtamegválasztás369
Irodalom373
Bab (dr. Hadnagy Árpád)374
Elterjedése, jelentősége374
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája374
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája375
Talajigény375
Elővetemény376
Talaj-előkészítés376
Tápanyagellátás377
Vetés378
Vegyszeres gyomirtás, növényápolás380
Szelekció381
Növényvédelem382
Öntözés385
A betakarítás ideje, módja385
A vetőmag előkészítése, feldolgozása388
Tisztítás388
A vetőmag vizsgálata389
A vetőmag tárolása390
Fajtamegválasztás, fajták391
Irodalom393
Lencse (Szűcs Árpád)394
Elterjedése, jelentősége394
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája395
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája396
Talaj- és éghajlati igény396
Területkiválasztás, elővetemény397
Talaj-előkészítés397
Műtrágyázás398
A vetőmag előkészítése398
Vetésidő, és vetőmagmennyiség, a vetés módja399
Ápolás, gyomirtás399
Növényvédelem401
Szelektálás, idegenelés401
A betakarítás ideje, módja401
A nyers vetőmag feldolgozása, zsizsiktelenítés402
Fajtamegválasztás, fajták404
Irodalom404
Csillagfürt (Borbély Ferenc)405
Elterjedése, jelentősége405
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája406
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája411
Talajigény411
Éghajlatigény411
Területkiválasztás412
Elővetemény413
Talaj-előkészítés413
Műtrágyázás414
A vetőmag előkészítése414
A vetőmag oltása415
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja415
Növényápolás, vegyszeres gyomirtás418
Kártevők, és betegségek419
A betakarítás ideje, módja421
A vetőmag kezelése, tisztítása424
Fajtamegválasztás, fajták425
Irodalom426
Szöszös bükköny (dr. Vágó Mihály)427
Elterjedése, jelentősége427
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája427
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája428
Betakarítás431
Szántóföldi minősítés, a vetőmagtisztítás és -fémzárolás követelményei432
Fajtamegválasztás, fajták434
Pannonbükköny (dr. Vágó Mihály)435
Elterjedése, jelentősége435
Rendszertani helye, biológiája, morfolgóiája435
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája436
Betakarítás437
Szántóföldi minősítés, tisztítás, fémzárolás438
Fajtamegválasztás, fajták438
Tavaszi bükköny (dr. Vágó Mihály)439
Elterjedése, jelentősége439
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája439
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája440
Betakarítás441
Szántóföldi minősítés, tisztítás, és fémzárolás441
Fajtamegválasztás, fajták442
Irodalom443
Szója (Bakos Zsuzsa - Bódis László)444
Elterjedése, jelentősége444
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája445
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája447
Talaj- és éghajlati igény447
A szaporítótábla kijelölése448
Elővetemény449
Talaj-előkészítés449
Műtrágyázás450
Vetőmag-előkészítés451
Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja454
Növényápolás, gyomirtás456
Szelekció458
Növényvédelem459
Öntözés461
A betakarítás ideje, módja462
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás463
Fajtamegválasztás, fajták465
Irodalom468
Lóbab (dr. Bárdossy Antal)469
Elterjedése, jelentősége469
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája470
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája471
Éghajlatigény471
Talajigény471
Elővetemény472
Talaj-előkésztítés472
Tápanyagigény, trágyázás472
Vetés472
Ápolás, gyomirtás, öntözés473
Betakarítás, szárítás, tárolás475
Fajtamegválasztás, fajták476
Irodalom477
Napraforgó (dr. Perczel Mihály - Sárfi Edéné)478
Elterjedése, jelentősége478
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája482
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája484
Éghajlatigény484
Talajigény484
Elővetemény485
Táplálóanyag-pótlás486
Talajművelés487
Vetés-előkészítés, vetés489
Növényápolás, szelekció490
Növényvédelem494
Kémiai állományszárítás495
Betakarítás496
A vetőmag-alapanyag fogadása, szárítása, tisztítása497
Tisztítás, osztályozás, kalibrálás498
Utókezelés, egalizálás, csomagolás500
Fémzárolás, tárolás501
Fajtamegválasztás, fajták503
Irodalom503
Őszi káposztarepce (dr. Antal József)504
Elterjedése, jelentősége504
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája504
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája505
Talajigény505
Éghajlatigény505
Elővetemény506
Talaj-előkészítés507
Tápanyagellátás507
Szigetelési távolság, izoláció508
Vetésidő, vetőmagmennyiség, vetés509
Gyomirtás509
Növényvédelem510
Öntözés512
A betakarítás ideje, módja512
Szárítás, tisztítás, osztályozás513
Fajtamegválasztás, fajták514
Irodalom514
Olajlen (dr. Kiss Ernő)515
Elterjedése, jelentősége515
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája516
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája518
Talaj- és éghajlati igény518
Elővetemény519
Talaj-előkészítés519
Tápanyagellátás522
Vetőágykészítés, vetés523
Öntözés523
Növényápolás, gyomirtás525
A betakarítás ideje, módja525
A vetőmag kezelése, tisztítása528
Fajtamegválasztás, fajták528
Irodalom528
Mák (dr. Hornok László)530
Elterjedése, jelentősége530
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája531
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája533
Talaj- és éghajlatigény533
Elővetemény, területkijelölés533
Talaj-előkészítés534
Műtrágyázás534
A vetőmag előkészítése534
Vetés535
Növényápolás, gyomirtás536
Betakarítás, feldolgozás537
Szárítás, tisztítás, fémzárolás538
Tárolás, csomagolás539
Fajtamegválasztás, fajták539
Irodalom539
Mustár (dr. Antal József)540
Elterjedése, jelentősége540
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája540
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája541
Talaj- és éghajlati igény541
Elővetemény542
Talaj-előkészítés542
Magágykészítés543
Műtrágyázás543
Vetés544
Ápolás, gyomirtás545
Betegségek, és kártevők545
Betakarítás, feldolgozás545
Fajtamegválasztás, fajták546
Irodalom546
Olajretek (dr. Antal József)547
Elterjedése, jelentősége547
Rendszertani helye, biológiája547
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája548
Talaj- és éghajlati igény548
Elővetemény548
Talaj-előkészítés549
Műtrágyázás550
Vetés550
Növényápolás, gyomirtás551
Betakarítás, feldolgozás552
Fajtamegválasztás, fajták552
Irodalom553
Kender (dr. Bócsa Iván - dr. Horkay Erzsébet)553
Elterjedése, jelentősége554
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája555
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája555
Talaj- és éghajlati igény556
Elővetemény556
Talajművelés557
Táplálóanyag-visszapótlás557
A vetőmag előkészítése és a vetés558
Növényápolás és gyomirtás560
Növényvédelem560
A betakarítás ideje, módja562
Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás563
Fajtamegválasztás, fajták564
Irodalom564
Rostlen (Manninger Gusztáv)565
Elterjedése, jelentősége565
Rendszertani helye566
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája566
Talaj- és éghajlati igéyn566
Elővetemény567
Talaj-előkészítés567
Tápanyag-utánpótlás568
Csávázás568
Vetés568
Komlpex növényvédelem571
Vetőmagtermesztési kísérletek572
A betakarítás ideje, módja572
Tisztítás, fémzárolás573
Fajtamegválasztás, fajták574
Irodalom574
Cukorrépa (dr. Csapody Gyula - dr. Éliás Gyula - Gólya Gyula)575
Elterjedése, jelentősége575
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája576
Rendszertani helye576
Morfológiája576
Egyedfejlődés578
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája584
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetlen módszere586
Talajigény, táblakiválasztás587
Vetésforgó588
Tápanyagellátás588
Talaj-előkészítés588
Vetés589
Őszi növényápolás589
Tavaszi, nyári növényápolás590
A cukorrépavetőmag-termesztés közvetett módszere590
Dugványtermesztés591
Magrépatermesztés596
A betakarítás ideje, módja598
Kézi aratás599
Kétmenetes betakarítás599
Közvetlen arató-cséplés599
Növényvédelem601
Vegyszeres gyomirtás601
Alapkezelés601
Állománykezelés602
A kártevők elleni védelem606
A kórokozók elleni védelem606
A cukorrépa-vetőmag üzemi előkészítése és forgalmazása608
Termelőüzemi előkészítés608
Magüzemi előkészítés609
A szabvány előírásai612
Forgalmazás612
A termesztett fajták típusai, ezek sajátosságai613
Irodalom615
Dohány (dr. Gáti György)617
Elterjedése, jelentősége617
Rendszertani helye, morfológiája, biológiája617
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája618
Talaj- és éghajlati igény618
Elővetemény619
Talaj-előkészítés619
Tápanyagellátás619
Vetőmag-előkészítés619
Palántanevelés620
Növényápolás, gyomirtás620
Betakarítás, és feldolgozás621
Fajtamegválasztás, termesztett fajták623
Irodalom624
Burgonya (dr. Förster Herbert)625
Elterjedése, jelentősége625
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája626
Rendszertana626
Biológiai és morfológiai jellemzői626
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája630
Éghajlatigény630
Talajigény632
Elővetemény633
Szigetelőtávolság634
Tápanyagellátás634
Talaj-előkészítés635
Talajfertőtlenítés636
Előhajtatás és pattintás637
Ültetés638
Növényápolás638
Öntözés639
Gyomirtás640
A kártevők és a kórokozók elleni védekezés644
Szelektálás648
Szántóföldi szemlék, fémzárolás650
Betakarítás651
Tárolás652
Biológiai, élettani tényezők652
A tárolás módjai652
Prizmás tárolás655
Tárházi tárolás658
Szükségtárolók658
Fajtamegválasztás, fajták659
Irodalom660
Füvek (dr. É. Kiss Imre)667
Elterjedésük, jelentőségük667
Rendszertani helyük, morfológiájuk668
A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája668
Éghajlati és talajigény669
Talaj-előkészítés670
Tápanyagpótlás671
A telepítés ideje, módja,a vetőmag mennyisége671
Öntözés673
Növényápolás675
Betakarítás, feldolgozás677
Termesztett fajok, és fajták689
Fajtamegválasztás689
Irodalom689
Függelék691
A vetőmagmennyiség kiszámítása711
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv