1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlősgazdák könyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Agricola Kiadó és Kereskedelmi Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 267 oldal
Sorozatcím: Gazdaképző
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8125-00-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szerző előszava az Olvasóhoz
Szőlőtermesztésünk múltja és jelene (dr. Bognár Károly)
A történelmi múlt 9
A közelmúlt 12
A jelen és a kilábolás útja 14
A borvidék és a szőlőkataszter
A borvidékek 15
A szőlőkataszter és a minősítés menete17
A szőlőkataszter használata és bírálata19
Az időjárási tényezők szerepe a termesztésben
A hőmérséklet21
A vegetációs idő hőmérsékleti szélsőségei23
A nyugati időszak hőmérsékleti szélsőségei25
A napfény 29
A csapadék30
A hőmérséklet, a napfényellátottság együttes értékelése32
A szőlőnövény leírása
A földben részek34
A föld feletti részek35
A fás részek38
A szőlőnövény biológiai szakaszai40
A könnyezés 40
A rügyfakadás42
A hajtásnövekedés42
A virágzás43
A bogyó zöldnövekedése43
A termésérés 44
A hajtások beérése45
A nyugalmi időszak45
Kisüzembe ajánlott bor- és csemegeszőlő-fajták értékelése
Fehérborszőlő-fajták48
Bianca48
Chardonnay49
Cserszegi fűszeres 49
Ezerjó49
Furmint50
Hárslevelű51
Izsáki (Izsáki sárfehér)51
Karát 52
Királyleányka 52
Kövidinka53
Kunleány54
Leánya54
Olasz rizling54
Ottonel muskotály56
Pozsonyi (Pozsonyi fehér)56
Rajnai rizling57
Rizlingszilváni57
Szürkebarát 58
Zala gyöngye58
Zengő59
Vörösborszőlő-fajták59
Cabernet59
Kadarka60
Kékfrankos60
Merlot 61
Oportó61
Zweielt62
Csemegeszőlő-fajták62
Cardinal63
Csaba gyöngye63
Favorit64
Irsai Olivér64
Pannónia kincse65
Saszla-félék (Chasselas-félék)65
A szőlő szaporítása
Az európai (hazai) vessző66
Az alanyvessző68
Oltvány- (fás) készítés68
Iskolázás70
A szőlőiskola kezelése71
Árutermelő szőlőiskola létesítésének tudnivalói72
Egyéb szaporítási eljárások73
Döntés 73
Bujtás73
Zöldbujtás74
Kosaras és cserepes bujtás75
Zöldoltás75
Szemzés77
Gyökérnyakba oltás77
A szőlő telepítése
A telepítési cél meghatározása és tervkészítés81
Tereprendezés, talajjavítás, mélyforgatás82
Telepítés homokon és kötött talajon85
Támrendszerek a kisüzemben88
Tőkeművelés- és metszésmódok
A metszés elmélete92
Metszésmódok94
Művelésmódok100
Alacsonyművelés 100
Fejművelés100
Gyalogművelés103
Bakművelés103
Középmagas művelés104
Guyot-művelés105
Alacsonykordon-művelés106
Magasművelés107
Moster-féle magasművelés107
Egyesfüggöny-művelés108
Kettősfüggöny-(GDC-) művelés108
Sylvoz-művelés110
Ernyőművelés112
A biztonságos termelés és a művelésmód112
A szőlő évi munkái
Talajmunkák116
Zöldmunkák119
Különleges zöldmunkák121
A szőlő öntözése122
A szőlő talaja és a tápanyag-visszapótlás
Talajféleségek 124
Homoktalajok124
Az immunítás fogalma125
Lösztalaj126
Nyiroktalaj127
Pannonhomok127
A szőlő tápanyag-gazdálkodása127
Makroelemek127
Mikroelemek129
A tápanyagszükséglet meghatározasa130
A tápanyag-visszapótlás anyagai131
Szerves trágyák131
Zöldtrágyák134
Műtrágyák134
Nitrogénműtrágyák135
Foszforműtrágyák135
Káliumműtrágyák136
Magnéziumtartalmú műtrágyák136
A trágyázás technológiája a kisüzemben136
A készlettrágyázás137
A fenntartó trágyázás137
Lombtrágyázás139
A folyékony műtrágyák140
Elhanyagolt, öreg szőlő rendbe hozása
A természetes elöregedés141
A felerősítő trágyázás142
A tőkehiányok pótlása142
A tőkék megfiatalítása143
A szőlő kivágás előtti letermelése146
A kisüzemi szőlők növényvédelme
Élettani betegségek148
Szőlővírusok148
Baktériumos golyvásodás149
Gombás betegségek151
Korai tőkeelhalás155
Állati kártevők a szőlőben156
Vegyszeres gyomirtás159
Növényvédő szerek a szőlőben160
Gépek a kisüzemi szőlőkben
A talajművelés gépei162
A tápanyag-visszapótlás gépei167
A növényvédelem gépei168
Egyéb, a kisüzemekben is alkalmazható gépek174
Csemegeszőlő-termesztés a kisüzemben
A csemegeszőlő-termesztés helyzete és a fejlesztés lehetőségei176
A termőhely kiválasztása177
Telepítés és ápolás178
Fajtaválasztás179
Szedés-szállítás180
Tárolás181
A jégverés következményei182
A kisüzem szervezési és gazdaságossági kérdései (Váczi István)
A kisüzemi szőlőtermesztés jelentősége183
Üzemelési, munkaerő-szervezési kérdések 191
Egyéni érdekeltség a különféle szakcsoportos és egyéb kisüzemi szőlőtermesztési formák192
Különböző szőlőtermesztési formák193
Önköltségi és gazdaságossági számítások az alföldi szőlőtermesztő kisüzemekben194
Értékesítés, érdekképviselet200
A kisüzem közterhei, az adózás
A földadó201
A borforgalmi adó203
A személyi jövedelemadó204
Borkészítés és -kezelés a kisüzemben (dr. Mercz Árpád)
Az érő szőlőfürt a bortermelő szemével205
A szüret206
Előkészületek a szüretre206
Borgazdasági helyiségek, gépek, eszközök206
Erjesztő-, tárolótartályok207
Borkezelési anyagok209
A szüret ideje210
A korábbi szüret indokai211
A szőlő érettségi-állapotának meghatározása211
A szőlő leszedése, begyűjtése212
A termés feldolgozása borrá212
Fehérborok készítése213
Cefrekészítés és -kezelés213
A must kinyerése és kezelése216
Az erjesztés222
Vörösborok készítése226
Siller- és rozéborok készítése234
A borok kezelése234
Töltögetés234
Fejtés236
Kénezés240
A borok korai tisztító kezelése244
Derítés 244
Szűrés 247
Javító kezelések249
Házasítás249
Savtompítás251
Szín- és ízjavítás253
A bor rendellenes elváltozásai254
Borpalackozás255
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv