1.031.420

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ius Culinaris, avagy a törvény íze I.

Előszó

Minden igen régen kezdődött - majd' harminc éve. Illatokkal, ízekkel, érzésekkel. Szürkülettől gyöngyöző húsleves, házi készítésű csigatészta. A tojás még friss - nagyapám épp az imént vette ki a... Tovább

Előszó

Minden igen régen kezdődött - majd' harminc éve. Illatokkal, ízekkel, érzésekkel. Szürkülettől gyöngyöző húsleves, házi készítésű csigatészta. A tojás még friss - nagyapám épp az imént vette ki a tyúk alól és ő darálta nemrég a zsemlemorzsát is. Nagymamám egy percre sem áll meg: a keze és a köténye - akárcsak a haja a barnaságába vegyült ősz hajszálaktól - lisztes. Dagaszt, keleszt, nyújt és szaggat. Régi rádiósmagnó, benne az elengedhetetlen magyar nóta - recsegve szól, de szól. Nyugalmat, békét, boldogságot árasztva. Olyan boldogság ez, amit csak egy kisgyermek érezhet, ha biztonságban érzi magát. Pont, mint én-ott, akkor. Hallom most is- és érzem, ahányszor csak rájuk gondolok.
Na, ilyen nekem azóta is a főzés és az ÉTEL. A nagybetűs, igazi, szívből készült ÉTEL. Amihez érzések, történetek - akár könnyek kapcsolódnak. Intenzíven, mélyről jövőn. Aminek már a készítése is örömet okoz, legyen az bármilyen bonyolult, vagy épp pont ellenkezőleg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen jó látni azt, ahogy jóízűen ízlelgetik és fogyasztják azok, akiknek olyan nagy szeretettel készítettük.
Így jött ennek a könyvnek az ötlete is. Aki ismer, tudja, szeretek főzni, sütni. Ételekről beszélgetni, azokról olvasni. Gyűjtöm a szakácskönyveket - legyenek azok régiek vagy újak, magyar vagy épp idegen nyelvűek. Aztán idővel egyre több ismerősömről, a munkám során velem kapcsolatba kerülő emberről derült ki, hogy számára is fontosak a kulináris élmények. Mindannyian szeretnek főzni, még ha nem is sikerül mindig minden tökéletesen - az viszont mindenkire egyformán igaz, hogy enni imádunk. Jót és jól.
Egyetlen beszélgetés sem telt el úgy, hogy valamelyikünknek ne jutott volna eszébe egy történet, amelynek szerves része volt valamilyen ÉTEL. Gondoltam egy merészet és megkérdeztem őket, lenne-e kedvük ezeket az anekdotákat - a „főszereplő" receptjével együtt megosztani velünk. Önökkel. És volt. Ekkor jött a gondolat, hogy kérdezzünk meg más, a jogi pályán - hisz jogászként a konyha mellett másik hobbim a szakmám -, vagy ahhoz kapcsolódó területen magának nevet szerzett szakembereket, hogy részt vennének-e velünk ebben a gasztronómiai időutazásban - ami sokunkat egész kisgyermek korig repít vissza. Vissza

Tartalom

Dr. Kállay Judit: 9
Nagymamám sajtos pogácsája 10
Dr. Balla Lajos: 13
Kapros, sós túrógombóc 14
Dr. Balogh Péter Ferenc: 17
Aranygaluska vanília sodóval Nagyi módra 18
Dr. Bánáti János: 21
Szerb rizses dzsuvecs 2 2
Dr. Bíró György: 25
Kocsonya 2 6
Dr. Borsos Tamás: 29
Gesztenyés sütemény 30
Dr. Fábián Adrián: 33
Mascarponés spagetti koktélrákkal 34
Dr. Fantoly Zsanett: 37
Reformtorta 3 8
Dr. Fodor László: 41
Zöldséges köleskása 42
Dr. Havasiné Dr. Orbán Mária: 45
Levendulás sütemény 45
Dr. habil. Herke Csongor: 49
Minestrone leves dél-olasz módra 50
Prof. Dr. Jakab Éva: 53
Brokkoli krémleves 54
Párolt rókagomba tojással és vajas burgonyával 55
Dr. Karácsony András: 57
Bárányragu padlizsánpürével 58
Dr. Kardos Sándor: 61
Rácponty 62
Dr. Kiss László: 65
Harcsapaprikás 66
Dr. Kolláth György: 69
Mézes-mustáros csirke zöldbabbal 70
Kovács Levente: 73
Rakott krumpli „Kovács-módra" 74
Dr. Kun Attila: 77
Mexikói chilis bab magyarosan 78
Dr. Magyar György: 81
Rablóhús nyárson 82
Dr. Makai Lajos: 85
Vörösboros vaddisznópörkölt dödöllével (gánicával) 86
Dr. Nochta Tibor: 89
Harcsapaprikás - részben, ahogy Béla bácsi tanította... 90
Dr. Pribula László: 93
Kapros-túrós masni tészta mediterrán csirkemell raguval 94
Dr. Udvary Sándor: 97
Göngyölt hús 98
Currys csirke 99
Prof. Dr. Varga Zsolt András: 101
Húsgombócleves korpaciberével (Csorba) 102
Dr. Visegrády Antal: 105
„Spanyolmadár" 106
Dr. Wopera Zsuzsanna: 109
Pasta suta 110
Dr. Zoltán Ákos: 113
Mustáros őz «Zoltán módra» 114
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ius Culinaris, avagy a törvény íze I. Ius Culinaris, avagy a törvény íze I. Ius Culinaris, avagy a törvény íze I. Ius Culinaris, avagy a törvény íze I.
Állapot:
2.740 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba
konyv