1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gondolatok a "beszélgetések..." könyvsorozatról

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Olajipari Múzeum
Kiadás helye: Zalaegerszeg
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 65 oldal
Sorozatcím: Magyar Olajipari Múzeum Közleményei
Kötetszám: 27
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-868-857
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Elkészült a „Beszélgetések az olajiparról" VII. kötete, amely egyben a „Beszélgetések az olajiparról", és a „Beszélgetések a gáziparról" című riportsorozat utolsó kötete. E vállalkozás több mint... Tovább

Előszó

Elkészült a „Beszélgetések az olajiparról" VII. kötete, amely egyben a „Beszélgetések az olajiparról", és a „Beszélgetések a gáziparról" című riportsorozat utolsó kötete. E vállalkozás több mint tíz évig tartott, és 67 személlyel készített riportot Horváth Róbert. A 7+1 könyv terjedelme 2026 oldal.
E kiadványban a riportkötetek értékelését adjuk közre. A 14 egyéni véleményből érdekes kép áll össze. A többség riportalany volt, de leírja benyomásait két jeles hazai muzeológus és a MOIM két dolgozója is. Az egy-két, és többoldalas írások néhány azonos dolgot is kiemelnek. Mindenki „fontosnak tartja a riportkötetek megjelentetését, ami a riportok nagy számát tekintve is egyedülálló a hazai ipartörténet-írásban. Horváth Róbert szakavatott kérdező, beszélgetést vezető stílusában az ipartörténeti riport lényegében a történetírás rangjára emelkedett. A riportkötetek alapját képezhetik egy „Olajipari ki-kicsoda" könyvnek is."
Az interjúk az iparág közép- és felső vezetőivel, esetenként elsőszámú irányítóival, a szakma és a kapcsolódó területek legkiválóbb művelőivel, és nemzetközi hírű tudósaival készültek. A személyek sokszínűsége mellett közös bennük a tenni- és jobbítani-akarás, a szívós, kitartó munka. Nem törték meg őket a hosszú szakmai pálya során elkerülhetetlen kudarcok, továbbá az sem, hogy számtalan esetben nem saját szándékaik alapján, hanem „külső körülmények hatására" váltottak munkakört. Ezen tulajdonságaik a mai és a jövőbeli generációk számára követendő például szolgálnak.
Az életrajzok, szakmai életutak, vállalattörténetek mellett számos fontos szakmai döntés - a cégprivatizáció valós vagy feltételezett - okairól, hátteréről tájékoztatnak, de egyúttal nagyszerű társadalmi- politikai korrajz is.
Nemcsak a múlt sikereiből, hanem az elmúlt korszakok elhibázott döntéseiből is sokat lehet tanulni. Ezekre is fény derül a riportok alapján. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Dr. Bencze Géza 7
Dr. Bérezi István 12
Dr. Dank Viktor 16
Horváth Róbert 19
Dr. Kecskeméti Tibor 23
Dr. Laklia Tibor 26
Molnár István 29
Dr. Pápay József 33
Dr. Simon Pál 37
Solti Károlyné 39
Srágli Lajos 42
Dr. Szabó György 45
Tóth János 47
Zsengellér István 50
Tematikusan rendezett idézetek a riportokból 53
Az egyes kötetekben szerepelő riportalanyok? 59
Eddig megjelent riportok 61
A Magyar Olajipari Múzeum rövid története 63
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv