1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar vendéglátóipar története

A Honfoglalás századától napjainkig

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Állami Könyvterjesztő Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 424 oldal
Sorozatcím: Reprint
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-292-055-4
Megjegyzés: Reprint kiadás. Az eredeti könyvet a Kultura és Propaganda Könyv-, Zenemű- és Utazási Szövetkezet adta ki 1943-ban, Budapesten. A könyvben 3 rész található. Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szerkesztő előszava
Dr. Kemény Gábor: A vendégjog, vendéglátás és vendéglő a klasszikus világban
Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a görög világban1
Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a rómaiaknál6
Vendéglői élet a görögöknél14
Vendéglői élet a rómaiaknál16
A Honfoglalás századától a mohácsi vészig
Ballai Károly: Élet a honfoglalás századában18
A magnum aldumas-ok18
A sankt-galleni ebéd21
A kaukázusi rokon- és szomszéd népek élete22
A kaukázusi népek találkozása29
Levesfélék36
Húsételek36
Kásák36
Tészták37
Egyebek37
Pástétomfélék37
Tej, tejes ételek37
Tea37
Italok38
A magyar pásztorvilág élete38
Levesek39
Húsételek40
Tejesételek, tejtermékek43
Kásák, lepények, tésztafélék44
Főzelékfélék46
Halak46
Mikor étkezik a pásztornép46
Táplálkozásunk ősi elemei47
Milyen lehetett őseink élete?48
A királyság első századai50
A vendéglátás iparosodásának kezdetei50
Az egyház vendéglátása
A pannonhalmi monostor56
Pannonhalma jobbágy népe57
A szerzetesek élete58
A vendégfogadó palota és az utasok ellátása58
A szerzetesek asztala59
A konyha59
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A magyar serfőzés kezdete
A serfőzés ősisége: a kún, a török, Bózaser, a kümisz, a serjog, márcos, a serrel adózó királyi falvak61
A serfőzés ősisége62
A serfűszerek. A komló64
A kún és a török Búzaser66
A kümisz67
A serjog67
A serlajtoló jog68
A márcos71
Királyi serrel adózó falvak a középkorban71
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése72
Az italmérés a városi élet kezdetétől a tatárjárásig72
Az italmérés középkori városainkban a tatárjárástól a mohácsi vészig77
A MOHÁCSI VÉSZTŐL BUDA FÖLSZABADÍTÁSIG (1526-1686)
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése a mohácsi vésztől Buda felszabadításáig84
Az erdélyi városok italmérése84
A királyságbeli városok italmérése94
A hódoltsági terület italmérése113
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serfőzés szabad megalakulásáig113
A Lipót császár 1686-i serrendszabása113
A seres uraságok és a vendégfogadós uraságok114
Az első sergyárak Magyarországon115
Az ispotályos ser115
Régi serfőző céhek115
A serfőző céhek szentjei116
Céhi címerek117
Gambrinus király117
Óbuda királyi koronamezőváros serfőzése118
A budai serfőzés118
A pesti serfőzés119
A régi magyar serivó készségek120
Dr. Mazsáry Béla: Magyar szemmel külföldön - idegen szemmel Magyarországon121
Külföldi fogadóbeli állapotok a XVII. század elején121
Magyarországi szállásviszonyok 1660-1666-ban129
A hazai fogadósipar a XVIII. század végén131
BUDA FÖLSZABADÍTÁSÁTÓL A SZABADSÁGHARC VÉGÉIG (1686-1849)
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése az ország újraegyesítésétől a rendi korszak végéig138
Az egységes italmérő-jogalkotás első kísérlete152
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serivási szokások156
A sernyitás. A tavaszi és őszi seres ünnepek156
A testvéres sör156
A seres csizma157
A körömpróba157
A seresbicska157
"Te hólyag!" A hólyag társaságok157
A seresharang158
Keresztelő ser158
A seres szamár158
A léhűtő159
A halottas ser159
Csalánba nem üt a menykő!160
A suhajkorcsmák160
A tót ser160
Dr. Siklóssy László: A magyarországi vendégfogadók Buda fölszabadításától a szabadságharc végéig161
Pest vendégfogadói162
Pest megujhodásának triumvirátusa163
Lendület Pest-Buda gazdasági életében 1720-tól kezdve165
A Fehér Hajó tarka krónikája166
Hevesi Lajos a Fehér Hajó utolsó éveiről167
A Hétválasztó Fejedelem, mint pesti redut és fogadó168
A Hétválasztó háza a Nákó-család tulajdonában. A gyermek Liszt Ferenc hangversenye170
Diákbotrány a Hétválasztóban171
Még három XVIII. századi vendégfogadó: a Fehér Farkas, a Bádogkalap és az Arany Borz172
Az Arany Sas az Új világban173
Fellélegzés a napoleoni háboruk után. Az új találmányok az idegenforgalom szolgálatában174
A Magyar Király-szálló. Wesselényi és Hagn Sarolta174
A Vadászkürt. - Széchenyi, Wesselényi és Petőfi emlékek176
A Tigris177
A Nádor179
Az Angol Királyné179
Az István Főherceg181
Az Európa-szálló182
A Két Pisztoly és a Zrínyi183
Pest külvárosi fogadói. Egy éjszaka a Bobich-fogadóban. A Lipótváros szállói186
A Terézváros fogadói. Nagy forgalom, süllyedő színvonal187
Feleségrablás az Arany Szitában188
A megbízhatatlan Vörös Ökör, ahol még Dérynét is kifosztották189
A beözönlő vidékiek fogadói. A Grifftől az Éjjeli Bagolyig190
A Két Oroszlán szálló a Ferencváros Redutja191
Buda vendégfogadói193
Arany Sas és az Arany Hajó. II. József Budán194
A nagyvállalkozó Falk Fehér Keresztje. A budai Redut. A Postaház környéki fogadók195
A Három Nyúl és a Zöld Szőlőfürt fogadó197
Ujlak és Óbuda fogadói198
A tabáni fogadók. Az Arany Perec. A budai Hétválasztó. Hol lakott Beethoven?199
A Vörös Sün és a Fortuna, a Vár vendégfogadói201
Vidéki vendégfogadók
Dunántúl202
Az Alföld fogadói210
A csárdák215
Déryné a csárdákban218
Kik voltak a csárdák tulajdonosai?219
Szállók Pozsonyban és Északnyugaton: Szállók Pozsonyban a XVIII. században és a reformkorban220
A Zöldfa vendégfogadó221
Szállók Budapesttől Északkeletre224
Erdély-Délkelet232
Dr. Mazsáry Béla: A magyarországi vendéglős (korcsmáros) ipar a szabadságharc végéig238
Gundel Károly: A konyha fejlődése és a magyar szakácskönyv irodalom a XVIII. század végéig287
Gasztronómiai életünk első emlékei287
A szakácskönyveink első emlékei: Néhány jó magyar és cseh étel főzésének feljegyzése a XV. századből295
Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönve a XVI. századból: Szakács-Tudomány296
Levelek és sásák (mártásfélék)302
A tehénhúsról306
A borjúhúsból készült ételek308
A juhhúsból készült ételek309
A bárányhúsból készült ételek310
A disznóhúsból készült ételek310
A malacok311
A lúdhúsból való ételek következnek312
Lúdfiakról is egy avagy két szóval írok313
A tyúkokról, kappanokról313
Tyúkfiakról314
Szarvasok járulnak elől315
Az őzek316
Az nyúlak rendszerint316
Apró madárkák következnek316
Következnek az halakból készült étkek. Elsőben a csukákrúl316
Az posárokrul következnek immár rendszerint318
Szent-Benedeki Mihálynak, Thököli Sebestyén Uram szakáchának "Magyar étkeknek főzése", Késmár, 1601321
Húsfélék321
Vadhús322
Baromfiak322
Halak323
Rák324
Levek324
Tésztafélék és tejes étkek324
Különféle gyümölcsös ételek325
Ételek nemeiről vagy helyesen lehető készítéseikről és más egyéb aféle szükséges házidolgokról írott könyv 1753-8325
Levesek327
Levek328
Vajak330
Húsféle, vadhús, baromfiak331
Hal, rák, tojás332
Főzelékfélék334
Tésztafélék, sütemények334
Sajtok338
Különfélék338
Italok338
Vegyesek338
Szakáts Mesterségnek könyvetskéje, Kassa, 1753, Nagy Szombat 1785, Kolozsvár, 1793339
Levesek342
Levek, sufák, sásák342
Húsfélék346
Vadhúsok349
Baromfiak350
Halételek351
Rákételek351
Tojásételek352
Főzelékfélék, gombák352
Saláták354
Tésztafélék354
Tejes étkek356
Gyümölcsből készült étkek356
Liktáriumok és hasonlók357
Sajt358
Magyar Szakátskönyv... Komárom XVIII. század vége358
Levesek359
Húsfélék360
Tésztafélék és hasonlók360
Torták361
Szultzok, befőttek362
Egyebek362
Egyéb hazai adatok362
Külföldi szakácskönyvek néhány magyar vonatkozása366
Összefoglalás369
Néhány pótlás a magyarországi vendégfogadók stb. c. fejezethez371
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A magyar vendéglátóipar története A magyar vendéglátóipar története A magyar vendéglátóipar története A magyar vendéglátóipar története

A borító és a lapélek foltosak.

Állapot:
8.000 ,-Ft
40 pont kapható
Kosárba
konyv