| Ajánlom | 5 |
| Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól | 7 |
| A kert helye: a telek | 9 |
| A kert mérete | 10 |
| Készítsünk vázrajzot | 12 |
| A telek mint termőterület | 14 |
| Domborzat | 16 |
| Kitettség | 16 |
| Éghajlat | 18 |
| Talaj | 19 |
| Talajvíz | 20 |
| Talajtípusok | 30 |
| Telepítés előtt | 21 |
| Talajvizsgálat a helyszínen | 21 |
| Laboratóriumi talajvizsgálat | 22 |
| Talajjavítás | 23 |
| Vízgazdálkodás | 25 |
| Kell-e kerítés? | 26 |
| Milyen legyen a kerítés? | 28 |
| Sövénykerítés | 28 |
| Támberendezés | 38 |
| Jó szerszámmal könnyű a munka | 30 |
| Talajműveléshez | 30 |
| Faápoláshoz | 33 |
| Növényvédelemhez | 36 |
| Szállításhoz | 42 |
| Öntözéshez | 42 |
| Szüreteléshez | 43 |
| Egy kis anyagismeret | 45 |
| Szerves trágyák | 45 |
| Műtrágyák | 47 |
| Növényvédő szerek | 49 |
| Permetezőszerek | 49 |
| Nedvesítőszerek | 53 |
| Porozószerek | 53 |
| Gyomirtó szerek | 54 |
| Csalétkek és riasztószerek | 55 |
| Egyéb anyagok | 55 |
| Mennyi termésre számíthatok? | 57 |
| A gyümölcsöskert növényeiről | 61 |
| A kert szerves egész | 63 |
| A gyümölcsök világa | 65 |
| Honos gyümölcsfajok | 66 |
| Idegen gyümölcsök | 67 |
| Mennyi gyümölcs terem a világon? | 70 |
| Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? | 72 |
| A gyümölcstermő növény | 75 |
| Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! | 76 |
| A gyökérzet | 77 |
| A gyökérnyak | 78 |
| A törzs | 79 |
| A rügyek | 82 |
| A hajtások | 84 |
| A vesszők | 87 |
| A termőgallyak | 87 |
| Kialakul a korona | 88 |
| A virág | 88 |
| A megtermékenyítés | 91 |
| Gyümölcstípusok | 92 |
| A termés ritmusa | 93 |
| Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? | 94 |
| Alma | 96 |
| Körte | 97 |
| Birs | 97 |
| Cseresznye | 97 |
| Meggy | 97 |
| Kajszi | 98 |
| Szilva | 98 |
| Őszibarack | 98 |
| Dió | 98 |
| Mandula | 100 |
| Gesztenye | 101 |
| Szőlő | 101 |
| Piros ribiszke | 102 |
| Fekete ribiszke | 102 |
| Köszméte | 102 |
| Málna | 102 |
| Szamóca | 102 |
| Mi legyen a kertben? | 104 |
| Pillantás a fajták világába | 105 |
| Almafajták | 106 |
| Körtefajták | 109 |
| Birsfajták | 110 |
| Cseresznyefajták | 111 |
| Meggyfajták | 112 |
| Szilvafajták | 112 |
| Kajszifajták | 113 |
| Őszibarackfajták | 114 |
| Mandulafajták | 115 |
| Diófajták | 116 |
| Köszmétefajták | 116 |
| Pirosribiszke-fajták | 116 |
| Feketeribiszke-fajták | 117 |
| Málna-, málnaszeder-, szederfajták | 117 |
| Szamócafajták | 117 |
| Gyümölcsöskertünk mostohái | 118 |
| Naspolya | 118 |
| Berkenye | 119 |
| Som | 119 |
| Mogyoró | 119 |
| Eper | 120 |
| Szeder | 120 |
| Déli vendégeink | 121 |
| Citrom | 121 |
| Füge | 124 |
| Egyéb déligyümölcsök | 126 |
| Mi ne legyen a kertben? | 127 |
| A gyümölcsöskert berendezéseiről | 129 |
| A tenyészterület | 131 |
| Távolságtartás a telekhatártól | 133 |
| A fülemüleügy | 134 |
| A törpefák dícsérete | 135 |
| Készítsük elő a fák helyét! | 139 |
| A gödörásás | 139 |
| A csemeték beszerzése | 141 |
| Amit magunk is előállíthatunk | 143 |
| Az alapkő letétele: az ültetés | 144 |
| Gyümölcsfák ültetése | 144 |
| Jobb az őszi ültetés | 145 |
| De tavasszal is lehet | 147 |
| Gyümölcscserjék ültetése | 148 |
| A szőlő ültetése | 149 |
| Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény | 149 |
| Telepítés után | 150 |
| A gyümölcstermő növények átültetése | 151 |
| A gyümölcstermő növények felnevelése | 153 |
| Gyümölcsfák felnevelése | 153 |
| Termőkaros orsó | 153 |
| Sövények | 154 |
| Karcsú orsó | 157 |
| Katlan alakú korona | 158 |
| Természetes korona | 160 |
| "Faortopédia" | 162 |
| Cserjék felnevelése | 163 |
| A szőlő felnevelése | 164 |
| A gyümölcsöskert gondozásáról | 167 |
| Messem vagy ne messem? | 169 |
| Általános szabályok | 169 |
| A metszés módjai | 171 |
| Termő gyümölcsfák metszése | 173 |
| Gyümölcscserjék metszése | 176 |
| Az őszibarack metszése | 177 |
| A szőlő metszése | 179 |
| Metszés után | 182 |
| Metszés helyett | 183 |
| Metszési KRESZ | 185 |
| A gyümölcsfák törzsének ápolása | 186 |
| Roncsolt sebek kezelése | 186 |
| Törzstisztogatás | 187 |
| Hajtások eltávolítása | 187 |
| Nyúlrágott törzs kezelése | 188 |
| Odvas törzsek kezelése | 189 |
| Köpölyözés | 189 |
| A törzs meszelése | 189 |
| A törzs gyógyítása | 190 |
| A gyümölcsfák koronaritkítása | 191 |
| Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás | 194 |
| A szamócatermesztés kiskátéja | 197 |
| A szamóca múltja | 197 |
| Hol termeszthetünk szamócát? | 199 |
| A szamóca szaporítása | 200 |
| A szamóca ültetése | 201 |
| A szamóca gondozása | 203 |
| A szamóca védelme | 204 |
| A szamóca szüretelése | 204 |
| Fóliás szamócatermesztés | 205 |
| Szamóca - több szinten | 208 |
| Az én specialitásom | 209 |
| Egy kis növénynemesítés | 210 |
| Oltás és szemzés | 212 |
| Oltásmódok | 213 |
| A szemzésről | 215 |
| Szőlőtőkék fás oltása | 220 |
| A szőlő zöldoltása | 221 |
| Tőosztás, dugványozás, bujtás | 223 |
| Magvetés | 225 |
| Műveljük kertünk talaját! | 226 |
| Talajművelés gyepes gyümölcsösben | 226 |
| Művelt talajú gyümölcsös | 228 |
| Őszi talajmunkák | 228 |
| Kora tavaszi talajmunkák | 229 |
| Nyári talajművelés | 230 |
| Nemcsak kapával lehet | 230 |
| Tarack - a gyümölcsöskert hínárja | 232 |
| A fákat táplálni kell | 233 |
| A trágyázás néhány alapszabálya | 233 |
| Milyen tápelemekre van szükség? | 234 |
| Makrotápanyagok | 235 |
| Mikrotápanyagok | 237 |
| A trágyaanyagok felhasználása | 239 |
| Alaptrágyázás | 239 |
| Szervestrágyázás | 240 |
| Műtrágyázás | 241 |
| Több víz - szebb gyümölcs | 242 |
| Mikor öntözzünk? | 243 |
| Milyen vízzel öntözzünk? | 244 |
| Az öntözés hatása | 244 |
| Milyen módszerrel öntözzünk? | 245 |
| Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 247 |
| A növényvédelem | 249 |
| A vegyszeres védekezés innen és túl | 249 |
| Vegyszeres védekezés | 251 |
| Betegségek és kártevők felismerése | 254 |
| Almafán | 254 |
| Körtefán | 257 |
| Birsfákon, -bokrokon | 261 |
| Naspolyabokron | 263 |
| Őszibarackfán | 264 |
| Kajszifán | 267 |
| Mandulafán | 270 |
| Cseresznye- és meggyfákon | 271 |
| Szilva- és ringlófákon | 274 |
| Diófán | 277 |
| Mogyoróbokron | 278 |
| Szőlőben | 279 |
| Ribiszke- és köszmétebokron | 283 |
| Málnatövön | 285 |
| Szamócán | 287 |
| Betegségek és kártevők leírása | 289 |
| Vírusos betegségek | 289 |
| Baktériumos betegségek | 289 |
| Elhalást okozó baktériumok | 289 |
| Golyvásodást okozó baktériumok | 290 |
| Foltosodást okozó baktériumok | 291 |
| Gombás betegségek | 292 |
| Peronoszpórafélék | 292 |
| Lisztharmatfélék | 293 |
| Levélfodrosódást okozó gombák | 296 |
| Varasodást okozó gombák | 297 |
| Levélfoltosságot okozó gombák | 298 |
| Vesszőfoltosságot okozó gombák | 304 |
| Rozsdagombák | 305 |
| Ágelhalást okozó gombák | 305 |
| Gyümölcsrothadást okozó gombák | 306 |
| Rovarok | 310 |
| Szipókás rovarok | 310 |
| Bogarak | 316 |
| Lepkék | 334 |
| Kétszárnyúak | 337 |
| Hártyásszárnyúak | 341 |
| Atkák | 344 |
| Csigák | 344 |
| Emlősök | 344 |
| Mit mivel, hogyan keverhetünk? | 345 |
| Növényvédelmi tízparancsolat | 348 |
| Ősi ellenségünk: a rossz időjárás | 349 |
| Fagykárok | 349 |
| A téli csapadék kártétele | 352 |
| Jégeső | 352 |
| Szélkárok | 352 |
| Vízkárok | 354 |
| A gyümölcsöskert barátai | 355 |
| A biológiai növényvédelem | 355 |
| Hasznos rovarok | 357 |
| Védjük a hasznos madarakat | 357 |
| A méhek hasznáról | 360 |
| Néhány további hasznos segítőtársunk | 361 |
| Termeljünk még szebb gyümölcsöt! | 363 |
| Miért van szükség gyümölcsritkításra? | 363 |
| A szebb szőlőfürtökért | 367 |
| A zacskózásról | 368 |
| A termés betakarítása | 368 |
| A szüret néhány általános szabálya | 368 |
| Az alma és a körte szüretelése | 371 |
| A nyári gyümölcsök szüretelése | 372 |
| Az őszibarack szüretelése | 373 |
| A bogyósok szüretelése | 375 |
| Diószüret | 376 |
| Mandulaszüret | 376 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 377 |
| A gyümölcsök házi tárolása | 379 |
| Az alma és a körte tárolása | 379 |
| A dió és a mandula tárolása | 381 |
| A csemegeszőlő tárolása | 381 |
| Felkészülés a télre | 382 |
| A gyümölcsfák téli védelme | 382 |
| A szőlőt védeni kell | 383 |
| Olvasnivalót ajánlunk | 385 |
| Tárgymutató | 387 |