A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lakáskultúra 1967-1969. (vegyes számok) (12 db)

A Belkereskedelmi Minisztérium Lakberendezési Bizottságának folyóirata/1967. év 1-2., 4. szám, 1968. év 1-4. szám, 1969. év 1-4. szám/A lakberendezési bizottság kiadványa

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 416 oldal
Sorozatcím: Lakáskultúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 32 cm x 24 cm
ISBN:
Megjegyzés: Vegyes számok. Színes, fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal. További szerzők a kötetben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tovább

Előszó


Vissza

Fülszöveg


Tévedés lenne manapság még arról beszélni, hogy az otthoni ételkészítés, s a családi körben az étkezések szép szokása visszafejlődőben, elhalóban van, és a „jövő lakásában" sem a konyhára, sem az étkezőhelyre nem lesz már szükség.
A fejlődés iránya egyrészt a közétkeztetés egyre szélesebb körű elterjedése felé mutat, másrészt az előre elkészített, félkész és étkezésre kész termékek választékának és minőségének javulása az otthoni ételkészítést hivatott megkönnyíteni.
A frissen elkészített ételek, az egyéni ízlésnek megfelelő ízek szükséges és elengedhetetlen kiegészítését fogják jelenteni az | étkezéseknek a jövőben is, konyhára tehát szükség lesz.
A múltban a háztartás vezetésének nehéz, sokszor tisztátlan, kimerítő munkája észszerűtlen és hátrányos feltételek között végezve — nyűggé, teherré vált, lefoglalva számtalan órát, lerontva még az életkedvet is.
A jelen törekvése az, hogy az elkerülhetetlen háztartási munkát ésszerűsítsük s a lehetőséghez képest kellemessé tegyük a... Tovább

Fülszöveg


Tévedés lenne manapság még arról beszélni, hogy az otthoni ételkészítés, s a családi körben az étkezések szép szokása visszafejlődőben, elhalóban van, és a „jövő lakásában" sem a konyhára, sem az étkezőhelyre nem lesz már szükség.
A fejlődés iránya egyrészt a közétkeztetés egyre szélesebb körű elterjedése felé mutat, másrészt az előre elkészített, félkész és étkezésre kész termékek választékának és minőségének javulása az otthoni ételkészítést hivatott megkönnyíteni.
A frissen elkészített ételek, az egyéni ízlésnek megfelelő ízek szükséges és elengedhetetlen kiegészítését fogják jelenteni az | étkezéseknek a jövőben is, konyhára tehát szükség lesz.
A múltban a háztartás vezetésének nehéz, sokszor tisztátlan, kimerítő munkája észszerűtlen és hátrányos feltételek között végezve — nyűggé, teherré vált, lefoglalva számtalan órát, lerontva még az életkedvet is.
A jelen törekvése az, hogy az elkerülhetetlen háztartási munkát ésszerűsítsük s a lehetőséghez képest kellemessé tegyük a konyhában eltöltendő időt.
A mai élet lüktető ritmusában a családok életmódjukat vizsgálva két táborra oszthatók. A „vándorok" a közösséget, társaságot kedvelik, szívesen teszik el a háztartásvezetés gondját és élik változatos életüket a lakás falán kívül. Az évek múlásával, a család növekedésével azonban legtöbbjük lassan átlép a másik népes táborba, az otthonkedvelők csoportjába, és a kényelmes, jólfelszerelt családi fészek nyújt részükre sok mindenért kárpótlást.
II
A mai életmóddal, a nők foglalkoztatottságával és azzal, hogy a napközbeni étkezéseket részben az óvodák, iskolai napközik, üzemi konyhák biztosítják, legtöbb családban a vacsora lett hétköznaponként az egyetlen olyan étkezés, amelyre az ételt otthon készítik, és a család együtt fogyasztja el. Késő délután, este gyűlik össze a család, természetes, hogy a lefekvésig együtt akarnak lenni, kapcsolatban akarnak maradni egymással. Ezért a gyerekek is a konyhába mennek tanulni, játszani, beszélgetni, mesélni a napközben történtekről, a férj is ide húzódik, hogy résztvegyen a családi együttesben.
A konyha terében lebonyolódó sokfajta munka eszköze zsúfoltsághoz vezet, a konyhabútorok között nem juthat mindenre hely, anélkül, hogy egymást zavarnák.
A rendelkezésre álló lakásterek átgondolt berendezésével, a bútorok ésszerű csoportosításával, a funkcióknak a lehetőséget figyelembevevő szétválasztásával, kapcsolásával azonban meg !ehet teremteni a konyha sokoldalú, nyugodt és kényelmes kihasználását. Az igényekhez mért berendezéssel el lehet érni, hogy a háztartásvezetés nem válik nyűggé, hanem kellemessé tehető, hogy a család valamennyi tagja megtalálja a maga helyét — házimunkához, otthoni tevékenységhez, ha kell pihenéshez is. Ám — szögezzük le — a konyha munkahely. Elsősorban az. Az étkezésnek lehet itt helyet teremteni, pihenéshez azonban alkalmasabb a szoba.
Tömöry Tamás Vissza
Fülszöveg Kép
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv