1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pálinkafőzés

Kézikönyv kisüzemek számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 309 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-210-x
Megjegyzés: 51 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szeszes (alkoholos) erjedés története
A szesz- és pálinkafőzés első átfogó szabályozása19
A pálinkakészletek növekedése, a szabályozás módosításai20
A feles főzés megszüntetése24
A szeszfőző kapacitás csökkenése25
Magánszemély is létesíthet szeszfőzdét26
A pálinka minőségének javítása, kötelező minőségvizsgálat28
A gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata
A gyümölcsszeszipar alapanyagai
Leggyakoribb gyümölcsök37
Alma37
Cseresznye38
Eper39
Kajszibarack39
Körte39
Meggy40
Őszibarack40
Szilva41
Egyéb gyümölcsök41
Áfonya41
Berkenye41
Bodza41
Boróka42
Málna42
Szeder42
Vegyes gyümölcs42
Borgazdasági termékek46
Bor46
Szőlőtörköly47
Borseprő47
Egyéb alapanyagok50
Az alapanyagok átvétele és előkészítése a cefrézéshez
Az alapanyagok átvétele52
Gyümölcsök átvétele52
Borgazdasági termékek átvétele55
Gyümölcsök előkészítése a cefrézéshez56
Átválogatás56
Mosás57
Magozás, száreltávolítás58
Aprítás, zúzás60
Préselés62
Pektinbontás64
Erjesztést elősegítő anyagok65
Savbeállítás65
Élesztőadagolás66
A levegővel való érintkezés kizárása66
Hőmérséklet beállítása67
Különleges erjesztési eljárások68
A cefre erjesztése
Az erjedés elmélete70
Az élesztősejtek jellemzői70
Alak, méret, szerkezet, összetétel71
Az élesztők szaporodása72
Az élesztők enzimjei72
Az élesztők tápanyagszükséglete74
Az élesztők működésének feltételei75
Az élesztők gyakorlati felosztása76
Baktériumok, penészek és káros hatásuk77
Az erjesztés vezetése
Erjesztőhelyiségek80
Erjesztőedények81
A cefre beoltása82
Irányított erjesztés83
Laboratóriumi egysejtkultúra készítése84
Üzemi színtenyészet készítése84
Üzemi erjesztés86
Előerjedés86
Főerjedés (zajos erjedés)86
Utóerjedés87
Az erjedés folyamán bekövetkező változások87
Átvágásos erjesztés89
A cefre védelme90
A lepárlás
A kierjedt cefre összetétele, lepárlásának célja91
A lepárlás elmélete92
Párolgás, forrás, forráspont92
Előgőzölögtetés, cseppfolyósítás92
Folyadékelegyek viselkedése forraláskor92
Alkohol-víz elegyek lepárlása93
Az alkoholkoncentráció változása94
A forráspont változása96
Módszerek az alkoholkoncentráció növelésére96
Többszöri desztilláció96
Rektifikáció96
Deflegmáció97
Mellékalkotórészek elválasztása97
Tisztulási hányados97
Lepárlókészülékek és -berendezések97
Szerkezeti anyagok99
A kisüst rendszerű lepárlókészülék100
Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára109
Szakaszos, oszloprendszerű lepárlókészülék110
Folytonos üzemű borlepárló berendezés111
Vákuumos lepárlóberendezés112
A lepárlás műveletei115
A cefre lepárlása115
Az alszesz összetétele, jellemzése118
Az alszesz finomítása118
A finomítvány (középpárlat) összetétele, jellemzése120
Az elő- és az utópárlat feldolgozása120
Hibák a lepárláskor120
Főzés és finomítás egyetlen művelettel122
A folytonos üzemű berendezések kezelése123
Vákuumos lepárlás124
Lepárlóberendezések tisztítása125
Befejező gyártási műveletek
Érlelés126
Az érlelés fizikai folyamatai127
Az érlelés kémiai folyamatai130
Az érlelés időtartama, érlelésgyorsítási törekvések131
A pálinka derítése, szűrése132
Derítés133
Szűrés135
Raktározás137
Raktárak, tárolóeszközök137
Hordók, tartályok hitelesítése142
Pálinka továbbítása szivattyúkkal142
A szeszfok megváltoztatása144
Készletfelvétel148
Töltés, palackozás151
Hordók töltése151
Demizsonok, műanyag kannák töltése152
Palackozás154
Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása155
A környezet kötelező védelme157
Gyümölcsszeszipari vizsgálati módszerek
Gyümölcscefrék vizsgálata163
Extrakttartalom (cukortartalom) meghatározása163
Maradék cukortartalom meghatározása Bertrand-módszerrel165
Alkoholtartalom meghatározása Malligand-fokolóval165
A hígításhoz használt víz vizsgálata167
A víz lúgosságának meghatározása167
A víz keménységének meghatározása167
Késztermékek vizsgálata168
Alkoholtartalom meghatározása168
Egyéb anyagok meghatározása171
Érzékszervi vizsgálat174
A pálinkahibák eredete, megelőzése, javítása
Az alapanyagok előkészítéséből, a cefrézés és az erjesztés helytelen vezetéséből eredő hibák180
Ecetsavas szag és íz180
Ecetsavas etil-észter jelleg181
Penészes, dohos szag és íz181
Kén-hidrogénes szag181
Akroleinre jellemző, csípős, szúrós szag, íz182
Vajsavas jelleg183
A technológia hibás vezetése a cefrézéskor183
Keserűmandula-illat és -íz (ciántartalom)183
Kén-dioxid (kénessav) emlékeztető, szúrós szag184
Metil-alkohol jelenléte185
Drogos, kesernyés íz185
Zamatanyagban szegény, aromacsökkentéses termék186
Nem megfelelő tárolóedényzet, illetve technológia alkalmazása186
Fémes, fanyar íz186
Kátrányos jellegű szag és íz187
Színhiba187
Zavarosodás, opálosodás187
A szeszfőzde karbantartása, energia- és vízgazdálkodása
A szeszfőzde karbantartása192
Az üzemi, folyamatos karbantartás192
Évenként ismétlődő nagy karbantartás194
Energiagazdálkodás a szeszfőzdékben195
Földgáz196
Tüzelőolaj196
Propán-bután (PB-) gáz196
Tüzeléstechnikai alapismeretek197
A szeszfőzdék vízgazdálkodása202
A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések
Általános rendelkezések206
A szeszjövedék206
Ellenőrző szervek208
Az ellenőrzéssel járó jogok és kötelezettségek208
Üzemeltetők kötelezettségei210
A szesz adóztatása
Adókötelezettség211
Szeszadófizetési kötelezettség211
Adómentesség212
Adóalap213
Adótételek214
Adó jellegű bírság215
Az adófizetés módja és határideje215
Egyéb adózási rendelkezések217
Szesz (pálinka) előállításának feltételei
Pálinka előállítására jogosultak218
Üzemben tartási engedély218
Magánszeszfőzde üzemben tartási engedélye219
Raktár vagy palackozó létesítése219
Üzemben tartási engedélyek nyilvántartása220
Üzemben tartási jog megszűnése220
Felelős üzemvezető220
Szesz (pálinka) előállítására alkalmas készülékek bejelentése221
Szeszfőzdék üzemi berendezése222
Főzőüst222
Finomítóüst225
Szeszpáracsövek225
Hűtőkészülékek226
Összekötőcső226
Légcső227
Szűrőkészülék227
Epruvetta228
Alszeszgyűjtő edény229
Elő- és utópárlatgyűjtő edény231
Levegőztető és a torlasztást megakadályozó csőrendszer231
Pálinka-kifolyócső232
Szeszmérő gép232
Hivatalos zár, műszaki leírás236
Hivatalos zár alkalmazása236
Műszaki leírás236
Hivatalos zár levétele237
Szesz (pálinka) előállítása
Az előállítás megkezdése238
Feldolgozható alapanyagok238
Pálinka előállításának módja239
Kereskedelmi pálinkafőzés239
Pálinkabérfőzés240
Pálinka kiadása a főzetőnek240
Pálinkabérfőzés díja241
Tüzelőanyag-adás241
Pálinka minősítése242
Pálinka házasítása242
Elő- és utópárlat243
Végleges elő- és utópárlat243
Újrafinomítás243
Mennyiség megállapítása244
Mintavétel, vegyvizsgálat246
Szesztermelési napló247
Időszaki elszámolás249
Résztermelés megállapítása251
A szesz tárolása251
Készletfelvétel252
Számadás, zárlat253
Többletek és hiányok elszámolása253
Veszteségnormák alkalmazása254
Termelési veszteség254
Finomítási veszteség255
Raktározási veszteség255
Palackozási veszteség256
Szállítási veszteség256
A szesz forgalomba hozatala
Forgalomba hozatal257
Szállítás258
Raktárközi forgalom258
Értékesítési forgalom259
A származás igazolása259
Vegyes rendelkezések260
A lefoglalt és elkobzott szesz értékesítése260
Megsemmisülés261
A szesz megsemmisítése261
A kisiparosokra vonatkozó rendeletek, jogszabályok
A kisipar célja, a kisipari tevékenység fogalma262
Iparjogosítvány kiadása263
Iparhatóságok264
A iparjogosítvány kiváltása264
Az ipargyakorlás szabályai266
Telephely266
Az ipargyakorlás megkezdése266
Ipar szüneteltetése267
Munkakiadás267
Az ipar gyakorlásában részt vevő személyek268
A foglalkoztatható személyek köre268
A kisiparos bejelentési kötelezettsége269
Özvegyi jog269
A kisipari tevékenység megszűnése270
Gazdasági munkaközösség
Általános szabályok272
A gazdasági munkaközösség létrehozása272
A gazdasági munkaközösség tevékenységi köre274
A gazdasági munkaközösség gazdálkodása274
A tagok anyagi felelőssége275
Alkalmazott, bedolgozó, segítő családtagok és szakmunkástanuló alkalmazásának szabályai276
Állami törvényességi felügyelet276
Megszűnés277
Érdekképviselet277
Munkajogi ismeretek
A kisiparos mint munkáltató278
Munkaviszony létesítése278
Munkaszerződés278
Munkakönyv279
A munkakönyv kezelése280
Bejegyzés az alkalmazott személyi igazolványába281
A munkavégzés szabályai281
Munkaidő, pihenőidő281
Túlóra282
Bérpótlék (munkabér-kiegészítés)282
Szabadság282
Jubileumi jutalom283
Munkaruha-, védőeszköz-, védőital-juttatás283
Fegyelmi vagy kártérítési eljárás284
Levonás a munkabérből284
A munkaviszony megszűnésének módja284
Katonai szolgálatra behívott alkalmazottak járandóságai286
A kisiparos és a megrendelő kapcsolata
A megrendelések elvállalása287
Zálogjog288
A vásárlók könyve288
Szakmai bizottsági eljárás288
Társadalombiztosítás
Társadalombiztosítási járulék289
KIOSZ értesítése a járulékfizetésről291
Mentesülés a járulékfizetési kötelezettség alól292
A KIOSZ
Szervezeti felépítés294
Tagság295
Hatósági feladatok296
Általános jövedelemadó
A jövedelemadó fogalma297
Adómentesség297
Szociális mentesség kor és munkaképesség-csökkenés alapján297
Adókötelezettség298
Adókötelezettség keletkezése298
Adókötelezettség megszűnése298
Az adóköteles jövedelem298
Az adó alapja298
El nem számolható kiadások301
Az adó mértéke302
Progresszív kulcsok302
Adókedvezmények303
Az adó fizetése303
Előleg és végleges adó303
Átalány303
Az adófizetés helye, ideje304
Bevallásadási kötelezettség304
Adóeltitkolás305
Könyvvezetési kötelezettség305
Pénztárkönyv305
Állóeszköz-nyilvántartási könyv306
Útnyilvántartási könyv306
Számlázási kötelezettség306
Leltározási kötelezettség307
Alkalmazotti adó307
Adóhatóságok308
Adóközösségek308
Fizetési értékesítések308
Jogorvoslatok309
Fellebbezések309
Felülvizsgálati kérelmek309
Gazdasági munkaközösségek adózása309
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Pálinkafőzés Pálinkafőzés Pálinkafőzés Pálinkafőzés

A védőfólia felhólyagosodott.

Állapot:
9.800 ,-Ft
49 pont kapható
Kosárba
konyv