1.034.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 2.

Szarvasmarhatenyésztés, Juhtenyésztés, Tejgazdaság

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 475 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A szarvasmarha eredete és domesztikációja13
A marha rokonfajai15
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége18
A szarvasmarhák elnevezései19
A szarvasmarha külső testalakulása21
A testalakulás bírálatának jelentősége21
A szarvasmarha kültakarója23
A szarvasmarhák színei24
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása26
A fejlettség és az élősúly30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása31
A fej31
A törzs34
A tőgy38
A végtagok45
A szarvasmarha életkorának meghatározása49
Az ivari jelleg és az ivartalanítás50
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai52
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam52
Termékenység56
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés58
Vérmérséklet, természet és rossz szokások59
A tejtermelés61
A tejképződés és tejleadás mechanizmusa66
Tejzsírtermelés, zsírszázalék68
A tej egyéb alkotórészei71
Fejhetőség (Fejési sebesség)73
Perzisztencia74
A tejtermelést befolyásoló tényezők76
Takarmányfelvevő-képesség, legelőkészség81
Hústermelés, hizodalmasság81
Erőtermelés, lábszerkezet84
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk85
Magyar szürke marha86
A szimmentáli marha87
A magyar tarka marha89
Borzderes fajták92
Kosztromai94
A jersey marha95
Fekete és vöröstarka lapálymarhák98
Dán vörös100
Egyéb fajták101
A szarvasmarha tenyésztése111
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei111
Kiválasztás az egyediség (fenotípus) alapján114
Kiválasztás a származás és a rokonok minősége alapján115
Az ivadékvizsgálat (tenyészértékbecslés az ivadékok alapján) a szarvasmarhatenyésztésben118
A szelekció hatékonyságának növelése a gazdaságosabb termelés érdekében124
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés128
Állományfelvétel129
Termelési adatok megállapítása129
Tenyésztési adatok130
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és utódai megjelölése130
Küllemi bírálat132
Törzskönyvezési adatok értékelése135
A szarvasmarha szaporítása139
Az ivarzás140
A bika használata142
Fedeztetés143
A vemhesség jelei és tartama144
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása145
Az ellés147
A szarvasmarha fölnevelése150
Az újszülött borjú ápolása152
A borjúnevelés154
Az üszők takarmányozása160
A bikaborjak felnevelése163
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása164
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása167
A tehenek takarmányozása167
Tenyészbikák takarmányozása175
Szarvasmarhahizlalás és -feljavítás176
A vágómarha minősítése181
A levágott szarvasmarha húsának kereskedelmi felosztása és minősítése181
Az igásökör takarmányozása184
A szarvasmarha elhelyezése, ápolása és fejése186
A tehénistállók186
Az istálló berendezése és tartozékai197
A bikaistálló200
A borjúnevelő200
Növendék- és hízóistállók. Egyéb rendeltetésű istállók202
A fejés207
A tehenek gondozása212
A tenyészbikák gondozása218
Az igásmarhák gondozása és járomozása219
Javasolt irodalom220
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés223
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége223
A juh mint gyapjútermelő223
A juh mint tejtermelő224
A juh mint hústermelő224
A juh mint prémtermelő224
A juh egyéb szolgáltatásai224
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben224
A juhászat takarmányigényei225
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?225
A juh mint gyomirtó és féregirtó226
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában227
A juhok elnevezése ivar és kor szerint228
Honnan eredtek juhfajtáink?228
Alapismeretek a juhtenyésztéshez230
A testtájak külső alakulása230
A fej230
A törzs232
A végtagok234
Méretek felvétele a juhon236
A juh életkorának meghatározása326
Gyapjúismeret237
A gyapjú237
A bundát alkotó szőrképletek237
A gyapjúzsír239
A gyapjúszál tulajdonságai240
A gyapjú belszerkezete vagy jellege246
Kiegyenlítettség247
Gyapjúféleségek249
A nyírósúly és a gyapjúanyag251
A rendement251
A gyapjú összértékének kifejezése253
A juh fajtái255
A merinók255
A francia húsmerinó (Merinó precoce)256
A német húsmerinó258
A Szovjetunióban kitenyésztett '"finomgyapjas" merinók259
A magyar fésűsmerinó260
A cigája264
A racka266
Egyéb fajták269
Ile de France271
Keletfriz273
Egyéb fajták274
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálkozása, ápolása277
Milyen fajtát tenyésszünk?277
Az anyajuhok bonitálása278
Termelékenység és nevelőképesség278
Egészséges szervezet279
Termelőképesség279
Testalakat és testnagyság283
A kor283
Származás285
A tenyészkosok bonitálása285
A juhok törzskönyvezése287
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete291
A juh nyári takarmányai, azaz legelői292
A juh téli takarmányai297
Az ivóvíz és az itatások száma301
A juhakol301
A juhok ápolása305
A szaporítás312
A párosítás312
Mikor ellessünk?313
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése314
Egy koshoz hány anya osztható be?314
A nyáj előkészítése a pároztatásra315
A pároztatás316
A mesterséges termékenyítés317
Az utópároztatás, utóbeondózás318
A pároztatási idény időtartama318
A vemhesség tartama és jelei319
A vemhes anya táplálása és ápolása319
Az elvetélés320
Az ellés320
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása321
A juh felnevelése324
Az újszülött bárány ápolása324
A szopós bárányok táplálása325
A szopós bárányok ápolása327
A szopós bárányok farkalása328
A bárányok elválasztása328
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása329
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása330
A juh gyapjútermelése324
Az újszülött bárány ápolása324
A szopósbárányok táplálása325
A szopósbárnyok ápolása327
A növendékjerkék és növendékürül takarmányozása329
A növendkékkosok második osztályozása és takarmányozása330
A juh gyapjútermelése331
Az egészségi állapot331
Idegizgalmak331
A hiányos táplálás332
A vizelet és bélsár hatása332
A juhakol rossz szellőzöttsége332
Az út porának és a futóhomoknak hatása333
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában333
Szurokjelzés333
A juhok nyírása333
A juhok nyírása333
Mikor nyírjuk a juhokat?333
Érdemes-e évente kétszer nyírni?334
Mikor nyírjuk a bárányokat?334
Előkészület a nyírásra334
A nyírás munkája335
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása335
A gyapjú értékesítése337
A juh tejtermelése338
A juhtej gazdasági jelentősége338
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai338
A tejhozam növelésének lehetőségei339
A juhok fejése341
A juhtej értékesítése341
A juh hústermelése338
A vágójuh minősége338
A juhhizlalás gyakorlata344
A kecske tenyésztése346
A kecske gazdasági jelentősége346
Honnan erednek kecskefajtáink?346
A külső testtájak346
A szőrözet és a szín347
A súly és a testméretek348
Az életkor meghatározása348
Milyen fajtát tenyésszünk?348
A tenyészkecskék kiválasztása349
A kecske táplálása350
Táplálóanyag-szükséglet350
A kecske takarmányai351
Takarmányszabványok352
A kecske istállója352
A kecske ápolása352
Tenyésztési teendők352
Pároztatás352
A gödölyék és gidák felnevelése353
A kecske tejtermelése353
A kecske egyéb haszontételei354
Irodalom354
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés357
A tejgazdaságtan története és jelentősége357
A tej táplálkozástani jelentősége359
A tejelválasztás362
A tejmirigy fejlődése és szerkezete362
A tejtermelés élettana367
A tejleadás élettana369
A tej tulajdonságai és összetétele372
A tej érzékelhető tulajdonságai372
A tej fizikai tulajdonságai373
A tej kémhatása374
A tej biológiai tulajdonságai374
A tej összetétele375
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma376
A tejcukor376
A tejzsír377
A tej fehérjéi378
A tej ásványi anyagai380
A tej vitaminjai380
A tej enzimjei381
A tejben található egyéb anyagok382
A kolosztrum382
A különböző állatfajok tejének összetétele383
A tej mikrobái384
Baktériumok387
Élesztők (sarjadzó gombák)389
Penészek (fonálgombák)390
A tej kezelése a termelőhelyen és szállítása391
A kifejt tej gyűjtése és szűrése391
A tejkezelő helyiség és berendezése395
A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása402
A tej csírátlanítása és konzerválása405
A tej szállítása409
A tejhibák411
Takarmányeredetű hibák411
Istállóeredetű tejhibák412
Mikrobák okozta tejhibák412
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák413
A tej feldolgozása415
A minősített tej415
A tej homogénezése415
Savanyútej készítmények416
Aludttej416
Joghurt, tarhó és kefír416
A tej fölözése és a vajkészítés416
A tej fölözése416
A vajkészítés alapelvei420
A fölözés és vajgyártás mellktermékei424
A vaj összetétele és forgalomba hozása424
A sajtkészítés alapelvei424
A sajtok osztályozása430
A túrókészítés alapelvei433
Az étkezési túró készítése433
A juhtúró készítése434
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei434
Tejkonzervek435
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei436
A mintavétel436
A tej szennytartalmának meghatározása437
A tej fajsúlyának meghatározása439
A tej és tejszín savfokának és pH-jának meghatározása440
A tej zsírtartalmának meghatározása443
A tej összes fehérjetartalmának meghatározása446
A tejszín szírtartalmának meghatározása448
A vaj víztartalmának meghatározása449
A tej hamisított voltának kimutatása451
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására454
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok456
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások458
Tejgazdasági jogszabályok460
Név- és tárgymutató461
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2.

Könyvtári könyv volt. A borító és a lapélek foltosak.

Állapot: Közepes
3.580 Ft
2.860 ,-Ft 20
14 pont kapható
Kosárba
konyv