1.034.737

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Orosháza története/Orosháza néprajza I-II.

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Orosháza Város Tanács Végrehajtó Bizottsága
Kiadás helye: Orosháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 1.750 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Köszöntjük az olvasót! Hazánk felszabadulásának huszadik évfordulóját e nagyszabású, tudományos értékű mű megjelentetésével is ünnepli városunk. A nagy történelmi és forradalmi változások, amelyek hazánkban és városunkban végbementek, arra késztetnek, köteleznek bennünket, hogy mindezeket e két kötetes monográfiában foglaljuk össze. Úgy gondoljuk, hogy célunkat sikerült elérni.
Orosháza története új korszakának két évtizede most zárult le. E korszak kezdete visszanyúlik 1944. október 6-ra. E napon űzte ki városunk területéről a hitleri megszállókat a felszabadító szovjet hadsereg. Az azóta eltelt idő mélyreható, forradalmi változásokat eredményezett. Orosháza a zsírosgazdák és szegényparasztok falujából rohamosan fejlődő ipari, mezőgazdasági központtá alakult át. Környékünk természeti kincseinek, a kőolaj és földgáznak, a termálvíznek feltárása új iparágak kialakítását tette lehetővé. A szocialista társadalmi rend évről évre százmilliókat épít be a város különböző területein és... Tovább

Fülszöveg

Köszöntjük az olvasót! Hazánk felszabadulásának huszadik évfordulóját e nagyszabású, tudományos értékű mű megjelentetésével is ünnepli városunk. A nagy történelmi és forradalmi változások, amelyek hazánkban és városunkban végbementek, arra késztetnek, köteleznek bennünket, hogy mindezeket e két kötetes monográfiában foglaljuk össze. Úgy gondoljuk, hogy célunkat sikerült elérni.
Orosháza története új korszakának két évtizede most zárult le. E korszak kezdete visszanyúlik 1944. október 6-ra. E napon űzte ki városunk területéről a hitleri megszállókat a felszabadító szovjet hadsereg. Az azóta eltelt idő mélyreható, forradalmi változásokat eredményezett. Orosháza a zsírosgazdák és szegényparasztok falujából rohamosan fejlődő ipari, mezőgazdasági központtá alakult át. Környékünk természeti kincseinek, a kőolaj és földgáznak, a termálvíznek feltárása új iparágak kialakítását tette lehetővé. A szocialista társadalmi rend évről évre százmilliókat épít be a város különböző területein és szinte új várost teremt a "Legnagyobb magyar falu" helyén. Ezek a változások átformálják a város társadalmát is. Eltűnt a kizsákmányolt osztály. A parasztság visszakapta ősi jussát, a földet, amelyen modern mezőgazdasági nagyüzemek létesültek. A gépesítés, a korszerűbb gazdálkodás következtében lényegesen kevesebb a mezőgazdasággal foglalkozó lakosság száma. A gyérszámú ipari munkásság sokszorosára növekedett és ma több mint négyszerese a húsz év előttinek. Hasonló nagy változás történt a város értelmiségén belül, amely számban is többszöröse a réginek. A várost ma a néphatalom helyi választott testülete irányítja, a Városi Tanács. A különböző társadalmi rétegek tömegszervezetei és tömegmozgalmai a felszabadult nép alkotó részvételét biztosítják a politikai, társadalmi tevékenység különböző területein. Orosháza legjobb forradalmi erői pedig ma is, mint az elmúlt évtizedek során mindig, a kommunista pártban, az MSZMP szervezeteiben tömörülnek, mely átfogja, vezeti a város minden irányú fejlődését, egész életét. Vissza

Tartalom

I. KÖTET
Szerzők7
Illusztrátorok10
Lektorok11
Előszó17
Orosháza természeti földrajza
Geológia21
Talaj37
Éghajlat47
Növényvilág60
Állatvilág81
Orosháza földjének története
Orosháza és környéke az őskorban93
Római- és népvándorláskor103
A honfoglaló magyarok136
Orosháza és környéke a magyar középkorban175
Adatok Orosháza X-XIII. századi népességének embertani ismeretéhez204
A középkori Orosháza története223
A mai település története
Orosháza története az alapítástól a polgári forradalomig241
A forradalom, a szabadságharc és az önkényuralom286
A kiegyezéstől az első világháborúig404
Az első világháború, a forradalmak és a Horthy korszak567
A felszabadulástól napjainkig699
Egészségügy-művelődésügy
Egészségügy747
A szellemi kutúra fejlődése761
Függelék
Orosháza térképezés-története939
Képek969
II. KÖTET
Orosháza határának története7
A belterület története25
Műemlékek62
Tanyai település és építkezés80
Földművelés109
Állattartás186
Kismesterségek294
A lakosság embertani képe344
Táplálkozás400
Népviselet428
Népi jogélet461
Az orosházi nyelvjárás néhány hangtani sajátossága494
Népdal511
Népmese563
Néphit576
A népi gyógyítás emlékei589
Népszokások602
Adatközlőink641
Függelék
Orosháza bibliográfiája647
Utószó759
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II. Orosháza története/Orosháza néprajza I-II.

Mindkét kötet védőborítója kopott, szakadozott.

Állapot:
12.000 ,-Ft
96 pont kapható
Kosárba
konyv