| Bevezetés | 21 |
| Az élelmiszer-áruismeret alapjai | 23 |
| Bevezetés az élelmiszer-áruismeretbe | 25 |
| Az élelmiszerek fogalma | 25 |
| Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei | 26 |
| Az élelmiszereket felépítő anyagok | 28 |
| A víz | 29 |
| Alaptápanyagok | 30 |
| Védőtápanyagok | 34 |
| Adalékanyagok | 39 |
| Az élelmiszerek értéke és minősítése | 39 |
| Az élelmiszerek jelölése | 40 |
| Élelmiszer-biztonság és élelmiszerjog | 41 |
| Az élelmiszer-fogyasztás jellemzői | 43 |
| Élelmiszer-fogyasztás és egészség | 43 |
| Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok | 43 |
| Különleges táplálkozási célú élelmiszerek | 48 |
| Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek | 52 |
| A mikroorganaizmusok és jelentőségük az élelmiszer-technológiában | 53 |
| A mikroorganizmusok fajtái | 4 |
| A mikroorganizmusok hatóanyagai | 55 |
| Az élelmiszerek szennyezettsége | 55 |
| Élelmiszer-fertőzés | 56 |
| Élelmiszer-mérgezés | 56 |
| Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége | 57 |
| Összefoglaló kérdések | 57 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 59 |
| Az élelmiszerek romlása | 61 |
| Az élelmiszerek élvezeti, biológiai és tápértékének csökkenése | 61 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 62 |
| A tartósítás fogalma | 62 |
| Az élelmiszer-tartósítás eljárásai | 63 |
| Összefoglaló kérdések | 72 |
| Gabona, malom-, tészta- és sütőipari áruk | 75 |
| Gabonafélék | 77 |
| A gabonafélék fogalma | 77 |
| Gabonafélék rendszertana | 77 |
| A gabonafélék fajtái és árutulajdonságai | 77 |
| Az árufőcsoport jellemző termékeinek tulajdonságai | 78 |
| Az árucsoport csomagolása, árumegóvásqa, tárolása | 78 |
| Malomipari áruk | 78 |
| A malomipari áruk fogalma | 78 |
| A malomipari áruk jelentősége a hazai kereskedelemben | 78 |
| Malomipari műveletek és termékeik | 79 |
| Hántolt termékek | 82 |
| A malomipari áruk csomagolása, átvétele, tárolása | 87 |
| Száraztészták | 87 |
| A száraztészták fogalma | 87 |
| A száraztészták csoportosítása | 87 |
| A száraztészták jelentősége | 89 |
| A száraztészták gyártása | 89 |
| A száraztészták fajtái és minőségi követelményei | 91 |
| A száraz tészták csomagolása, jelölése és árumegóvása | 92 |
| Süötőipari áruk | 92 |
| A sütőipari áruk fogalma | 92 |
| A sütőipari áruk árurendszere | 92 |
| Kenyerek | 94 |
| A kenyérfélék minőségi követelményei | 97 |
| Sütőipari fehértermékek (péksütemények, finom pékáruk) | 98 |
| A sütőipari fehértermékek fogalma | 98 |
| A sütőipari fehértermékek fajtái | 98 |
| Összefoglaló kérdések | 102 |
| Édesítőszerek, édesipari és cukrászati áruk | 103 |
| Édesítőszerek | 105 |
| Az édesítőszerek fogalma | 105 |
| Az édesítőszerek árurendszere | 105 |
| Az édesítőszerek jelentősége | 105 |
| A méz és a méhészeti áruk | 106 |
| A cukor | 111 |
| Egyéb természetes eredetű édesítőszerek | 113 |
| A legismertebb mesterséges édesítőszerek | 115 |
| Édesipari áruk | 116 |
| Az édesipari áruk fogalma | 116 |
| Az édesipari áruk rendszere | 116 |
| Cukorkák | 118 |
| Keménycukorkák | 118 |
| Puhacukorkák | 118 |
| Karamellák | 119 |
| Hengerelt cukorkák: marcipánok és marcipán jellegű termékek | 119 |
| Grillázstermékek | 119 |
| Kéregöntésű, likőrös cukorkák | 120 |
| Rágógumok | 120 |
| Préselt cukorkák | 120 |
| Egyéb cukorkák | 120 |
| Kakaó- és csokoládéáruk | 121 |
| A kakaóbab és feldolgozása | 121 |
| A kakaópor és fajtái | 121 |
| A csokoládé | 123 |
| A csokoládéáruk fajtái | 125 |
| Csokoládés készítmények | 125 |
| Diabetikus csokoládék | 126 |
| Nugátok | 126 |
| A nugátok fajtái | 126 |
| Édesipari lisztesáruk | 127 |
| Az édesipari lisztesáruk fogalma | 127 |
| Az édesipari lisztesáruk rendszere | 127 |
| Cukrászati áruk | 130 |
| A cukrászati áruk fogalma | 130 |
| A cukrászati áruk rendszere | 130 |
| A cukrászati áruk anyagai | 130 |
| A cukrászati áruk jellemzői | 133 |
| A cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk | 135 |
| Összefoglaló kérdések | 136 |
| Gyümölcs- és zöldségáruk | 139 |
| Bevezetés a gyümölcs- és zöldségáruk rendszerébe | 141 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk fogalma | 141 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk rendszere | 141 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk termesztése | 141 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk általános ismertetése | 142 |
| Gyümölcsök | 144 |
| A gyümölcsök összetétele | 144 |
| A gyümölcsök árutulajdonságai | 145 |
| Zöldségfélék | 164 |
| A zöldségfélék összetétele | 164 |
| A jelentősebb zöldségfélék árutulajdonságai | 166 |
| Egyéb zöldségfélék | 179 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk minőségi jellemzői | 182 |
| A gyümölcs-, z öldségáruk minőségi osztályozása | 184 |
| Termékbiztonság | 184 |
| Csomagolás, áruinformációk | 186 |
| A gyümölcs- és zöldségáruk tárolása, raktározása | 186 |
| Árukezelési szabályok | 187 |
| Összefoglaló kérdések | 188 |
| Tej, tejkészítmények, tejtermékek | 189 |
| A tej | 191 |
| A tej fogalma | 191 |
| A tej jelentősége | 191 |
| A fogyasztási tejek összetétele | 192 |
| A tej begyűjtése és általános kezelése | 194 |
| A tejféleségek csomagolása és tárolása | 195 |
| Tejkészítmények | 195 |
| A tejkészítmények fogalma | 195 |
| A tejkészítmények rendszere | 195 |
| A tejkészítmények jelentősége a táplálkozásban | 196 |
| A tejkészítmények árutulajdonságai | 196 |
| Tejtermékek | 201 |
| A tejtermékek fogalma | 201 |
| A tejtermékek jelentősége | 201 |
| A tejtermékek árujellemzői | 201 |
| Összefoglaló kérdések | 209 |
| Húsok és húskészítmények, halak és húst adó vadak | 211 |
| Húsok | 213 |
| A hús fogalma | 213 |
| A húsok árurendszere | 213 |
| A húsok összetétele | 213 |
| Nagy vágóállatok | 216 |
| A húsipar termékei, húskészítmények | 220 |
| A húskészítmények gyártása | 220 |
| Friss fogyasztású áruk - töltelékes áruk | 222 |
| Étkezési szalonnák | 223 |
| Tartós töltelékes áruk | 224 |
| Darabos húskészítmények | 225 |
| A húskészítmények árukezelése | 226 |
| Baromfihúsok, -húskészítmények | 227 |
| A baromfihúsok fogalma | 227 |
| A baromfihúsok árujellemzői | 227 |
| A baromfifélék feldolgozása | 228 |
| A baromfihúsok jellemző tulajdonságai, árukezelése | 231 |
| Húst adó vadak | 231 |
| A vadhúsok fogalma | 231 |
| A vadhúsok jelentősége | 231 |
| A vadhúsok árujellemzői | 231 |
| A vadhúsok minőségi osztályai | 234 |
| A vadhúsok forgalmazása | 234 |
| Halak, kagylók, a tenger gyümölcsei | 235 |
| A változó testhőmérsékletű állatok fogalma | 235 |
| A halak és a tenger gyümölcsei árurendszere | 235 |
| Halak | 236 |
| A legjelentősebb halfajták és jellemzőik | 236 |
| Puhatestűek | 242 |
| Összefoglaló kérdések | 246 |
| Zsiradékok, tojás, hidegkonyhai készítmények | 249 |
| Zsiradékok | 251 |
| Az étkezési zsírok, olajok fogalma | 251 |
| Az étkezési zsírok, olajok árurendszere | 251 |
| A zsiradékok jelentősége a táplálkozásban | 251 |
| Étkezési zsírok | 251 |
| Étkezési olajok | 253 |
| Növényi eredetű zsírok, a margarin | 255 |
| A tojás | 256 |
| A tojás fogalma | 256 |
| A tojás szerkezete, felépítése | 257 |
| A tyúktojás árutulajdonságai és minőségi előírásai | 258 |
| A tojás minősítése | 259 |
| Tojáskészítmények | 260 |
| Különleges tojások | 260 |
| A csomagolás jelölései és a tojás tárolása | 261 |
| Hidegkonyhai készítmények | 262 |
| A hidegkonyhai készítmények fogalma | 262 |
| A hidegkonyhai áruk előállítása | 262 |
| A hidegkonyhai készítmények árutulajdonságai | 262 |
| Szendvicsek | 264 |
| Saláták | 264 |
| Tojásételek | 265 |
| Húsos készítmények | 265 |
| Hidegtálak | 266 |
| Összefoglaló kérdések | 268 |
| Alkoholmentes italok | 271 |
| Ivóvíz | 273 |
| Az alkoholmentes italok termékválasztéka | 273 |
| Szikvíz | 274 |
| Természetes víz | 274 |
| Az ásványvíz fogalma | 274 |
| Az ásványvizek csoportosítása | 275 |
| Gyógyvizek | 277 |
| Üdítőital-ipari áruk | 277 |
| Gyümölcs- és zöldséglevek | 277 |
| Üdítőitalok | 279 |
| Sűrítmények | 280 |
| Diétás italok | 282 |
| Az alkoholmentes italok palackozása | 282 |
| Összefoglaló kérdések | 283 |
| Alkoholtartalmú italok | 285 |
| Az alkoholtartalmú italok fogalma | 287 |
| Bor | 287 |
| A bor fogalma | 287 |
| A borok előállítása | 288 |
| A pezsgő, pezsgőfajták és gyártásuk | 295 |
| A borok csomagolása és tárolása | 296 |
| Sör | 297 |
| A sör fogalma | 297 |
| A sörök árurendszere | 297 |
| A sör előállítása | 298 |
| A sör fajtái | 299 |
| A sör csomagolása | 300 |
| Égetett szeszes italok | 301 |
| Az égetett szeszes italok fogalma | 301 |
| A párlatok árutulajdonságai | 301 |
| Likőrök | 306 |
| Összefoglaló kérdések | 309 |
| Koffeintartalmú élvezeti áruk | 311 |
| A koffeintartalmú élvezeti áruk fogalma | 313 |
| A koffeintartalmú élvezeti áruk jelentősége a táplálkozásban | 313 |
| A kávé | 314 |
| A kávé fogalma | 314 |
| A kávé jelentősége a táplálkozásban | 314 |
| A kávénövény tulajdonságai | 314 |
| A kávé feldolgozása | 315 |
| A kávé választéka | 317 |
| A kávé minőségi jellezői | 317 |
| A kávé csomagolása és tárolása | 317 |
| Kávékészítmények | 317 |
| A tea | 319 |
| A tea fogalma | 319 |
| A tea csoportosítása | 319 |
| A tea jelentősége | 320 |
| A tea árutulajdonságai | 321 |
| A tea csomagolása | 322 |
| A teaitalhoz hasonló főzetet adó termékek | 323 |
| A tea minőségmeghatározó tényezői, tárolása, kezelése | 324 |
| Összefoglaló kérdések | 325 |
| Fűszerek, ízesítők, zamatosítók és állományjavítók | 327 |
| Fűszerek | 329 |
| A fűszerek fogalma | 329 |
| A fűszerek rendszere | 329 |
| A fűszerek jelentősége | 329 |
| A fűszerek összetétele, hatóanyagai | 330 |
| A fűszerek vál,asztéka | 331 |
| Fűszerpótlók | 337 |
| Fűszerkeverékek | 337 |
| A fűszerek csomagolása | 338 |
| Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók | 338 |
| Étkezési sók | 338 |
| Ételecetek | 339 |
| Összetett ízesítők | 339 |
| Állományjavító, módosító anyagok | 340 |
| A fűszerek tárolása | 341 |
| Összefoglaló kérdések | 342 |
| Tartósított élelmiszerek | 343 |
| Tartósított gyümölcs- és zöldségáruk | 345 |
| Tartósított gyümölcsáruk | 345 |
| Tartósított zöldségáruk | 347 |
| Tartósított húsáruk | 349 |
| Húskonzervek | 349 |
| Baromfihúskonzervek | 350 |
| Bébiételek | 351 |
| Levesporok | 351 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek | 353 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek kereskedelmi választéka | 353 |
| A gyorsfagyasztott élelmiszerek csoportjai árujellemzőik szerint | 353 |
| A gyorsfagyasztott élelmiszerek csomagolása | 357 |
| Összefoglaló kérdések | 358 |
| Dohányáruk | 359 |
| A dohány fogalma | 361 |
| A dohány jelentősége | 361 |
| A dohány élettani hatása | 361 |
| A dohányzás formái | 362 |
| A hazánkban termesztett dohán yfajták é-s összetételük | 362 |
| A dohány feldolgozása | 363 |
| A dohányipari termékek fajtái és minősítésük szempontjai | 363 |
| A dohányipari termékek forgalomba hozatala | 366 |
| Összefoglaló kérdések | 368 |
| Vegyi áruk | 369 |
| Bevezetés a vegyi áruk ismeretébe | 371 |
| A vegyi áruk csomagolása, átvétele, tárolása | 372 |
| A vegyi áruk feliratozása (címkézés) | 373 |
| A címkén található jelölések, jelképek | 374 |
| Háztartási vegyi áruk | 378 |
| A mosással, tisztítással kapcsolatos alapfogalmak | 378 |
| Szappanok | 381 |
| Mosószerek | 384 |
| Mosogatószerek | 388 |
| Általános tisztítószerek | 390 |
| Súrolószerek | 391 |
| Ablak-, üveg-, tükörtisztítrók | 391 |
| Szőnyeg- és kárpittisztító szerek | 392 |
| Bútorápoló szerek | 393 |
| Fertőtlenítő-, maró hatású szerek | 395 |
| Légfrissítők, levegőfertőtlenítők | 395 |
| Autóápoló és -karbantartó termékek | 396 |
| A cikkcsoport jelentősége | 396 |
| Autósamponok | 396 |
| Lakk ápolószerek | 397 |
| Szélvédő- és üvegtisztító szerek | 397 |
| Egyéb autós vegyi áruk | 398 |
| Szabad forgalmú irtószerek | 399 |
| A szabad forgalmú irtószerek forgalmazásának szabályai | 399 |
| Az irtószer fogalma | 400 |
| Összefoglaló kérdése | 402 |
| Kozmetikai áruk | 405 |
| Bevezetés | 407 |
| A kozmetikai termék fogalma | 407 |
| A kozmetikai termékek funkcionális csoportjai | 407 |
| A kozmetikai áruk biztonságáról | 408 |
| A kozmetikai áruk csomagolása | 408 |
| A kozmetikai termékek felirata és címkézése | 409 |
| Bőrrel érintkező kozmetikumok - arc-, kéz- és lábápolók, krémek, emulziók és olajok | 410 |
| A bőrrel érintkező kozmetikumokról általában | 410 |
| A bőr szerkezete | 410 |
| A bőr funkciói | 413 |
| Bőrtípusok | 414 |
| A bőrrel érintkező kozmetikumok csoportosítása | 415 |
| A hintőporok és púderok | 419 |
| Illatszerek - Parfümök, toalettvizek, kölnik | 420 |
| Az illatszerekről általában | 420 |
| Az illatszerek fogalma | 422 |
| Az illatszerek csoportosítása | 422 |
| Az illatanyagok előállítása | 423 |
| Fürdő- és tusolókészítmények | 426 |
| A fürdő- és tusolókészítmények fogalma és csoportjaik | 426 |
| A fürdő- és tusolókészítmények tulajdonságai, összetevői | 427 |
| Szőrtelenítők | 429 |
| Mechanikai szőrtelenítésre alkalmas termékek | 429 |
| Kémiai szőrtelenítő szerek | 430 |
| Dezodoráló, izzadásgátló termékek | 430 |
| A dezodorok tulajdonságai, összetevői | 432 |
| Izzadásgátló (antiperspirant) termékek | 432 |
| Hajkezelő és hajápoló termékek | 433 |
| Hajszínezők, festékek és világosítók | 434 |
| Tartós hullámosító szerek | 435 |
| Hajsamponok | 436 |
| Hajkondícionálók | 436 |
| Borotválkozókozmetikumok | 437 |
| A borotválkozókozmetikumok tulajdonságai, összetevői | 437 |
| Az arc és a szem környék sminkelés sminkeltávolító termékei | 440 |
| Ajakápoló és ajakdíszítő termékek | 441 |
| Fog- és szájápoló termékek | 442 |
| Fogkrémek és fogzselék | 443 |
| A gyermekfogkrémek | 445 |
| A fogfehérítők | 445 |
| Szájvizek | 445 |
| Szájspray | 445 |
| Körömápolók és körömdíszítők | 446 |
| Körömlakkok | 446 |
| Napozószerek | 448 |
| A napfény spektruma | 448 |
| A napozószerek fajtái | 450 |
| Napfény nélküli önbarnítók | 450 |
| Babaápolási készítmények | 451 |
| A babaápolási termékekkel szembeni követelmények | 451 |
| Babaolajok | 452 |
| Babaemulziók | 452 |
| Babakrémek | 452 |
| Babahintőporok | 453 |
| Babasamponok | 454 |
| Babafürdetők | 454 |
| Babanapozók és fényvédő szerek | 455 |
| Összefoglaló kérdések és feladatok | 456 |
| Lakk- és festékipari áruk | 459 |
| A festékipari árukról általában | 461 |
| A festékipari termékek biztonsága | 461 |
| A lakk- és festékanyagok fewlépítése | 461 |
| A lakk- és festékipari áruk csoportjai alkalmazási területük szerint | 466 |
| Felület-előkezelő és -előkészítő anyagok | 466 |
| Festékek | 467 |
| Az alapozó festékek fajtái | 467 |
| Fedő festékek | 468 |
| Felülettoleráns festékek | 469 |
| Lakkok | 469 |
| Lazúrok | 469 |
| Fal- és homlokzatfestékek | 470 |
| Segédanyagok | 471 |
| A festékipari termékek csomagolása | 473 |
| Átmeneti védőanyagok | 473 |
| Összefoglaló kérdések | 475 |
| Norinbergi áruk | 477 |
| Bevezetés | 479 |
| Kozmetikai kiegészítő áruk | 479 |
| A borotválkozás eszközei | 479 |
| Manikűrkészletek | 480 |
| Fésűk | 480 |
| Hajkefék | 480 |
| Piperetáskák | 481 |
| Egészségügyi áruk | 481 |
| fogápolási eszközök | 481 |
| Mosdókesztyűk, szivacsok | 482 |
| Tissue-papírból készüölő termékek | 482 |
| Egészségügyi betétek, tamponok | 483 |
| Eldobható pelenkák | 484 |
| Háztartási áruk | 484 |
| Meszelő-, kefe- és ecsetáruk | 484 |
| Seprűáruk | 485 |
| Festéshez, ragasztáshoz, kőművesmunkához használt eszközök | 486 |
| Vállfák, ruhaakasztók | 487 |
| Ruhaszárító csipeszek | 487 |
| Háztartási tisztítókendők | 487 |
| Összefoglaló kérdések | 488 |
| Kislexikon | 489 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom, WEB-címtár | 529 |