kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 592 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztés |
Kötetszám: | 1 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9239-46-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér, színes fotókkal illusztrálva. |
SZARVASMARHA - TENYÉSZTÉS (Dr. Stefler József - Dr. Holló István - Dr. Iváncsics János - Dr. Dohy János - Dr. Boda Imre - Dr. Bodó Imre - Dr. Nagy Nándor) | |
A szarvasmarha - tenyésztés jelentősége, fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 17 |
A szarvasmarhatermékek iránti piaci igények | 17 |
A szarvasmarha-tenyésztés adottságai | 21 |
Takarmánytermesztési adottságaink | 21 |
Állatállományunk szerkezeti összetétele | 27 |
A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésének közgazdasági összefüggései | 28 |
Szarvasmarha-tenyésztésünk főbb jellemzői | 31 |
A szarvasmarha biológiai sajátosságai | 34 |
A szarvasmarha származása és domesztikációja | 34 |
A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése | 38 |
A küllemi bírálat célja és jelentősége | 38 |
A küllem és a termelőképesség összefüggése | 39 |
A küllemi bírálat alapelvei | 41 |
A szervezet egészének bírálata | 41 |
A típus megítélése a szarvasmarha-tenyésztésben | 45 |
A kültakaró és a testtájak a különböző hasznosítási típusokban | 46 |
Küllemi bírálati rendszerek | 54 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 59 |
Termelő (primer) értékmérő tulajdonságok | 62 |
Tejtermelő képesség | 62 |
Hústermelő képesség | 72 |
Egyéb (szekunder) tulajdonságok | 78 |
Ellenálló képessség, hasznos élettartam | 78 |
Termékenység, szaporaság | 79 |
Növekedési erély, koraérés | 84 |
Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség) | 85 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások, viselkedési tulajdonságok | 87 |
Kvalitatív tulajdonságok | 88 |
Szarvasmarhafajták | 94 |
Magyar fajták | 94 |
Kettős hasznosítású fajták | 96 |
Tejtermelő fajták | 100 |
Húsmarhafajták | 103 |
Kis testű húsfajták | 104 |
Közepes testű húsfajták | 105 |
Nagy testű húsfajták | 106 |
Egyéb húsfajták | 108 |
A szarvasmarha nemesítése | 110 |
Törzskönyvi ellenőrzés | 111 |
A szarvasmarha megjelölése és nyilvántartásba vétele | 111 |
A teljesítmények vizsgálata és az adatok feldolgozása | 113 |
A szarvasmarha törzskönyvezése | 114 |
A tenyészcél meghatározása | 115 |
A tenyészcél meghatározásának alapelvei | 115 |
A tenyészcél és a környezet | 118 |
A tenyészcél meghatározása különböző hasznosítású típusokban | 119 |
A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása | 123 |
Általános alapelvek | 123 |
A tenyészbikák ivadékvizsgálata | 125 |
A tehenek és bikák tenyészértékbecslésének integrálása | 132 |
A hústermelő képesség átörökítésének vizsgálata | 135 |
Genetikai terheltségek, markerek és lettani mutatók vizsgálata | 138 |
A tenyészértékek nemzetközi összehasonlítása és hasznosítása | 139 |
Tenyésztési (párosítási) módszerek a szarvasmarha-tenyésztésben | 143 |
A szarvasmarha faji sajátosságai és a tenyésztési módszerek alkalmazhatósága | 143 |
Fajtatiszta tenyésztés | 144 |
Keresztezés | 148 |
A szarvasmarha nemesítésének szervezeti keretei | 154 |
A tejelőtehén-tartás technológiája | 157 |
A technológia megválasztásának szempontjai | 157 |
A tejelő tehenek szaporítása | 159 |
Az ivarzás | 159 |
A termékenyítés | 161 |
A vemhesség megállapítása | 162 |
Elapasztás, előkészítés az ellésre | 162 |
Az ellés | 163 |
Az újszülött borjú ápolása | 165 |
A tejelő tehenek takarmányozása | 165 |
Táplálóanyag-szükséglet | 165 |
A takarmányadagok összeállításának alapelvei | 168 |
Kettős hasznosítású tehenek takarmányozása | 169 |
Nagy termelésű tehenek takarmányozása | 171 |
Takarmányozási rendszerek | 174 |
A tejelő tehenek tartástechnológiája | 176 |
Kötött tehéntartás | 177 |
Kötetlen tehéntartás | 180 |
A nem termelő tehénállomány elhelyezése | 183 |
Szárazonálló tehenek istállója | 183 |
Elletőistálló | 184 |
Beteg- és elkülönítőistálló | 184 |
A fejés technológiája | 185 |
A kézi fejés | 185 |
A gépi fejés | 185 |
A gépi fejés munkaműveletei | 186 |
A higiénikus fejés követelményei | 189 |
A higiénikus tejnyerés személyi feltételei | 190 |
A higiénikus tejnyerés tárgyi feltételei | 190 |
Fejés kötött tartásban | 191 |
Sajtáros fejőgépek | 191 |
Tankkocsis fejőberendezések | 192 |
Tejvezetékes fejőberendezések | 192 |
Fejés kötetlen tartási rendszerben | 192 |
Stabil padozatú fejőházi fejőberendezések | 194 |
Mobil (mozgó ) padozatú fejőházi fejőberendezések | 195 |
A borjúnevelés technológiája | 197 |
Itatásos borjúnevelés | 198 |
A borjú takarmányozása | 198 |
Az itatásos borjak elhelyezése | 212 |
A borjú ápolása | 223 |
A tenyészüsző-nevelés technológiája | 225 |
A tenyészüsző-nevelés célja | 225 |
A tenyészüsző-nevelési technológia megválasztásának irányelvei | 226 |
A tenyészüszők takarmányozása | 230 |
A tenyészüszők táplálóanyag-szükséglete | 230 |
A tenyészüszők takarmányozása az egyes életszakaszokban | 232 |
A legeltetés megszervezése a tenyészüszőtartásban | 237 |
A tenyészüszők elhelyezése | 240 |
A tenyészüszők ápolása | 244 |
Állat-egészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben | 244 |
Munkaszervezés a növendéküsző-telepen | 245 |
Az üsző-előhasznosítás technológiája | 247 |
Tenyészbikák felnevelése és a kifejlett tenyészbikák tartása | 253 |
Általános alapelvek | 253 |
Tenyészbikajelöltek felnevelése STV-állomáson | 254 |
Tenyészbikajelöltek felnevelése a gazdaságban | 255 |
Kifejlett tenyészbikák takarmányozása és tartása | 256 |
A tenyészbikák használata | 257 |
A szarvasmarha-hizlalás technológiája | 258 |
A technológia megválasztását befolyásoló tényezők | 258 |
A hízó marhák takarmányozása | 261 |
A hízó marhák táplálóanyag-szükséglete | 261 |
Hizlalási módszerek | 264 |
Borjúhizlalás | 266 |
Baby-beef-hizlalás | 267 |
Növendékbika-hizlalás | 267 |
Tinóhizlalás | 273 |
Üszőhizlalás | 273 |
Selejt tehenek feljavítása | 273 |
Hozamfokozók a szarvasmarha-hizlalásban | 274 |
A hízó marhák elhelyezése | 275 |
Kötetlen rendszerű csoportos hízómarha-hizlalásban | 275 |
Istálló nélküli hízómarha-tartás | 282 |
Lekötéses rendszerű egyedi tartás | 283 |
Munkaszervezés a hízómarha-telepen | 284 |
Állat-egészségügyi feladatok a marhahizlalásban | 286 |
Vágómarhák szállítása | 287 |
Vágómarhák és a marhahús minősítése | 288 |
A húsmarhatartás technológiája | 290 |
A húsmarhatartás célja és főbb alapelvei | 290 |
A húsmarha szaporítása | 291 |
A húsmarha takarmányozása | 293 |
A húsmarha elhelyezése és gondozása | 297 |
Ajánlott irodalom | 301 |
JUHTENYÉSZTÉS (Dr. Veress László - Dr. Bedő Sándor - Dr. Lovas László - Dr. Mucsi Imre - Dr. Lengyel Attila - Dr. Zomborszky Zoltán) | |
A juhtenyésztés gazdasági jelentősége | 305 |
A világ juhtenyésztése | 305 |
A juhtenyésztés rövid története | 307 |
A juhtenyésztés hazai fejlődése és lehetőségei | 309 |
A juh biológiai sajátosságai és az ehhez kapcsolódó alapismeretek | 313 |
A házijuh eredete, háziasítása | 313 |
A juhok elnevezése kor és ivar szerint | 315 |
A juh külleme | 315 |
A küllemmel szemben támasztott követelmények | 315 |
A testméretek felvétele | 320 |
A juh életkorának meghatározása | 321 |
A juhok viselkedésének főbb jellemzői | 322 |
Értékmérő tulajdonságok | 328 |
A legfontosabb kvalitatív tulajdonságok | 328 |
A gyapjú színének öröklődése | 328 |
Immunogenetikai tulajdonságok | 329 |
Örökletes terheltségek | 331 |
Mennyiségi vagy kvantitatív tulajdonságok | 332 |
Az ún. általános értékmérők | 332 |
A juh gyapjútermelése | 337 |
A gyapjúismeret alapjai | 337 |
A gyapjútermelés értékmérői | 345 |
A hústermelés értékmérői | 347 |
Tejtermelés | 353 |
Gereznatermelés | 356 |
Juhfajták és -típusok | 358 |
Merinó fajtacsalád | 358 |
Posztógyapjasok | 359 |
Fésűsgyapjasok | 359 |
Húsmerinók | 361 |
Szapora merinók | 361 |
Magyar merinó | 362 |
Angol hosszúgyapjas fajták | 364 |
Jelentősebb húsjuhfajták | 365 |
Tejelő és szapora fajták | 367 |
Más kultúrfajták | 369 |
Őshonos hazai fajták | 370 |
A juh nemesítése | 372 |
Tenyésztési cél, hasznosítási irány, tenyésztési integráció | 372 |
Tenyészérték-becslési és szelekciós módszerek | 375 |
Tenyészértébecslés | 375 |
Tenyészértékbecslés (TÉB) saját teljesítmény alapján | 375 |
Tenyészértékbecslés az ősök termelése alapján | 376 |
Tenyészértékbecslés oldalági rokonok termelés alapján | 377 |
Ivadékvizsgálat | 378 |
A szelekció | 379 |
Hazai törzskönyvi ellenőrzés, törzskönyvezés | 381 |
Ivadékvizsgálat | 386 |
Törzskönyvi okmányok | 386 |
Tenyésztési program | 387 |
A juhtartás technológiája | 390 |
Épületek, eszközök, gépek és használatuk | 392 |
A legeltetés | 410 |
Anyajuhok tartása s takarmányozása | 413 |
Évi egyszeri elletés nyújtott szoptatással | 413 |
Évi egyszeri elletés fejéssel | 413 |
Sűrített elletés | 413 |
Anyajuhok takarmányozása | 414 |
A pároztatás és a kosok használata | 423 |
Mesterséges termékenyítés | 424 |
Báránynevelés | 428 |
Bárányhizlalás | 430 |
Növendéknevelés | 434 |
Betegségek elleni védekezés | 437 |
Ajánlott irodalom | 441 |
Felhasznált irodalom | 441 |
LÓTENYÉSZTÉS (Dr. Bodó Imre - Dr. Hecker Walter - Dr. Bucsy László - Dr. Mihók Sándor) | |
A lótenyésztés kultúrtörténete és gazdasági szerepe | 445 |
A ló szerepe az emberiség történetében | 445 |
A magyar lótenyésztés rövid története | 446 |
A magyar ló kora | 446 |
Az arab ló hatásának korszaka | 446 |
A spanyol ló divatja | 447 |
Az angol telivér korszaka | 447 |
Az állami ménesek szerepe | 448 |
A világ és hazánk lóállománya | 449 |
Biológiai sajátosságok | 452 |
A ló származása, evolúciója | 452 |
A ló rendszertani helye | 453 |
Rokon fajok | 455 |
A ló elnevezése ivar, kor és használat szerint | 456 |
A ló külleme | 457 |
Külső testalakulás | 457 |
A fej | 457 |
A nyak | 460 |
A mar | 461 |
A hát | 462 |
Az ágyék | 463 |
A far | 463 |
A farok | 464 |
A mellkas | 465 |
A has | 465 |
A lapocka | 465 |
A felkar | 465 |
Az alkar és a könyök | 466 |
A lábtő | 466 |
A szár | 466 |
A csüdízület | 466 |
A csüd | 467 |
A pata | 467 |
A felcomb és az alcomb | 467 |
A csánk | 467 |
Lábállás | 468 |
A testalakulás és -bírálat jelentősége a lóenyésztésben | 470 |
A ló általános bírálata | 471 |
A hátasló bírálata | 472 |
A ló mozgásának "mechanikája" | 472 |
Az igásló bírálata | 475 |
A küllemi bírálat gyakorlata | 475 |
A bírálóbizottság | 475 |
A terlület kijelölése | 476 |
A bemutatás és a bírálat | 476 |
A bírálat külsőségei | 477 |
A bírálati rendszer | 477 |
A testméretek | 482 |
A ló színe (nómenklatúra) | 485 |
Alapfogalmak | 485 |
A lószínek magyar elnevezési rendszere | 486 |
A jegyek | 488 |
A ló korának meghatározása | 490 |
A ló mozgása | 492 |
A jármódok | 493 |
A lépés | 493 |
Az ügetés | 494 |
A poroszkálás | 495 |
A vágta | 495 |
Az ugrás | 496 |
Az úszás | 498 |
Különleges jármódok | 498 |
Mozgáshibák | 498 |
A ló viselkedése | 499 |
A rossz szokások | 501 |
Értékmérő tulajdonságok | 503 |
Kvalitatív tulajdonságok | 503 |
A szín | 503 |
Az immungenetikai tulajdonságok | 505 |
Az örökletes terheltségek | 506 |
Néhány fontosabb genetikai terheltség | 507 |
Kvantitatív tulajdonságok | 509 |
A lófajták és -típus | 512 |
A fajtával szemben támasztott követelmények | 512 |
A lófajták csoportosítása | 512 |
Melegvérű lófajták | 513 |
Világfajták | 513 |
Az arab ló | 513 |
Az angol telivér | 514 |
Az ügetőlófajták | 515 |
A sportlófajták | 516 |
A magyar lófajták | 517 |
A kisbéri félvér | 517 |
A gidrán | 518 |
Furioso-North Star (= mezőhegyesi félvér) | 519 |
A nóniusz | 519 |
A lipicai | 520 |
A magyar félvér | 520 |
A hidegvérű lófajták | 521 |
A belga-ardenni ló | 522 |
A magyar hidegvérű ló | 522 |
A muraközi ló | 522 |
A sodrott ló | 523 |
A pónifajták | 523 |
A shetland póni | 524 |
A welsh póni | 525 |
Egyéb, hazánkban kevésbé jelentős lófajták | 526 |
Nemesítési módszerek | 528 |
A tenyészcél megválasztása | 528 |
A ló használatának módjai | 529 |
A tenyésztési, nemesítési módszerek | 532 |
A fajtatiszta tenyésztés | 532 |
A keresztezés | 533 |
A galoppversenyelovak tenyésztése | 534 |
Az ügetőlovak tenyésztése | 535 |
A sportlovak nemesítése | 535 |
A fogatlovak nemesítése | 536 |
Egyéb irányú nemesítési munka | 537 |
Törzskönyvezés | 537 |
A lótenyésztés technológiai elemei | 541 |
Teendők a nemesítés területén | 541 |
A tenyészegyedek kiválasztása | 541 |
A párosítás | 542 |
Egyéb teendők a tenyésztés, nemesítés terén | 542 |
A ló takarmányozása | 544 |
A ló táplálkozási sajátságai | 544 |
A tenyészkanca takarmányozása | 545 |
A tenyészmén takarmányozása | 545 |
A szopós csikók takarmányozása | 546 |
A különböző korú csikók takarmányozása | 546 |
A használati lovak takarmányozása | 547 |
A hátaslovak takarmányozása | 547 |
A versenylovak és a nagy teljesítményű sportlovak takarmányozása | 547 |
A hízó ló takarmányozása | 548 |
A lovak ápolása | 549 |
A pata ápolása | 551 |
Patkolás | 551 |
A ló elhelyezése | 552 |
A ló használata során alkalmazott főbb eszközök | 554 |
Szerszámok | 554 |
Járművek | 560 |
Akadályok | 561 |
A ló egészségvédelme | 567 |
Betegségmegelőzés, elsősegélynyújtás | 567 |
Bánásmód a lóval, baleset-elhárítási szempontok | 568 |
A ló szaporítása | 570 |
A kanca ivari működésének szakaszai | 570 |
Az ivarzást befolyásoló tényezők | 571 |
Ivarérés, tenyészérés, tenyésztésbevétel | 571 |
A próbamén, próbáltatás | 572 |
A fedeztetés | 573 |
Az egy ménhez beosztható kancák száma | 574 |
Az ellés | 574 |
A mesterséges termékenyítés | 575 |
Embrióátültetés | 576 |
A mének szaporodásbiológiája | 576 |
A szamár és az öszvér | 577 |
Ajánlott irodalom | 579 |
Felhasznált irodalom | 579 |
Tárgymutató | 581 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.