1.034.802

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Védőnői krónika

Orvostörténeti értekezések Szabolcs-Szatmárból

Szerző
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 65 oldal
Sorozatcím: Historia Medica
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 12 cm
ISBN: 963-02-6191-X
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberi sorosok története - maga a történelem. Históriás ismertek nélkül nem értjük a jelent, biztonsággal jövőnket sem tervezhetjük. Vonatkozik ez az egészségügyre is, melynek fejlődése alig... Tovább

Előszó

Az emberi sorosok története - maga a történelem. Históriás ismertek nélkül nem értjük a jelent, biztonsággal jövőnket sem tervezhetjük. Vonatkozik ez az egészségügyre is, melynek fejlődése alig több mint egy évszázada bontakozott ki.
A megelőző egészségügy alapja a közegészségügy volt, mely kezdetben magába foglalta az anya-gyermekvédelmet is. Nehéz, de diadalmas útját a heveny fertőző betegségek, a csecsemőhalálozás visszaszorulása jellemezte. Mérföldköveit mind gyorsabban voltunk képesek elhagyni. Az út menti emléktáblák dr. Madzsar József, dr. Tauffer Vilmos, dr. Berend Miklós, dr. Johan Béla neveit őrzik. A kijelölt utat azonban falusi orvosok, bábák, védőnők is építették.
A védőnői hálózat kialakulásának kezdete háromnegyed évszázadra tekinthet vissza. Hogyan, s miképpen vált a megelőző egészségügy egyik legfontosabb részévé, értekezések, tanulmányok százai bizonyítják. Szabolcsban, s Szatmárban azonban az égető feladatok ellátása mellett kevesebb idő jutott emlékeink fényesítésére.
Tisztelem a védőnőket. Odaadó munkájukat, csüggedetlen akaratukat, varázslatos jellemüket. Az élet legszentebb eseményének, a zavartalan várandósság, szülés, a csecsemő fejlődésének segítőit.
Hogy mit tettek, mit akartak? Hadd adjam át a szót nekik, s a korabeli krónikáknak. Vissza

Dr. Bodnár Lóránt

Dr. Bodnár Lóránt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bodnár Lóránt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv