1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Kémiai-Biokémiai Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 225 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jegyzetünk az első és másodéves orvostanhallgatók és fogorvostanhallgatók számára íródott kettős céllal. Egyrészt, megalapozza az élő anyag molekuláris szintű megismerését, rámutat az élő... Tovább

Előszó

Jegyzetünk az első és másodéves orvostanhallgatók és fogorvostanhallgatók számára íródott kettős céllal. Egyrészt, megalapozza az élő anyag molekuláris szintű megismerését, rámutat az élő szervezetben végbemenő folyamatok lényegére így szerves része a biokémiának is. Másrészt, a kémiai szemlélet segíti az orvost abban, hogy eligazodjék az egyre szaporodó gyógyszerkészítmények között.
A jegyzetben szereplő anyagot különböző elmélyedéssel kell elsajátítani, amit az apróbetűs szedéssel is jeleztünk. A táblázatok, bonyolultabb képletek illusztrációként szerepelnek, memorizálásuk felesleges.
A jegyzet írói és szerkesztője mellett a technikai munkában jelentős szerepet vállaltak intézetünk munkatársai. Külön megköszönjük Pálné Nigovicz Zsuzsának az ábrák rajzolását, Sipka Tamásné, Bérezi Eszter és Virga Sándorné munkatársaknak a szöveg gépelését. Vissza

Tartalom

I. Szénhidrátok 1
Monoszacharidok 4
1. Szénhidrátok optikai aktivitása, a királis centrum 4
2. A monoszacharidok szerkezete vizes oldatban, mutarotáció 9
A monoszacharidok jellemző kémiai reakciói 14
Monoszacharidok redukciója 14
Monoszacharidok oxidációja 16
Észterképzés 18
Éterképzés 20
Glikozidos kötés kialakulása 22
Savak és lúgok hatása a szénhidrátokra 22
Fontosabb monoszacharidok és származékok 23
Pentózok 24
Hexózok és származékaik 24
Diszaharidok és oligoszaharidok 27
Diszaharidok 28
Poliszaharidok (glikánok) 32
Homopoliszaharidok 32
Cellulóz 33
Keményítő 34
Glikogén 36
Heteropoliszaharidok 38
Glikoproteinek, proteoglikánok és glikózaminoglikánok 43
Glikoproteinek 44
Glikózaminoglikánok összefoglalása 45
Baktérium sejtfal poliszaharidok 47
Vércsoport antigének szénhidrát része 49
Egyéb poliszaharidok 49
Szénhidrátok emésztése és orvosbiológiai jelentősége 50
Összefoglalás 53
A szénhidrátok biológiai jelentősége 53
Néhány tápanyag szénhidrát tartalma 54
II. Lipidek 54
Általános tulajdonságok 54
Zsírsavak 56
Zsírok és olajok 63
Foszfatidsav származékok 66
Plazmánsav és plazménsav származékok 71
Szfingolipidek 74
Foszfoszfingolipidek (szfingofoszfatidok) 76
Glikoszfingolipidek 76
Gangliozidok 78
Szulfatált glikolipidek (szulfatidok) 79
A biológiai membránok, a foszfo- és glikolipidek előfordulása 80
Viaszok 83
Szterinek 83
Terpének és terpénszármazékok 89
Epesavak 93
Szteroid Hormonok 95
Kortikoszteroidok 95
Női nemi hormonok (ösztrogének és progesztinek) 97
A hím nemi hormon és az androgének 100
Eikozanoidok 103
Zsíroldékony vitaminok 107
A-vitamin 107
D-vitamin 108
E-vitamin 111
K-vitamin 111
Zsíroldékony koenzimek 114
III. Nukleinsavak 115
Az öröklésért felelős anyag felfedezése 115
A nukleinsavak építőkövei 117
A purin és pirimidin bázisok 119
A nukleozidok 121
Anukleotidok 122
Bázis és nukleozid analógok 125
A polinukleotid lánc és elsődleges szerkezete 130
A polinukleotid lánc másodlagos szerkezete 132
A DNS kettős hélix 132
A DNS szerkezet változások alapja 136
A DNS szerkezet változásai 143
AZ egyszálú nukleinsavak másodlagos szerkezete 148
A zárt, cirkuláris dns szerkezete 151
A zárt, dsDNS helyi szerkezetváltozásai 154
A DNS molekula hossza, információtartalma, másolása 162
A DNS kémiai módosítása: a mutációk 165
Rekombinációs dns technológia, nukleinsav hibridizálás az orvosi gyakorlatban 171
Az RNS 180
A tRNS 183
A rRNS 185
A snurp-ok 187
Az RNS enzimként is működhet 188
IV. Vitaminok és koenzimek 196
Vízoldékony vitaminok és koenzimek 199
B1 vitamin, tiamin (aneurin) 199
B2 vitamin, riboflavin 200
Nikotinsavamid (niacin, PP vitamin) 202
B6 vitamin, piridoxin (adermin) 204
Pantoténsav 205
C-vitamin; aszkorbinsav 206
Biotin (H-vitamin) 208
Folsav 209
B12-vitamin; kobalamin 213
A pirrolkinolin kinon (pqq) koenzim 214
Az inozitol és kolin 215
A mioinozitol legfontosabb származékai 216
Kolin 220
Acetilkolin 221
Porfinek és színezék anyagok 222
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv