1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hajdúdorog iskolatörténete

(1638-1948)

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Hajdúdorogi Nagyközségi Tanács
Kiadás helye: Hajdúdorog
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-03-2948-4
Megjegyzés: Készült 400 példányban. Fekete-fehér képekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hajdúdorog nagyközség iskolatörténetének megírásával és közreadásával az a cél vezetett bennünket, hogy más hajdúvárosokhoz hasonlóan bemutassuk településünk több, mint háromszáz éves... Tovább

Előszó

Hajdúdorog nagyközség iskolatörténetének megírásával és közreadásával az a cél vezetett bennünket, hogy más hajdúvárosokhoz hasonlóan bemutassuk településünk több, mint háromszáz éves művelődésügyének kibontakozását és fejlődését. A könyvben részletesen bemutatjuk történelmünk különböző szakaszaiban létrehozott iskoláink működését, fejlődését, illetve némelyek megszűnését. A szerző törekvésében markánsan érvényre jut Hajdúdorog történetének sokirányú gazdasági, vallási, társadalompolitikai, kulturális élete és fejlődése, amely — az olvasó számára is jól érzékelhetően — mindenkor hatással volt a közoktatásra is.
Hajdúdorog sajátos helyet foglal el a hajdútelepülések között, mert itt a többi hajdúvárostól eltérően nem a református, hanem a görög katolikus vallás vált általánossá, amit a közoktatás fejlődésének vizsgálatakor fokozott mértékben szem előtt kellett tartani. Elődeink közismert évszázados törekvése, hogy a görög katolikus egyházban és liturgiában a magyar nyelv váljék hivatalossá, meghatározó hatással volt a (város) község művelődésügyére, ezen belül elsősorban az iskoláztatásra.
A szerző fő szándéka, hogy sokoldalúan mutassa be Hajdúdorog iskoláinak kialakulását és fejlődését, hogy ezzel is érzékeltesse, az előző évszázadokban és nehéz évtizedekben sem volt kisebb a művelődésügy szerepe a nagyközség életében, mint az ország bármely más településén.
Az iskolatörténet nem teljes, mert nem foglalkozik valamennyi hajdúdorogi iskolával. Az Aranykalászos Téli Gazdasági Iskolára, a Mezőgazdasági Technikumra, az Ipariskolára, a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézetre — melyeknek gyökerei a település gazdasági szerkezetében keresendők —, csupán röviden utal. De nem ismerteti a könyv a néhány évig működő római katolikus iskola történetét sem.
Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
DR. KOCSIS MIKLÓS 5
BEVEZETÉS
DR. BAJKÓ MÁTYÁS: A hajdúvárosok iskolakultúrája 7
HAJDÚDOROG ISKOLATÖRTÉNETE (1638—1948)
DR. B. PAPP JÁNOS: A görög katolikus elemi népiskola története (1638—1948) 13
Az állami elemi népiskola története (1896—1948) 47
A polgári iskola története (1916—1948) 71
A líceum és tanítóképző intézet története (1942—1951) 119
FÜGGELÉK
MERVÓ ZOLTÁNNÉ DR.: Hajdúdorog iskolatörténetének levéltári forrásai 165
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv