1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcstermelés szervezési és üzemgazdasági kérdései

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-063-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti ágazatok között a gyümölcságazat az évi 6-6,5 milliárd Ft bruttó termelési értékével az első helyen áll. A kivitelben, a belföldi ellátásban és az ipari feldolgozásban betöltött... Tovább

Előszó

A kertészeti ágazatok között a gyümölcságazat az évi 6-6,5 milliárd Ft bruttó termelési értékével az első helyen áll. A kivitelben, a belföldi ellátásban és az ipari feldolgozásban betöltött szerepénél fogva - a zöldségtermeléshez hasonlóan - a kiemelt ágazatok közé tartozik.
A gyümölcstermelés a legtöbb gonddal terhes termelési folyamatok egyike. Közülük is kiemelkednek a kockázattal kapcsolatos problémák. A gyümölcsültetvények élettartama hosszú (10-26 év), ezért a piaci igények változásait is sokkal lassabban követik, mint az egyéves kultúrák.
A termelési gondokat növeli - többek között - az is, hogy a legfontosabb gyümölcsfaj, az alma szürete nem gépesíthető, a rendelkezésre álló munkaerő pedig egyre kevesebb. Vissza

Tartalom

Előszó5
A gyümölcstermelés népgazdasági jellemzői6
A termelés mérete6
Területi arányok és a gyümölcsfák száma6
A természetszerkezet várható változása11
A felhasználás alakulása12
Az egy főre jutó termésmennyiség12
A gyümölcsfogyasztás12
A gyümölcskivitel13
Az ágazat termelési értéke15
A különböző szektorok szerepe a gyümölcstermelésben17
A koncentráció és a szakosodás19
A gyümölcstermelés területi elhelyezkedése19
A vállalati és a vállalaton belüli koncentráció és szakosodás20
A koncentráció és a termelési rendszerek24
A beruházások27
A beruházások tervezésének alapkérdései28
A gyümölcságazatok társításának tervezése29
Lineáris programozás kézi úton30
A gyümölcs tervezés számítógéppel32
A telepítés tervezése37
A terület előkészítése37
A tábla mérete38
A beruházás lebonyolítása38
Az ültetvényberuházás feltételei42
A beruházás megtérülése és hatékonysága43
Az ültetvények élettartama, selejtezése és rekonstrukciója46
A technológiai folyamatok szervezése49
A technológia kialakításának alapkérdései49
Kézimunka-igény49
Gépimunka-igény49
A termelési rendszerek szerepe a technológia korszerűsítésében58
A metszés szervezése és költségei59
Kézi metszés59
Metszés gépi ollókkal61
Mechanikus gépi metszés62
Metszés utáni gallyeltakarítás63
A tápanyag-utánpótlás szervezése és gazdaságossága 65
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás71
Az öntözés ökonómiai kérdései75
Az öntözés módja75
Az öntözés költsége és jövedelme76
Öntözés a termelési rendszerekben76
A növényvédelem szerezése és gazdaságossága80
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája88
Az alternancia csökkentésének módszerei az almatermelésben90
Az alma vegyszeres termésszabályozásának kockázati modellje94
A gyümölcsbetakarítás ökonómiai és szervezési kérdései98
A betakarítás szervezésének alapkérdései98
A bogyósgyümölcsűek betakarítása101
A csonthéjas gyümölcsök betakarítása105
Az almatermésűek betakarítása120
A hűtőtárolás és a gyümölcsfeldolgozás ökonómiai vonatkozásai139
A hűtőtárolás üzemgazdasági kérdései139
A hűtőtárolók hasznosítása140
A betárolás és a tárolótér kihasználása140
A tárolás költség- és jövedelemviszonyai142
A gyümölcsfeldolgozás üzemgazdasági kérdései145
A feldolgozás módjai és jelentősége145
A feldolgozás gazdaságossága146
Az értékesítés kérdései148
Az értékesítés lehetőségei148
A szerződéses értékesítés148
A szabadpiaci értékestés150
A felvásárolt friss gyümölcs mennyisége150
Az árrendszer151
Az értékesítés152
A gyümölcstermelés jövedelmezősége és hatékonysága158
Termelési költségek158
Jövedelmezőség165
Az almatermésűek termelésének jövedelmezősége166
A csonthéjasok és a bogyósgyümölcsűek termelésének jövedelmezősége167
A termelés jövedelmezőségét befolyásoló tényezők173
A hatékonyságot befolyásoló tényezők177
Irodalom185
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv