| A vállalkozás elhatározása (Bíró Oszkár) | 9 |
| A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról | 9 |
| A vállalkozóvá válás indítékai | 12 |
| A vállalkozás jogi formái | 14 |
| - Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 14 |
| - Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek | 16 |
| - Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény | 16 |
| A működtetés időbelisége | 18 |
| A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 20 |
| Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése (Kiss Lászlóné) | 20 |
| Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése (Simon József) | 22 |
| Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) | 24 |
| Egészségügyi alkalmasság, képzettség (Simon József) | 25 |
| Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) | 27 |
| Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig (Horváth György) | 27 |
| Gyümölcsök és zöldségek szárításának és aszalásának technológiája | 31 |
| Néhány gondolat a szárítmányok kisüzemi gyártásáról | 31 |
| A szárítás mint vízelvonásos tartósítás | 32 |
| Sok mindent lehet szárítani, de nem mindent érdemes | 33 |
| A szárítási technológia fejlődése | 34 |
| A meleg levegővel végzett szárítás technológiája | 35 |
| - Előkészítés | 35 |
| - Kikészítés | 53 |
| - Csomagolás | 57 |
| - Tárolás. Moly- és rágcsálóvédelem | 60 |
| A gyümölcsök szárítása és aszalása | 61 |
| - A szárított gyümölcsök felhasznállási területei | 61 |
| - Napon szárítás | 63 |
| - Alma szárítása. Karika, gerezd, kocka, pehely | 63 |
| - Szilva aszalása. Maggal, magozva, felezve, töltve és aprítva szárított szilva | 70 |
| - Meggy szárítása. Magozott meggy | 73 |
| - Sárgabarack és őszibarack szárítása | 74 |
| - Egyéb gyümölcsök: feketeribizli, bodzabogyó szárítása | 74 |
| Zöldségek szárítása | 75 |
| - A szárított zöldségek felhasználási területei | 76 |
| - Hagymafélék szárítása. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma | 77 |
| - Levélfélék szárítása. Petrezselyem, zeller, paraj, kapor, lestány | 80 |
| - Gyökérgumósok szárítása. Zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, torma, sárgarépa, burgonya, cékla | 82 |
| - Káposztafélék szárítása. Fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli | 85 |
| - Zöldbab szárítása | 87 |
| - Egyéb zöldségek szárítása. Paradicsom, padlizsán, cukkini, spárga | 88 |
| - Paprikafélék szárítása. Paradicsompaprika, fűszerpaprika | 90 |
| - Gomba szárítása | 92 |
| Minőségvizsgálatok | 94 |
| Az élelmiszer-minőség biztosítása | 98 |
| Mit értünk az élelmiszer-minőség biztosításán? (Fábri Ilona) | 98 |
| - Az élelmiszer-minőség fogalma | 98 |
| - Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 99 |
| - Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 99 |
| Élelmiszerek mikrobiológiai minőségének biztosítása | 100 |
| - A mikroorganizmusok jellemzése | 100 |
| - A termékek mikroflóráját meghatározó tényezők | 102 |
| - A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat | 105 |
| A szárítmányok gyártásának mikrobiológiája | 106 |
| - A nyers zöldség, gyümölcs mikroflórája | 106 |
| - Szedés, tárolás, szállítás | 106 |
| - Nyersanyag-előkészítés. Válogatás | 107 |
| - Szárítás | 108 |
| - Tárolás | 110 |
| - A szárítmányok mikrobiológiai előírásai | 110 |
| Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata | 112 |
| - Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | |
| - A termelés mikrobiológiai, higiéniai ellenőrzése | |
| A késztermék minősége iránti követelmények (Sós Józsefné) | 114 |
| Gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai (Sohár Pálné) | 118 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések (Simon József) | 121 |
| A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői (Bíró Oszkár) | 127 |
| Telepítés, a telephely megválasztása | 127 |
| A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 129 |
| A piac szerepe és a verseny hatása | 129 |
| - A piaci kapcsolatok szerepe a vállakozás jövedelmezőségének megalapozásában | 129 |
| - Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek | 130 |
| A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 130 |
| - A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 130 |
| - A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 132 |
| - Az egyéb költségek | 133 |
| A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 136 |
| - Beszerzési piac | 136 |
| - Értékesítési piac | 136 |
| Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére | 137 |
| Szárítmányok, szárítmány jellegű és porított termékek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők | 138 |
| Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) | 140 |
| Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) | 141 |
| Szakvizsga-bizonyítványt adó intézmények (Kiss Lászlóné) | 144 |
| Szárítmányok és aszalványok csomagolásához alkalmazott csomagolószerek (Szenes Endréné) | 144 |
| Szárítmányokkal kapcsolatos legfontosabb szabványok jegyzéke (Sós Józsefné) | 150 |
| Szárítmányok általános minőségi követelményei (Sós Józsefné) | 151 |
| Minta gyártmánylap (Sós Józsefné) | 153 |
| Az MSZ-rendszerben akkreditált vizsgálólaboratóriumok (Sós Józsefné) | 155 |
| A minőségbiztosítást szabályozó ISO 9000 szabványsorozat (Sós Józsefné) | 157 |
| Az ISO 9000 szabványsorozat rendszerelemeinek tartalmi összehasonlítása (Sós Józsefné) | 157 |
| A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése, minősítése (Sohár Pálné) | 158 |
| Legfontosabb élelmiszer-toxikológiai előírások (Sohár Pálné) | 160 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések adatai (Simon József) | 163 |