A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az intervenciós gabonák minőségellenőrzése és minőségének biztosítása

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 182 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-931-754-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Európai Uniónak jelenleg 15 ország tagja és ez a szám a 2004. évi újabb bővítéssel - közöttük Magyarország belépésével - 25-re nő. A 2004. évi bővítéssel az EU a világ legnagyobb gazdasági... Tovább

Előszó

Az Európai Uniónak jelenleg 15 ország tagja és ez a szám a 2004. évi újabb bővítéssel - közöttük Magyarország belépésével - 25-re nő. A 2004. évi bővítéssel az EU a világ legnagyobb gazdasági integrációjává válik. A gazdasági integráció az úgynevezett „közösségi politikák", - köztük a közös agrárpolitika (KAP)-, révén valósul meg. A közös agrárpolitikát az uniós költségvetésben szereplő Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapból (EMOGA) finanszírozzák. Az EMOGA két részből, a Garancia és az Orientációs Részlegből áll. A Garancia Részlegből finanszírozzák a piacszabályozási, míg az Orientációs Részlegből a vidékfejlesztési intézkedéseket. A Garancia Részleg rendeltetésszerű kifizetését az egyes tagállamokban nemzeti jogszabályok által kijelölt, ún. kifizető ügynökség végzi. Magyarországon a kifizető ügynökséget két, mór meglévő és működő intézmény: az Agrárintervenciós Központ (AIK) és a SAPARD Hivatal bázisán, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal néven tervezik létrehozni 2003. július 01-vel. A kifizető ügynökség területi (megyei és regionális szintű) szervein keresztül lesz kapcsolatban az ágazat szereplőivel. A tervek szerint a területi szervek elsősorban a támogatási pályázatok befogadását és a jogosultság helyszíni ellenőrzését végzik el. Vissza

Tartalom

Előszó 8
Bevezető 18
1 A gabona intervenció helyzete, szerepe az Európai Unióban 20
1.1 Az Európai Unió agrárpolitikája 20
1.2 A gabonapiaci intervenció szabályozása az Európai Unióban 21
1.2.1 Az intervenciós gabona felvásárlás intézményei 21
1.2.1.1 A Kifizető Ügynökség 21
1.2.1.2 A delegált feladatokat ellátó szervezetek 22
1.2.1.3 Intervenciós központok 22
1.2.1.4 Intervenciós raktárak 22
1.2.2 Intervenciós gabona felvásárlásának feltételei 23
1.2.2.1 Az intervenciós felvásárlás időszaka 23
1.2.2.2 Az intervencióra felajánlható termények 23
1.2.3 A gabona intervenciós felvásárlásának lebonyolítása 24
1.2.3.1 Intervenciós felajánlás, elfogadás 24
1.2.3.2 Az intervenciós gabona beszállítása, átvétele 24
1.2.3.3 Átvétel a helyszíni (művi) típusú tárolás esetén 25
1.2.4 Az intervenciós gabonák készletezése, az abban közreműködők feladatai 25
1.2.5 Az intervenciós gabonakészletek értékesítése, kitárolása 26
2 A magyarországi gabona intervenció sajátosságai 27
3 Az intervenciós gabona raktárakkal szemben támasztott szakmai követelmények 29
3.1 A gabona eltarthatóságát befolyásoló tényezők 30
3.1.1 A tárolhatóság fogalma 30
3.1.2 A gabona szennyeződései 30
3.1.3 A rovarkártevők kártétele a gabonában 30
3.2 Műszaki követelmények az intervenciós gabona raktárakkal szemben 31
3.2.1 A raktártelep üzemeltetetésének feltételei 32
3.2.2 Az intervenciós gabona raktárak működésének személyi-, technikai feltételei 33
3.3 Tárolás-technológiai követelmények a minőség megóvása érdekében 33
3.3.1 Egyes tételek külön kezelésének lehetősége 34
3.3.2 Hőmérséklet mérés 34
3.3.3 Tisztítási, szellőztetési lehetőség 34
3.3.4 Forgatás lehetősége 35
3.3.5 Szárítás 35
3.3.6 Beázás, nedvesedés megelőzése 35
3.4 Technológiai követelmények az egyes tároló típusoknál 36
3.4.1 Vasbetonsilók 36
3.4.2 Fémsilók 37
3.4.3 Csarnoktárolók 38
3.5 A telepen tárolt készlet pontos elszámolásához szükséges fogalmok 39
4 Az intervenciós gabonák minőségvizsgálata, minőségi előírásai,
összevetve a Magyar Szabvány és a Budapesti Árutőzsde előírásaival 41
4.1 Az intervenciós gabonák minőségének vizsgálata 42
4.2 A hazai előírásoktól és a gyakorlattól eltérő fogalmok, elnevezések,
vizsgálati módszerek és értékelések 43
4.2.1 A gabonák tisztaság vizsgálata és az eredmények értékelése 45
4.2.2 A durumbúza részben vagy teljesen lisztes szemeinek meghatározása 46
4.2.3 Az étkezési búzából nyert tészta állagának és gépi
feldolgozhatóságának vizsgálata 46
4.2.4 A vizsgálati eljárások összehasonlítása 46
4.3 Az intervenciós gabonákra vonatkozó minőségi elvárások és a hazai gyakorlat 48
4.3.1 A búza minőségének összehasonlítása 50
4.3.2 A kukorica minősége, vizsgálata az EU-ban és Magyarországon 50
4.3.3 Árpa, rozs, cirokmag minősége 52
5 Az intervenciós gabonák mennyiségi átvétele 53
5.1 A súlymegállapítás módja 53
5.1.1 Mennyiségi átvétel c beszállításos intervenciós raktárban 53
5.1.2 Mennyiségi átvétel a helyszíni/művi rendszerű intervenciós gabonaraktározás esetén 55
5.2 Az átvétel dokumentációs rendje 56
6 A minőségi átvétel rendje, minőségvizsgálati módszerek 57
6.1 Az intervencióra felajánlott tételek előzetes ellenőrzése 57
6.1.1 Helyszíni ellenőrzés, mintavétel o felajánlott tételből 58
6.1.2 Helyszíni vizsgálat, mintakészítés és mintaküldés a kijelölt laboratóriumba 58
6.1.3 Laboratóriumi vizsgálatok 59
6.1.4 Helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv felvétele vizsgálati eredmények értékelése 59
6.2 Mintavétel a beszállított áruból 60
6.2.1 A mintavétel eszközei 60
6.2.2 A mintavétel gyakorlati végrehajtása 62
6.2.3 Beszállítói átlagminta kialakítása 63
6.2.3.1 Mintaosztás az intervenciós raktárba történő beszállításkor 63
6.2.3.2 Mintaosztás a betárolt tételek átlagmintáinak tétel mintáinak) kialakításakor 64
6.2.4 A mintaküldés előírásai 64
6.2.5 A minták tárolása, megőrzése 65
6.2.6 A mintavételi folyamot adminisztrációja 65
6.3 Az intervenciós gabonák minőségének megállapítása, vizsgálati módszerek 66
6.3.1 Az intervenciós gabonaraktárak laboratóriumaival
szemben támasztható, javasolt követelmények 66
6.3.1.1 Általános követelmények 67
6.3.1.2 Az eszközökkel, készülékekkel kapcsolatos előírások 67
6.3.1.3 A laboratórium működtetésének feltételei 68
6.3.2 Minden termény esetén, a tárolós, illetve a betárolás helyszínén elvégzendő vizsgálatok 68
6.3.2.1 Érzékszervi vizsgálat 69
6.3.2.2 Rovarfertőzöttség vizsgálata 69
6.3.2.3 Nedvességtartalom meghatározás 69
6.3.2.4 Tisztaság vizsgálat 69
6.3.3 Egyéb helyszíni minőségvizsgálati módszerek 69
6.3.3.1 Hektolitertömeg meghatározása 69
6.3.3.2 Lisztes szem arányának meghatározása
durumbúza esetén) 69
6.3.3.3 Esésszám mérés 69
6.3.3.4 Nyers fehérje és nedves sikértartalom meghatározása NIR módszerrel 69
6.3.3.5 A rizs minőségvizsgálata 69
6.3.4 A kijelölt laboratóriumokban elvégzendő vizsgálatok 69
6.3.4.1 Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahi szerint 70
6.3.4.2 Zeleny index meghatározása 70
6.3.4.3 Tannin meghatározása cirokból 70
6.3.4.4 Gépi feldolgozhatóság vizsgálata 70
6.4 A vizsgálati eredmények regisztrációja 70
6.5 A helyszíni vizsgálati eredmények értékelése, visszautasítási eljárás 70
6.6 A minőségi viták rendezésének módja 72
7 Különböző minőségíj tételek elkülönített tárolása 73
8 A betárolt áru folyamatos és időszakos ellenőrzése 75
8.1 Heti ellenőrzés feladatai 77
8.2 A 6 hetente végzett ellenőrzés feladatai 78
8.2.1 Mintavétel silóból, síktárolóból 78
8.2.2 Érzékszervi vizsgálatok 79
8.2.3 Megállapítások regisztrálása 79
8.3 Feladatok a külső ellenőrzéshez kapcsolódóan 79
8.3.1 Mintavétel silóból, síktárolóból 80
8.3.2 Helyszíni vizsgálat (szabálytalan időközönként végzett ellenőrzés az intervenciós raktárban) 80
8.3.3 Mintaküldés a kijelölt laboratóriumba, a vizsgálati eredmények értékelése, intézkedések 81
9 Az árukezelés végrehajtása 82
9.1 Forgatás, rostálás, szellőztetés 82
9.2 Fertőtlenítés 84
9.3 Mintavétel 84
9.4 Vizsgálatok 85
9.5 Az árukezelés dokumentációja 86
10. A raktáros feladatai az áruátvétel, a tárolás és árukiadás során 87
10.1 A beszállított áru azonosítása 87
10.2 Mérlegelés 88
10.3 Az árukezeléshez kapcsolódó feladatok 89
10.4 Az árukiadáshoz kapcsolódó feladatok 89
10.5 A raktáros dokumentációs feladatai 90
1 1 A kiadott áru minőségének megállapítása és tanúsítása 91
11.1 Előzetes mintavétel és vizsgálat 92
11.2 Mintavétel kiadóskor 92
11.3 Mintaküldés a kiadott áruból 92
1 1.4 Vizsgálatok a kiadott áruból 93
11.5 Exportra kiadott áruk ellenőrzése 93
1 1.6 Az árukiadáshoz kapcsolódó dokumentáció 94
Mellékletek 95
1) Intervenciós gabonák minimális minőségi előírásai 96
2) A vizsgálati paraméterek megengedhető eltérései 97
3) Mintavételi eljárás 98
4) Laboratóriumi vizsgálati módszerek 111
5) Mintavételi és ellenőrzési jegyzőkönyv
(intervencióra felajánlott tételekre, helyben maradó
intervenciós tételekre, export elővizsgálatra, export kiszállításra) ló3
6) Laborvizsgálati megrendelés ló4
7) Laborvizsgálati jegyzőkönyv 165
8) Napi betárolási és vizsgálati karton búza) 166
9) Napi betárolási és vizsgálati karton durumbúza) 167
10) Napi betárolási és vizsgálati karton rozs) 168
11) Napi betárolási és vizsgálati karton árpa) 169
12) Napi betárolási és vizsgálati karton kukorica) 170
13) Napi betárolási és vizsgálati karton cirok) 171
14) Visszautasítási jegyzőkönyv 172
15) Minőségellenőrzési karton tárolás közbeni ellenőrzésre (búza) 173
16) Minőségellenőrzési karton tárolás közbeni ellenőrzésre (durumbúza) 174
17) Minőségellenőrzési karton tárolós közbeni ellenőrzésre (rozs) 175
18) Minőségellenőrzési karton tárolós közbeni ellenőrzésre 176
19) Minőségellenőrzési karton tárolás közbeni ellenőrzésre (kukorica) 177
20) Minőségellenőrzési karton tárolós közbeni ellenőrzésre (cirok) 178
21) Hőmérséklet ellenőrzést regisztráló táblázat silócellákhoz) 179
22) Hőmérséklet ellenőrzést regisztráló táblázat (síktárolókhoz) 1 80
23) Az egyes minőségi paraméterekhez tartozó árkorrekciók 181
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv