1.034.960

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A baktériumok természetrajza

Szerző

Kiadó: Kir. Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon Gottermayer kötés
Oldalszám: 920 oldal
Sorozatcím: Természettudományi Könyvkiadó-vállalat
Kötetszám: 87
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 289 fekete-fehér rajzzal a szövegben és öt színes melléklettel illusztrálva. A "Pátria" irod. váll. és nyomdai r.-t. nyomása, Budapest. A XIV-dik (1911-1913. évi) cziklus negyedik kötete a Könyvkiadó-Vállalat aláírói számára.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A baktériumok nemcsak azért méltók figyelemre, mert az élkő lényeknek úgyszólván csak a mi korunkban felismert alakjai, hanem azért is, mert az orvostudomány és az ipar egyes ágai e láthatatlan... Tovább

Előszó

A baktériumok nemcsak azért méltók figyelemre, mert az élkő lényeknek úgyszólván csak a mi korunkban felismert alakjai, hanem azért is, mert az orvostudomány és az ipar egyes ágai e láthatatlan lények életkörülményeinek pontos megállapítása után indultak hatalmas fejlődésnek. Különösen a közegészségügynek vált javára a baktériumok tanulmányozása; hiszen amióta a betegségeket, a járványokat okozó baktériumokat ismerjük, könnyű megtenni azokat az óvóintézkedéseket, a melyekkel a betegségeket elkerülhetjük és a járványok ádáz pusztításait mérsékelhetjük.
Társulatunk már több évvel ezelőtt szándékozott olyan könyvet adni a magyar olvasóközönség kezébe, a melyből a baktériumok természetrajzát megismerheti, életföltételeikről, hasznos és káros hatásaikról tájékozódhatik. Ilyen munkának előpostája volt az az előadássorozat, a melyet Dr. Pertik Ottó tudományegyetemi tanár még 1897-ben nagyszámú hallgatóság előtt tartott. Sajnos, az előadások könyvalakban nem jelenhettek, meg, pedig égető szükség lett volna rá, hogy azokat a téves véleményeket, a melyek ezekről a néha valóban veszedelmes szervezetekről elterjedtek és a melyek inkább félelmet, mint okulást keltettek, kiigazítsa...

Kelt Budapesten, 1912 november havában. Dr. Ilosvay Lajos, titkár Vissza

Tartalom

Titkári előszó
A szerző előszava
Tartalomjegyzék
Általános bevezető1
A bakteriológia tárgya1
A baktériumok jelentősége7
Néhány adat a járványok történetéből10
A pestis10
A kolera18
A himlő20
A lepra21
A kiütéses tífusz24
A vérhas25
A lépfene26
A keleti marhavész26
A ragadós tüdőgyulladás27
A száj- és körömfájás27
A juhhimlő28
A gümőkór28
A sertéspestis29
A sertésorbáncz29
A bakteriológiai ismeretek fejlődésének története32
A legrégibb nézetek és sejtelmek a fertőző betegségek okairól32
A mikroorganizmusok létezésének megállapítása a mikroszkóp segítségével36
Az ősnemzés körüli vita42
További lépések a haladás terén44
Pasteur és kora48
Koch Róbert munkálkodása és a bakteriológia legújabb haladása56
A baktériumok elterjedése74
Különböző anyagok baktériumflórája74
A levegő és porának baktériumtartalma75
A víz baktériumtartalma80
A talaj baktériumtartalma86
Baktériumok az élelmiszerekben88
Baktériumok az egészséges szervezetben90
Baktériumok ruházatunkon. A ruházat szennyeződése az utcza porával91
A baktériumok vizsgálatának módszerei93
A bakteriológiai laboratóriumokban való dolgozásról93
A bakteriológiai vizsgálati módszerek102
A baktériumok alaki tulajdonságai107
A mikroszkóp107
A baktériumok általános morfológiája113
A baktériumok testének alkotása121
A baktériumok testének méretei121
A baktériumsejt belső szerkezete131
A baktériumok ostorai139
A baktériumok spórái141
Elágazást feltüntető baktériumok és a baktériumok alaki rendellenességei148
A baktériumok rendszeresítése alaki tulajdonságaik alapján156
A baktériumok biológiai tulajdonságai
A baktériumok mesterséges tenyésztéséről általában165
A fontosabb tenyésztőanyagok170
Folyékony tenyésztőanyagok171
A húsleves171
A folyékony vérsavó174
A tej176
A tejsavó178
Ritkábban használt folyékony tenyésztőanyagok179
Szilárd tenyésztőanyagok
A tenyésztőzselatina180
Az ágár-ágár182
A megalvasztott vérsavó185
A burgonya186
Ritkábban használt szilárd tenyésztőanyagok189
A baktériumtenyésztés módjai190
A baktériumok táplálkozásának élettana240
A baktériumok chemiai alkotása241
A baktériumok táplálkozása247
A hamulakotórészek asszimilálása266
A baktériumok életének egyéb föltételei266
A baktériumok szaporodása276
A baktériumok mozgása281
A baktériumok melegfejlesztése290
A fluoreszkáló és a világító baktériumok292
A baktériumok chemiai működései301
Redukáló baktériumok304
Oxidáló baktériumok305
Az erjesztő baktériumok és az enzimák306
A szaprogén baktériumok326
Gázok és szagos anyagok termelése336
Ízanyagok termelése340
Sav- és alkálitermelés340
Indoltermelés345
A baktériumok színanyagai347
A baktériumok mérgező termékei358
A baktérium-proteinek360
A toxinok365
A baktériumptomainok388
A baktériumok szívóssága390
Fizikai hatások391
Chemiai hatások413
A fertőtlenítés
A fertőtlenítés történetéből427
A ferőtlenítés módjai434
A fertőtlenítő tényezők kipróbálása463
A fertőtlenítés gyakorlati alkalmazása467
A baktériumok variálása474
A baktériumok betegséget okozó hatása
Ártalmatlan és betegséget okozó baktériumok486
A fertőző betegségekről általában489
A mikroorganizmusok patogén hatásának vizsgálata
Az állatkísérlet490
A kísérleti állatoltás módjai494
A beoltott kísérleti állatok megfigyelése és tetemeik vizsgálata500
A fertőzés keletkezésének föltételei503
A fogékonyság503
A virulenczia és változásai512
A fertőzőanyag behatolása a szervezetbe522
A rejtett fertőzés534
A fertőzés átörökítése538
A fertőzőanyag mennyiségének szerepe a fertőzés kifejlődésére540
A fertőzés forrásai543
A betegek, mint a fertőzés közvetetlen forrásai543
Közvetett fertőzések a betegtől szennyezett tárgyak útján548
A rovarok, mint a fertőzés közvetítői551
A fertőzést okozó élelmiszerek562
A víz, mint fertőző betegségek terjesztője575
A levegő, mint a fertőzés közvetítője589
A talaj, mint fertőző csírák terjesztője593
A fertőzés következményeiről általában599
A betegséget okozó baktériumok osztályozása hatásuk szerint611
A fertőző betegségek megelőzése615
A profilaxis módjai615
Immunitás a fertőző csírákkal szemben
Az immunitásról általában626
Az immunitás alakjai628
Veleszületett immunitás628
Szerzett immunitás629
Az immunitás oka633
Az immunitás mesterséges előidézése648
Az immunitás történetéből648
Az immunitás módjai653
Az aktív immunitást előidéző eljárásokról általában655
Az immunanyagok698
Antioxinok699
Az opszininek772
A komplementumlekötés reakczió777
Az epiphanin- és a meiostagmin-reakczió784
Az anafilaxiás jelenségek
Az anafilaxiáról általában786
Az anafilaxia gyakorlati jelentősége791
A szérumbetegség801
A betegséget okozó protozoonok és a baktériumokhoz közel álló, fejlettebb növényi szervzetek805
A betegséget okozó protozoonok805
Az amébák808
A malária plazmódiumai809
A tripanozómák814
A prioplazmák816
A coccidiumok818
A chlamydozoonok819
Betegséget okozó penész- és sarjadó gombák822
Penészgombák823
Sarjadó gombák836
Függelék
A baktériumok mikroszkópi vizsgálatának fontosabb módszerei
Festetlen mikroszkópi készítmények839
Festett mikorszkópi készítmények841
A víz, a levegő és a talaj bakteriológiai vizsgálatáról
A víz bakteriológiai vizsgálata863
A levegő bakteriológiai vizsgálata876
A talaj bakteriológiai vizsgálata879
Betürendes név- és tárgymutató881

Dr. Aujeszky Aladár

Dr. Aujeszky Aladár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Aujeszky Aladár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv